Nationalbanken har kurssikret penge til kampflyindkøbet

Nationalbanken har i løbet af januar været ude på valutamarkederne og har kurssikret 3,7 mia. dollars til indkøbet af de 27 F-35 kampfly, som forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen i december sidste år fik Folketingets finansudvalgs endelige godkendelse til at anskaffe. Det oplyser Nationalbanken i en pressemeddelelse.

Banken har draget fordel af en lav dollarkurs, der i løbet af januar har svinget mellem 6,23 og 5,97 kroner for en dollar. Med de kurser har Nationalbanken hevet omkring 22,2 mia. danske kroner hjem ved at veksle en lille portion danske kroner til amerikanske dollars hver dag over en periode i januar.

"Arbejdet med at indgå terminsforretningerne, der sikrer en fast pris på dollar, når staten skal bruge dem, er gået gnidningsfrit. Kronekursen har i hele perioden ligget på den stærke side af centralkursen, og kronen har kun vist marginale udsving undervejs," siger vicedirektør Frank Nielsen fra Danmarks Nationalbank.

Login

 • Anmeld

  Kurt Aggesen

  Des dårligere en disposition er, des højere overordnet succesrate har den hos finansvæsnet, de ønsker forøget penge efterspørgsel. Gennem mere end 200 år er handlekraften overført til finansvæsnet, men den har været almen.

 • Anmeld

  E. Petersen

  Set over 10 år er det ikke en supergod forretning med et gnd på ca 5,50

  https://valutaomregneren.dk/valutakurser/amerikanske-dollar-usd-valutakurs

  Men nu kender man prisen

 • Anmeld

  Svend-Erik Hansen

  Hvad har kurssikringen kostet?

 • Anmeld

  H. Eriksen

  Nationalbanken har i løbet af januar kurssikret 3,7 Mia. dollars for 22,2 mia. DKK. til indkøbet af 27stk. F-35 kampfly.
  Nationalbanken har kurssikret mere end de 15 mia. kroner, som Forsvarsministeren har oplyst at flyene vil koste. Det skyldes at F-35 aftalen ikke kun angår indkøb af fly, men også køb af simulatorer, støtteudstyr og reservedele.

  OK: Er Folketinget og Danskerne blevet snørret for 7,2 Mia. kr via opdeling af F-35 købet?

  Så skal vi kun bekymre/ glæde os til hvorvidt dollarkursen stiger/falder vedr. de resterende 77.8 Mia DKK som F-35 projektet kommer til at koste Danmark.

  The current Dollar weakness is caused by two major problems.
  First: Thanks to QE, US asset (Equities and Bonds) are now at its highest levels since the 1960s.
  High US Equity and bond prices now inhibits demands for Dollars, This is bearish for the dollar.
  Second: The US deficit is set to deteriorate dramatically in coming years.
  The US Government deficit spending pushes bond yields even higher.
  To conclude, Dollar weakness has more to run.

  Comment: Just look at the US budget deficits, trade deficits, unfunded liabilities, and massive increase in M2 money supply (QE) that’s chasing a finite amount of goods.
  That’s why the dollar is sinking!

  https://www.zerohedge.com/news/2018-02-16/deutsche-nobody-can-understand-whats-going-dollar-answer-simple

  Det bliver spændende at følge med I hvorvidt Nationalbankens ”kurssikring” er udført for at styrke Danmark til købet af F-35, eller for at styrke Dollaren.

  Mvh.

 • Anmeld

  Mads

  "Set over 10 år er det ikke en supergod forretning med et gnd på ca 5,50"
  Set over de sidste 25 år er snittet 623. Der har været ret store udsving over de sidste 25 år.
  http://nationalbanken.statistikbank.dk/nbf/100250

  Vi kunne måske have fået det lidt billigere, men vi kunne også have fået det meget dyrere.

 • Anmeld

  Dan

  Jeg tænker ikke lige militært, men økonomisk.

  Man kunne så spørge sig selv om hvor meget der rent hypotetisk, yderligere kunne være hentet ved rene handler, altså hvis DK var ikke-partnerland, i stedet for hvad manglende modkøbsaftaler inddirekte kunne have bidraget med. Ja, om noget i det hele taget?

  Jeg ved faktisk ikke om Saab, Boeing og Eurofighterkonsortiet tilbød modkøb, krone for krone?

 • Anmeld

  H. Eriksen

  Apropos Danmarks økonomi og Nationalbank (En Centralbank ejet af verdens Eliten) så har jeg beskrevet hvordan vi nemt kan løse det problem:

  http://nytkampfly.dk/archives/9766/comment-page-2#comment-438391

  Det er kun et spørgsmål om valg.
  Mvh.

 • Anmeld

  E. Petersen

  @Mads

  Jeg skrev jo heller ikke det var dårligt men jvf udtalelsen fra artiklen

  Kronekursen har i hele perioden ligget på den stærke side af centralkursen,

  så påpeger jeg bare at over 10 år er det lige modsat.

  og så kan man lige tilføje at med de nationaløkonomiske linier der udstikkes fra USA lige nu, med et kraftigt øget budgetunderskud, så risikerer dollaren at ryge længere ned i kurs.

 • Anmeld

  christian beier

  Man skal altid sikre en fast og god kurs.
  Stop det klynk

 • Anmeld

  H. Eriksen

  Efter 70er festen, valgte Schlutter regering (modsat tidligere Anker Jørgensen Regeringer) at udlade flere devalueringer af Kronen for at lette den Dansk stats økonomi.
  Schlutter Regeringen valgte i stedet en kartoffelkur, med en fast Krone kurs ifht den Tyske D-Mark.
  Det betød hårde tider for Danskerne frem til år 2000.
  Det sidste af 70er gælden blev betalt i 2006.

  I 1999 indgik Danmark i EU Valutasamarbejdet ERM2, som dikterer den nuværende Danske fastkurspolitik med en centralkurs på 746,038 kroner pr. 100 euro.
  Danmark har accepteret et udsvingsbånd på +/- 2,25 pct. Den Danske Krone må derfor højst bevæge sig mellem 762,824 kroner pr. 100 euro og 729,252 kroner pr. 100 euro.

  Danmarks Nationalbank skal dermed foretage støtteopkøb af Euroen, hvis Kronen stiger ifht Euroen.
  At kronen har været låst fast til Euroen har fungeret for Danmark, indtil finanskrisen i 2008.
  Siden da har Danmarks Nationalbank måtte foretage gentagende støtteopkøb af Euro, samt har drevet renteniveauet i Danmark negativt, for (med Finansminister Corydons ord) ”at forsvare Kronen mod fæle udenlandske investorer”, som hellere ville købe Danske Kroner end ECB Euro.
  Derfor ligger Danmarks Nationalbank nu inde med Euro valuta svarende til ca 400 Mia. DKK.

  De Mia. af Euro som nu ligger og fordamper inflation i Danmark Nationalbank taber også købekraft hver gang ECB sænker Euroen ifht Dollar og Yen kursen.
  Hvis Dollaren falder, så vil ECB devaluere Euroen for at beholde EU konkurrence evne overfor USA.
  Dermed falder den internationale købekraft også for den Danske krone.

  Set ud fra det nuværende scenarium hvor hele Vesten kæmper med stor gæld, så havde Danmark været bedre stillet ved ikke at være koblet op på Euroen via fastkurs politikken.
  Derved ville udenlandske investorer være helt pjattede med at købe Danske Kroner, og Kronen ville stige både overfor Dollar, Euro og Yen.
  Det ville betyde at vi kunne indfri langt mere Dollar og Euro gæld, eller købe langt flere Amerikanske jagerfly med færre Danske Kroner.

  Stem EU politikere ud af folketinget.

 • Anmeld

  Claus

  Danmarks Nationalbank’s kurssikring er rationel, fornuftig og det eneste rigtige! Valutakursspekulation er så vidt vides ikke en del af beslutningsgrundlaget i forbindelse med indkøbet af F-35, og som det fremgår af artiklen, er formålet med kurssikringen da også at skabe budgetsikkerhed. Samtidig udnytter Nationalbanken renteforskellen mellem USD og DKK på ca. 2% p.a. til sikre en lavere terminskurs ift. den aktuelle spotkurs. (=lavere købskurs USD/DKK i fremtiden)
  Såfremt der ikke blev kurssikret, og USD steg overfor DKK, ville det røde hylekor fra de radikale til enhedslisten melde sig på banen med krav om placering af ansvar og kulegravning af processen. Den fornøjelse går de glip af nu.

 • Anmeld

  H. Eriksen

  Claus siger: Valutakursspekulation er så vidt vides ikke en del af beslutningsgrundlaget i forbindelse med indkøbet af F-35. Formålet med kurssikringen er da også at skabe budgetsikkerhed.

  MK: En kurssikring er en spekulativ handling, fordi handling sigter mod et opnå et resultat.
  Om det ønskede resultat så er budgetsikkerhed eller det økonomisk mest optimale, er jo op til den som betaler for kurssikringen.

  Claus siger: Samtidig udnytter Nationalbanken renteforskellen mellem USD og DKK på ca. 2% p.a. til sikre en lavere terminskurs ift. den aktuelle spotkurs.

  MK: Besparelsen i renteforskel skal så holdes op imod udgiften til kurssikring, som ikke er oplyst.
  Med den Danske Krone fast kurs ifht. Euroen på + - 2,25%, så er det kun kursen mellem Euroen og Dollaren som kan ændre sig nævneværdigt.
  Grundet EU export til USA, så har ECB vist historisk tendens til at lade Euroen følge Dollaren.
  Jeg kan derfor pt. ikke se Danske begrundelser for at kurssikre Dollar til betaling i 2020.

  Trump har indledt en handelskrig mod EU og Kina, hvilket inkluderer devaluering af Dollaren.
  Hvis EU og Kina vil undgå ”A Race to the bottom” så kan de måske lave en koordineret indsats for kurssikre Dollaren på sit nuværende leje.
  Mvh.