Regeringen igangsætter intern evaluering af evakueringen fra Kabul

Udenrigsministeriet bliver centrum for en tværministeriel arbejdsgruppe, der skal evaluere evakueringsindsatsen fra Kabul. Venstre kritiserer, at det ikke bliver en ekstern undersøgelse.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Nickolaj Storgaard Oksen

Hvad skete der op til den danske evakueringsindsats i Afghanistan? Hvordan kunne det gå så galt?

For at besvare de spørgsmål har regeringen valgt at nedsætte en såkaldt tværministeriel arbejdsgruppe.

”Forløbet kalder efter regeringens opfattelse på grundig refleksion,” skriver Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.

Den bliver udarbejdet af medarbejdere fra Udenrigsministeriet, Forsvarsministeriet, Udlændinge- og Integrationsministeriet, Justitsministeriet samt andre relevante underliggende myndigheder som Rigspolitiet og Udlændingestyrelsen.

Men der er behov for, at det bliver en ekstern part, der skal stå for evalueringen. Det mener Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen (V), der på Twitter skriver:

"Regeringen har slet ikke forstået alvoren med det kaotiske og langsommelige forløb op til evakuering i Kabul, når man i fuldt alvor mener, at det er nok med en intern undersøgelse af sig selv."

Der lægges fra Udenrigsministeriets side op til, at evalueringen skal ”identificere relevante læringspunkter og styrke danske myndigheders parathed til at adressere denne type kriseopgaver i fremtiden".

Evalueringen vil fokusere på fem overordnede hovedområder:
  1. Tidslinje – Kortlægning af optakten til og forløbet af evakueringsindsatsen.
  2. Beredskabsniveau – Var danske myndigheder og internationale samarbejdspartnere godt nok forbe-redt på en krise af denne karakter? 
  3. Vidensgrundlag og efterretningsbillede – Hvad vidste danske myndigheder om udviklingen i Afghani-stan, herunder særligt om Talibans fremmarch?  Hvilket materiale byggede beslutningerne på, og hvordan kan vidensgrundlaget i sådanne situationer forbedres?
  4. Operativ myndighedsindsats – Læringspunkter omkring planlægning, beslutningsgange, koordination, myndighedssamarbejde og praktisk gennemførsel af evakueringen, herunder identifikation og sikker-hedsscreening af evakuerede. 
  5. Danmarks brug af lokalt ansatte og tolke i lyset af evakueringen – Hvilken læring kan drages af forløbet vedrørende rammerne for håndtering af disse grupper i alvorlige krisesituationer?

Kilde: Udenrigsministeriet.

Støttepartier ønsker politisk efterspil
Forsvarets Efterretningstjeneste meldte i en pressemeddelelse onsdag d. 25. august ud, at de havde undervurderet, hvor hastigt Taleban ville overtage Afghanistans hovedstad Kabul. Udenrigsministeren har overfor Berlingske forklaret, at den forsinkede evakueringsindsats netop skyldtes, at efterretningerne var ”helt afkoblet fra virkeligheden".

Berlingske kunne dog samme onsdag afsløre, at der allerede den 16. juni var en klar advarsel fra chefen for de danske styrker i Afghanistan om, at den afghanske hær var i opløsning, og at Kabul var omringet af Taleban. Det har fået støttepartiet Enhedslistens Eva Flyvholm (EL) til at kræve et ”politisk efterspil”.

Støttepartierne Radikale og Socialistisk Folkeparti har overfor DR også udtalt, at der skal kortlægges:

"Hvilke ministre der vidste hvad?" spurgte Radikales udenrigsordfører, Martin Lidegaard.  

Evalueringen forventes afsluttet inden for fire til fem måneder.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Michael Aastrup Jensen

MF (V)
akademiøkonom (Det Danske Erhvervsakademi 1999)

Jeppe Kofod

Fhv. Udenrigsminister (S)
ba.scient.soc. (Roskilde Uni. 2004), ma i public administration (Harvard 2007)