Mange penge til patruljekøretøjer gør Eagle 5 til favorit

eagle-vParallelt med indkøbene af lastbiler og artilleri, så er Forsvaret også ved at anskaffe sig 36 såkaldte pansrede patruljekøretøjer. Og mens der kun er sat godt 500 mio. kroner af til artilleri og 1,5-2,0 mia. til mellem 700 og 900 lastbiler, så er budgettet for de 36 pansrede biler omkring 1,55 mia. kroner.

Og det er mange penge. Rigtig mange til det antal køretøjer. Det giver råd til både kopholder, alufælge og varme i sæderne - hvis det var en normal bil.

I denne sammenhæng betyder det, at Eagle V fra schweiziske Mowag vurderes at være favorit. For så betyder det ikke så meget, hvis de andre deltagere forsøger at hive sejren i land ved hjælp af en (kunstig) lav pris, sådan som der går rygter om at Mowag gjorde det sidste år i konkurrencen om pansrede mandskabsvogne, hvor vi endte med at købe 309 Piranha 5’ere hos Mowag.

Login

 • Anmeld

  Jørgen Nielsen

  Nu er der jo ingen, der siger, at man absolut SKAL bruge hele budgetrammen....man kan evt. endda risikere at komme lidt i kridthuset, hvis man forærer de gæve politikere lidt tiloversblevne kr. ved at vælge det billigste tilbud.... :)

 • Anmeld

  Simon Petersen

  @Jørgen

  Det bør altid være FMIs opgave at købe det bedst mulige materiel indenfor det budget de har til rådighed.

 • Anmeld

  Christian

  Mærkeligt stort budget til så få køretøjer. Forsvaret plejer jo ellers at foretrække kvantitet frem for kvalitet. De har jo før peget på discount-løsninger.

 • Anmeld

  Jørgen Nielsen

  Simon P.: Ja samlet set absolut! Så hvis man kunne få OK patruljekøretøjer for færre penge end rammen, så kunne der måske være andre materielkøb eller andre behov, hvor evt. restbeløb ville være bedre anvendt. Vi ved det ikke, men måske er der nogen, der har bud/forslag :)

  Og så er der vel også alt andet lige en vis mænge rettidig omhu i at kunne sige til, hvis man vitterligt har fået for mange penge. Typeeksemplet var vel dengang, det amerikanske luftvåben købte kaffemaskiner for $700 stykket, fordi det ...... budget bare SKULLE bruges!!!....det blev de amerikanske politikere ikke så glad for, da det opdagede det.... :)

 • Anmeld

  Tobias

  43 Mio. per bil er da super billigt. De har vel stealth ;)

 • Anmeld

  Tobias

  Hvad skal forsvaret iøvrigt med 700-900 lastbiler? Skal alle have deres egen lastbil??

 • Anmeld

  Morten

  Er der nogen der forstår argumentet for indkøb for de 2 Recce versioner?

  - Opgaverne som Force Protection kan jo varetages lige så godt af PMV E. Det er jo fordelen ved at have valgt en med hjul.

  - Opgaverne som opklaring vil vel indenfor 5-10 år være helt overtaget af droner?

  @Tobias: Der er faktisk ret stor mangel på lastbiler pt, i hvert fald i Hæren. Der mangler både lastbiler til personel- og materieltransport.
  Så 700-900 er faktisk et meget realistisk tal.

 • Anmeld

  Tobias

  @Morten

  Ikke at dette skal udvikle sig til en lang diskussion om lastbiler men ca. 1 lastbil per 16 fuldtidsansatte i forsvaret i nyindkøb? Skal alle eksisterende lastbiler i forvaret skrottes?

  Det fremgår iøvrigt af FMIs hjemmeside at de allerede har 13.500 køretøjer. Der er kun ca. 15.000 fuldtidsansatte i alt!!!

  Der er sku noget der ikke hænger sammen.

 • Anmeld

  Morten

  @ Tobias: Det korte svar er "ja, de skal bruge dem". De lastbiler skal bruges og der er allerede pt mangler på lastbiler i Hæren.

  Tallene på Forsvarets forskellige hjemmesider er desværre et luftkastel, så dem kan du ikke regne med. Eksempelvis skulle Danmark angiveligt have 12 stk Haubits M109. I virkeligheden har vi vist omkring 3, der virker i større eller mindre grad.

 • Anmeld

  lasse

  Er det mig der er helt forkert på den, eller er de 36 køretøjer blot indledende anskaffelse? Og er de 1,55 mia ikke rammen for det samlede endelige antal køretøjer??

 • Anmeld

  lasse

  Er det mig der er helt forkert på den, eller er de 36 køretøjer ikke blot indledende anskaffelse? Og er de 1,55 mia ikke rammen for det samlede endelige antal køretøjer??

 • Anmeld

  Jens

  Det er en unit cost på ca. 43 mio. per køretøj, dyere end både de nye PMV’ere og de 9 Mastiff’er der er købt til ingeniørerne!

  Til sammenligning har både svenskerne og finnerne købt sydafrikanske RG-32’ere til en pris der nok er under en fjerdedel af det vi vil købe samme type køretøj til... Det lyder umiddelbart meget mystisk/forkert!

  Er forventede driftsomkostninger/mid life update indeholdt i de 1,5 mia.?

 • Anmeld

  Hepe

  De 36 er bare ’first batch’.