Debat

TV 2-privatisering er et must

TV 2 melder sig i klubbem af private medier, der ser licens som en blindgyde. Den nye direktør Peter Parbo argumenterer i denne kommentar for, at stationen hører hjemme på det omskiftelige, private mediemarked.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Af Peter Parbo
Adm. direktør, TV 2

TV 2 er danskernes foretrukne tv-kanal. Sådan har det været stort set lige siden stationen blev etableret i 1988 som et modstykke til DR's monopol. Så hvorfor dog svække stationen med en privatisering?

Mit svar er, at man svækker TV 2 ved ikke at gøre det. Det er simpelthen nødvendigt at privatisere TV 2. Og årsagen er, at verden - også tv-verdenen - ser helt anderledes ud i dag, hvor vi skriver 2003. Der er sat en helt ny dagsorden i mediebranchen inden for de seneste år. En dagsorden, der er drevet frem af ny teknik og nye markedsvilkår.

Seerne har fået mange flere kanaler at vælge imellem, og den digitale teknik er i fuld gang med at åbne en række nye muligheder for seerne og mediebrugerne. Vi har fået internet, mobiltelefoner, SMS'er og hvad ved jeg. Disse udfordringer er TV 2 nødt til at tage op.

TV 2 har brug for stærke partnere, flere penge og mulighed for at kunne bevæge os frit på det nye mediemarked, hvis TV 2 fortsat skal bevare sin stærke position i det danske mediebillede. Og det skal TV 2.

Der er ingen fremtid i at satse på at få mere i licens. Staten vil ikke give mere, og derfor er licensvejen blind.

Peter Parbo
Ny direktør for TV 2

TV 2s hovedsæde blev i 1987-88 indrettet i den gamle kvægauktion bag Odense Banegård.

Nogle bekymrer sig så om, hvordan det vil gå med TV 2's programflade, når stationen bliver privatiseret. Til dem vil jeg sige, at TV 2 er nøjagtig lige så optaget af programkvalitet, som vi altid har været. På det punkt sker der ingen forandringer.

Programmerne og medarbejderne er TV 2's kerneværdi og sådan vil det også være fremover. Gode programmer er simpelthen en forudsætning for, at danskerne ser TV 2 i så stort omfang, som det er tilfældet. Det er derfor, at TV 2 er i stand til at tjene penge på salg af reklamer. Kvaliteten er forudsætningen for indtjeningen.

Drives på ny måde
Men vi er nødt til at finde en ny måde at drive virksomheden på, hvis vi fortsat skal have råd til de gode programmer, som kendetegner TV 2. Man kan også sige det på en anden måde: Hvis TV 2 skal kunne bevare sin kvalitet i fremtidens nye mediemarked, så er privatiseringen nødvendig. Nødvendig af hensyn til TV 2s fremtid - ikke af politiske grunde.

Der er ingen fremtid i at satse på at få mere i licens. Staten vil ikke give mere, og derfor er licensvejen blind. Lad mig nævne, at TV 2/DANMARK ifølge det nye medieforlig kun får fire procent af det beløb, som danskerne betaler i licens i år. Det svarer til 145 mio. kr. - ud af et budget på omkring 1,3 mia. kr. Det er rigtigt, at blandingsfinansieringen - dvs. finansiering af både licens og reklamer - er bredt anvendt i Europa, men modellen er kommet under stadigt større pres i de senere år. Det er den aktuelle sag fra EU-Kommissionen et udmærket udtryk for. Efter min mening har den nuværende TV 2-konstruktion udspillet sin rolle.

Nye forretningsområder
Af ovenstående grunde er det nu helt afgørende, at TV 2 får nogle ejere, som er villige til at investere og udvikle virksomheden. Vi skal have udviklet nye forretningsområder og skabe vækst i virksomheden. Og vi skal have skabt nogle gode rammer og vilkår, der gør det muligt at kunne levere programmer af høj kvalitet.

Det vil TV 2's nye direktion gøre alt for at sikre. Derfor vil vi være medspillere - ikke ukritiske og med ønske om indflydelse - til den proces, der skal føre frem til en privatisering. TV 2 har en unik udgangsposition, som landets mest sete tv-station. Vi er vant til at arbejde under turbulente forhold - det har vi prøvet før. Jeg er derfor overbevist om, at det kan lade sig gøre at skabe et nyt TV 2 til gavn og glæde for danskerne.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00