Udvikling i Tyrkiet skaber bekymring for F-35 motorvedligehold

[caption id="attachment_9898" align="alignright" width="300"]Pratt&Whitney laver F135-motoren til F-35. Foto: H. Peterswald / Wikimedia Commons. Pratt&Whitney laver F135-motoren til F-35. Foto: H. Peterswald / Wikimedia Commons.[/caption]Politiske omvæltninger i Tyrkiet kan risikere at få stor betydning for vedligeholdelsen af motorerne til de europæiske landes F-35 kampfly. Tyrkiet er nemlig ligesom Danmark partnerland i F-35 samarbejdet og derfor har landet få til opgave at stå for den tunge motorvedligeholdelse på mange af F-35’erne stationeret i Europa. Tyrkiske, danske, norske, hollandske, britiske og italienske F-35’ere, samt US Air Force’s F-35’ere stationeret i Europa og eventuelt F-35’ere solgt til nye europæiske kunder som Belgien, Finland og Polen.

Sidste år var landet udsat for et mislykket militærkup og i søndags styrkede præsident Erdogan sin magt over Tyrkiet, hvilket har skadet forholdet til EU-landene og de øvrige NATO-allierede. Hvis situationen forværres, bør F-35 brugerlandene være parate.

"Alle F-35 partnere bør være bekymret over Tyrkiet og være klar til at reagere hurtigt på enhver politisk, social eller militær krise," siger analytiker Mark Bobbi fra IHS Jane’s til BBC.

Login

 • Anmeld

  D.Staal

  Dette viser igen igen med alt tydelighed, hvor dumt hele F35 købet er. Det kommer kun til at gå ned af bakke for Tyrkiet fra nu af med de seneste omvæltninger, og det seneste valg viser hvor splittet landet er.
  Danmark maler sig selv op i et hjørne med dette køb, og viser med alt tydelighed i dette tilfælde danskernes manglende kølighed, og købmandsevne.
  Man har for længe siden købt katten i sækken, og vi almindelige dødelige kommer til at betale prisen for F35 cirkusset. Så skuffende...

 • Anmeld

  KimE

  Flera turkiska piloter har blivit arresterade av den enda anledningen att de utbildat sig på F16 i europa eller USA. Norge har gett 5-7 turkiska militärer politisk asyl. Tyskland har stoppat vapenlevenanser till Turkiet med anledningen att det inte kan uteslutas att de kan användas mot den egna befolkningen.

  Gårdagens bombningar av PKK i grannlandet Irak.
  http://www.hurriyetdailynews.com/turkey-hits-pkk-targets-in-northern-iraq.aspx?pageID=238&nID=112316&NewsCatID=341

  45 pkk aktiva dödade senaste veckan 7 turkiska soldater.
  http://www.hurriyetdailynews.com/five-soldiers-killed-45-pkk-militants-neutralized-in-ops-in-one-week-military.aspx?pageID=238&nID=112263&NewsCatID=341

 • Anmeld

  Jørgen Nielsen

  Man kunne da foreslå, at værkstedet kom til at ligge et andet sted. F.eks. Karup..... :)

 • Anmeld

  KimE

  Turkiskt stridsflyg bombade YPG krigare i Syrien och dödade 18 igår. YPG är allierat med USA och flygstödet till dem utgår från turkiska Incirlik.
  http://www.reuters.com/article/us-mideast-crisis-turkey-iraq-idUSKBN17R0D2

 • Anmeld

  KimE

  USA och Ryssland fördömmer dagens bombningar av pkk och SDF i Irak och Syrien. Turkiet beklagar att de dödat 8 Peshmerga som de är allierade med.

  http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/utrikes/article24780259.ab

 • Anmeld

  Nielsen

  @KimE
  Det er vist et meget godt eksempel på, at det der er den enes terrorist, er den andens frihedskæmper.

 • Anmeld

  C. Lucas

  Det er et eksempel på at bygge alliancer gennem materiel aftaler og R&D penge er meget risikabelt. Giv det et par år med sure miner og F35 hemmeligheder siver ud af Tyrkiet til fx Rusland bare for at genere NATO/EU Det gavner det militær industrielle kompleks og deres agenter men ikke ret mange andre.

  Hvad fanden skal en nation med så store interesser i Arktis med F35? Om jeg begirber det...

 • Anmeld

  Nielsen

  Hverken Israel eller Tyrkiet burde have haft F35. De flirter begge med Putin og er mere eller mindre utilregnelig begge to.

 • Anmeld

  KimE

  "Det er vist et meget godt eksempel på, at det der er den enes terrorist, er den andens frihedskæmper."

  Jo visst är det så. Eller "de gudfruktiga frihetskämparna" som Reagan sa om talibanerna när de stred mot Sovjet, nu stöds de av ryssland i stället.

 • Anmeld

  GD

  Taleban har ikke slåsset med sovjet. De udsprang af de pakistanske madrassaer i første halvdel af 1990erne. Sovjetunionen trak sig ud af Afghanistan 1989.