EU-støtte til store partier

De store europæiske partier er berettiget til EU-støtte, mens Dansk Folkeparti, SF og Junibevægelsen ikke kan få penge, selvom partierne har medlemmer i EU-parlamentet. Det er udemokratisk, at nogle partier skal støttes frem for andre, mener Jens Peter Bonde fra Junibevægelsen.
Tina Møller
Skatteyderne skal til at betale tilskud til europæiske partier. EU vil fremme et europæisk demokrati med partistøtten, men planen støder på modstand blandt danske politikere.

EU-Kommissionen foreslår et årligt beløb på ca. 62 mio. kr. til uddeling blandt "europæiske partier". Partierne kan sagtens være EU-skeptiske, understreger Kommissionen, men de skal være repræsenteret i flere EU-lande.

Det betyder, at SF, Dansk Folkeparti, Junibevægelsen og Folkebevægelsen mod EU ikke kan kvalificere sig til støtte fra EU-kassen, selv om partierne har medlemmer i EU-Parlamentet. De skal nemlig også være del af et parti, der er repræsenteret i mindst tre medlemslande. Og partier, som ikke er med i EU-Parlamentet, skal ifølge forslaget være repræsenteret i mindst en tredjedel af EU-landene.

»Det er udemokratisk, at nogle partier skal støttes frem for andre,« siger Jens-Peter Bonde fra Junibevægelsen.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00