Afdæmpet amerikansk glæde over forsvarsaftale

USA klapper ikke i hænderne over søndagens nationale kompromis om, at det danske forsvarsbudget skal udgøre to procent af BNP i 2033. Men Danmark får heller ikke den bredside, som aftalen formentlig havde udløst, hvis Donald Trump stadig var præsident.

Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix
Andreas Krog

Armene røg ikke særligt langt op over hovederne blandt diplomaterne på den amerikanske ambassade på Dag Hammarskjölds Allé på Østerbro i København og i Biden-administrationen i Washington, da statsminister Mette Frederiksen (S) sammen med partilederne fra Venstre, SF, Radikale og Konservative søndag aften præsenterede det, der med store armbevægelser blev kaldt et historisk nationalt kompromis om dansk forsvar.

Aftalen indeholdte en principbeslutning om, at det danske forsvarsbudget i 2033 skal udgøre to procent af landets bruttonationalprodukt (BNP).

Dermed regner Danmark med at nå det meget omtalte to procents-mål 19 år efter, at USA, Danmark og de øvrige Nato-lande i 2014 på et topmøde i Wales gav hinanden håndslag på, at arbejde hen i mod at nå to procent i 2024. Nu vil Danmark stræbe efter at komme i mål med det ni år senere.

Diplomatisk automatsvar

Den plan udløser ikke just begejstring og ros fra amerikansk side.

Spørgsmålet om USA's reaktion på aftalen bliver således returneret med et diplomatisk automatsvar.

”USA samarbejder tæt med Danmark om europæiske og andre regionale politiske og sikkerhedsmæssige anliggender og arbejder i vid udstrækning for at fremme fred og stabilitet. Danmark er en værdifuld NATO-allieret og en pålidelig bidragyder til multinationale stabilitetsoperationer og internationale bistandsindsatser,” oplyser en unavngiven talsperson fra den amerikanske ambassade i en mail til Altinget.

Læs også

Til sidst i mailen er der dog i enden af et langt citat en lille flig af amerikansk glæde over den aftale, der af de fem danske partiledere blev betegnet som en historisk aftale og af en avis blev sammenlignet med Kanslergadeforliget i 1933.

”Vi glæder os over de syv på hinanden følgende år med stigende forsvarsudgifter fra vores Nato-allierede siden vedtagelsen af Wales-erklæringen i 2014. Vi værdsætter gentagelsen af Wales-løftet afgivet af ledere på Nato-topmødet i juni 2021. Medlemsnationer forpligtede sig i fællesskab til dette mål, og USA glæder sig over den eksplicitte ambition, der blev formuleret søndag aften om at nå dertil. Nu mere end nogensinde er den fulde gennemførelse af vores Nato-forpligtelser afgørende,” lyder det fra den unavngivne talsperson.

Lagde ikke fingre i mellem 

Mere end et år efter at Joe Biden blev amerikansk præsident er der endnu ikke kommet en ny amerikansk ambassadør. Biden har nomineret 69-årige Alan Leventhal til posten, men han afventer kongressens godkendelse.

Chargé d'Affaires Stuart A. Dwyer er derfor vikarierende ambassadør. Han har det seneste år givet USA's holdning til adskillige emner til kende. Men altså ikke nationens holdning til forsvarsaftalen. Det overlades til en anonym talsperson.

Læs også

De danske politikere var formentlig ikke sluppet afsted med at modtage behersket amerikansk glæde over forsvarsaftalen, hvis Donald Trump stadig havde været amerikansk præsident, sådan som han var det frem til januar sidste år.

Dengang blev ambassadørposten nemlig bestridt af Carla Sands, der ikke lagde fingre i mellem, når hun igen og igen kritiserede Danmark for ikke at bruge tilstrækkelig med penge på Forsvaret. Til gengæld lod vi USA betale regningen, pointerede ambassadøren.

”Det er de amerikanske skatteyderes hårdt tjente penge, som vi bruger på jeres forsvar. Så vi spørger vores allierede, om I mener, at amerikanske unge uden betalte velfærdsydelser og uden gratis uddannelse skal betale for dette rige lands forsvar,” lød det eksempelvis fra Carla Sands ved et arrangement i 2018.

 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Stuart Dwyer

Fungerende USA-ambassadør

Carla Sands

Fhv. ambassadør, Den amerikanske ambassade i Danmark

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00