Analyse af 

Analyse af forsvarsdebat: Dansk burkamodel skal lære af norsk bikinimodel

ANALYSE: Den norske forsvarsdebat foregår for det meste synligt, og kun de mest følsomme områder er skjulte. Denne "bikinimodel" kan vi tage ved lære af i Danmark. Her kan forsvarsdebatten nemlig betegnes som en "burkamodel", hvor næsten alt foregår skjult.

Den norske regering har 17. april fremlagt et forslag til ny langtidsplan for forsvaret. Stigningen i forsvarsbudgettet er mindre end forsvarschef Haakon Bruun-Olsens anbefalinger.
Den norske regering har 17. april fremlagt et forslag til ny langtidsplan for forsvaret. Stigningen i forsvarsbudgettet er mindre end forsvarschef Haakon Bruun-Olsens anbefalinger.Foto: Ntb Scanpix/Reuters/Ritzau Scanpix

Den norske forsvarsplanlægningsmodel illustrerer en åben og tillidsfuld dialog mellem det politiske og det militære niveau. 

Hans Peter Michaelsen
Forsvarsanalytiker, forsvarsanalyse.dk og folkogsikkerhed.dk

Af Hans Peter Michaelsen
Forsvarsanalytiker, forsvarsanalyse.dk og folkogsikkerhed.dk  

Den norske regering præsenterede fredag 17. april 2020 sit forslag til en ny langtidsplan for Norges forsvar. Stigningen i forsvarsbudgettet blev noget mindre end forsvarschef Haakon Bruun-Olsens militærfaglige anbefalinger, men dog større, end visse eksperter havde frygtet.

Langtidsplanen for Norges forsvar dækker årene 2021-2028, og i 2028 skal Norges forsvarsbudget ramme to procent af BNP.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00