Claus Hjort Frederiksen trækker sig som formand for efterretningsudvalg

HABILITET: Tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) trækker sig som formand for Folketingets Udvalg vedrørende Efterretningstjenesterne – det såkaldte Kontroludvalg.

Tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) trækker sig fra Folketingets Kontroludvalg for at undgå habilitetsproblemer. 
Tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) trækker sig fra Folketingets Kontroludvalg for at undgå habilitetsproblemer. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Jesper Ravnborg

Efter flere turbulente dage i forsvaret har den tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) valgt at trække sig som formand for Folketingets Udvalg vedrørende Efterretningstjenesterne – det såkaldte Kontroludvalg.

Claus Hjort Frederiksen begrunder fratrædelsen med, at der ikke må kunne stilles nogen spørgsmål ved hans habilitet i forbindelse med den verserende undersøgelse. 

Det forklarer Claus Hjort Frederiksen til TV2.

"Jeg har valgt at trække mig som formand for Udvalget vedrørende Efterretningstjenesterne. Jeg har været glad for at være formand for udvalget. Som tidligere forsvarsminister finder jeg det mest rigtigt, at der ikke kan stilles nogen form for spørgsmål om habilitet i forbindelse med en kommende undersøgelse af FE. Derfor har jeg meddelt, at jeg stopper i udvalget," siger Claus Hjort Frederiksen til TV 2.

Lovbrud og vildledning
Forsvarsminister Trine Bramsen (S) har varslet en undersøgelse af Forsvarets Efterretningstjeneste, og det er på grund af denne, at den tidligere forsvarsminister ikke har kunnet se andre muligheder end at forlade formandsposten i udvalget.

Claus Hjort Frederiksens fratrædelse kommer tilmed i kølvandet på mandagens skarpe kritik fra Tilsynet for Efterretningstjenesterne af Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) og dens ledelse. 

Her lød kritikken blandt andet, at Forsvarets Efterretningstjeneste havde afgivet urigtige oplysninger, tilbageholdt oplysninger, spioneret mod tilsynet og ulovligt indhentning oplysninger om danske statsborgere.

Disse omfattende kritikpunkter kan man blandt andet læse en analyse af her

Læs også

Dokumentation

Tilsynet med efterretningstjenesterne

Tilsynet er et særligt uafhængigt kontrolorgan, der blev oprettet i 2014 og består af fem medlemmer, der er udpeget af justitsministeren efter forhandling med forsvarsministeren.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Claus Hjort Frederiksen

Fhv. MF (V), fhv. minister og partisekretær
cand.jur. (Københavns Uni. 1972)

0:000:00