Debat

CS-formand: Civil uddannelsesordning er nøglen til at rekruttere og fastholde medarbejdere

Fastholdelse af personel er en stor udfordring for forsvaret. Løsningen findes i en civil uddannelsesordning, der kan give medarbejderne en tryghed i ansættelsen og motivere yngre generationer til en militær karriere, skriver Jesper Korsgaard Hansen.

En civil uddannelsesordning giver medarbejderne en tryghed i ansættelsen, for de ved, at der bliver taget hånd om deres videre karriere, skriver Jesper Korsgaard Hansen.
En civil uddannelsesordning giver medarbejderne en tryghed i ansættelsen, for de ved, at der bliver taget hånd om deres videre karriere, skriver Jesper Korsgaard Hansen.Foto: Centralforeningen for Stampersonel
Jesper Korsgaard Hansen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Folketingsvalget er i gået ind i sin slutrunde, og så snart en ny regering har taget form, vil politikerne smøge ærmerne op for at forhandle et nyt forsvarsforlig på plads. Det er i hvert fald meldingen fra både regering og opposition.

Men i en tid med krig i Ukraine, atomtrusler og sabotageangreb på infrastruktur i Østersøen må politikerne ikke gå i panik og skynde sig at købe nyt militært isenkram i et forsøg på at berolige danskerne.

Først og fremmest skal Christiansborg styrke det vigtigste redskab i Forsvarets værktøjskasse, nemlig personellet. Og her er der brug for en klog og gennemtænkt oprustning, der har medarbejderen i fokus.

Soldater forlader forsvaret efter få år

Fastholdelse af personel er en stor udfordring for forsvaret, især blandt de yngre, som typisk stempler ud af Forsvaret efter blot et par år. Samtidig tager det flere år at uddanne en dygtig soldat, for udover den obligatoriske uddannelse er erfaring altafgørende, hvis man vil opbygge og vedligeholde et forsvar af høj kvalitet.

En civil uddannelsesordning giver medarbejderne en tryghed i ansættelsen, for de ved, at der bliver taget hånd om deres videre karriere.

Jesper Korsgaard Hansen
Formand, Centralforeningen for Stampersonel

En stor omsætning af personellet betyder, at Forsvaret konstant må starte forfra med oplæring af nye kolleger. Det er omkostningsfuldt og har konsekvenser for kvaliteten af opgaveløsningen og i værste fald for Danmarks sikkerhed og interesser.

Derfor er det vigtigt, at medarbejderne bliver i systemet i en årrække, så man undgår tab af kompetencer og erfaring. Det tager tid at lære at skifte delene på et F-16-kampfly eller køre en Leopard-kampvogn, og kravene til den enkeltes kunnen bliver ikke mindre i fremtiden, hvor Forsvaret får tilført endnu mere komplekst materiel.

Derfor er fastholdelse så afgørende, så det ikke udelukkende er op til de erfarne medarbejdere at løse mange af opgaverne, fordi de nye ikke når at få tag om deres funktion, inden de søger væk.

Ordning sikrer økonomi under videreuddannelse

Sammen med Forsvarets ledelse og fagforeningerne bør politikerne allerede i dag gå i gang med at løse problemerne med fastholdelse. Vi mener, at løsningen findes i at udforme fremtidens kontraktformer med en civil uddannelsesordning, der motiverer de yngre generationer til en militær karriere, og samtidig passer godt på de eksisterende, erfarne kræfter i Forsvaret.

En civil uddannelsesordning giver medarbejderne en tryghed i ansættelsen, for de ved, at der bliver taget hånd om deres videre karriere. Mens de er soldater, kan de fokusere 100 procent på at være soldater, og når de en dag ønsker at læse videre, er de sikret et økonomisk supplement, så de ikke skal bekymre sig om indkomsten, mens studierne står på.

Netop blandt de yngre, er det mit indtryk, at de forlader Forsvaret efter få år, fordi de ønsker at tage en civil uddannelse, inden de når en alder, hvor de får forpligtelser i form af familie eller andet, som ofte er svære at kombinere med en hverdag, hvor økonomien måske alene består af SU.

Læs også

Gode erfaringer fra nabolande

Ovenstående model og de positive effekter er ikke grebet ud af den blå luft, men er baseret på en større undersøgelse, CS har lavet af vores nabolande, Norge, Holland og Tyskland. Her vil jeg især fremhæve tyskernes tilgang.

Tyskland har en uddannelses- og jobordning for de medarbejdere, der er ansat på midlertidig kontrakt eller på kontrakt med særlig aldersgrænse. Medarbejderne begynder at optjene ret til uddannelse efter fire års tjeneste. Således giver fire til fem års tjeneste ret til 12 måneders uddannelse, og herefter stiger retten med seks måneder for hvert år, man fortsætter i tjenesten.

Et forsvar, der i højere grad har succes med at rekruttere og fastholde medarbejderne, vil være en stærkere garant for danskernes sikkerhed.

Jesper Korsgaard Hansen
Formand, Centralforeningen for Stampersonel

På samme måde anbefaler CS en mere fleksibel kontraktform, hvor man begynder at optjene økonomisk støtte til sin videreuddannelse efter et bestemt antal år, hvorefter uddannelsestiden stiger i takt med ansættelsens længde.

En stærkere garant for danskernes sikkerhed

Spørger man forsvarets ansatte eller Forsvarets øverste ledelse om, hvordan man bedst kan fastholde medarbejdere, er der ingen tvivl om, at kontraktformerne er nøglen til at sikre, at medarbejderne bliver i tjenesten i en årrække, og at man dermed sikrer et professionelt forsvar, der kan modstå fremtidens mange trusler.

Sammenlignet med den nuværende situation, hvor folk søger for hurtigt væk, er en civil uddannelsesordning efter vores opfattelse omkostningsneutral.

En kontraktform med uddannelsesordning vil ikke kun tjene den enkelte medarbejder; det vil også styrke Forsvaret, fordi personellet bliver i tjenesten i længere tid, ligesom samfundet vil få stor gavn af de kompetencer, som en tidligere soldat eller brandmand har med sig i kombination med en civil uddannelse.

Og apropos samfundet, så vil et forsvar, der i højere grad har succes med at rekruttere og fastholde medarbejderne, være en stærkere garant for danskernes sikkerhed.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jesper Korsgaard Hansen

Formand, Centralforeningen for Stampersonel (CS), formand, Centralorganisationen af 2010
merkonom (Næstved Handelsskole 2006), autoelektriker (1983)

0:000:00