Danmark vil tilbyde Nato at lede træningsmission i Irak

NATO: Regeringen vil ved næste uges Nato-topmøde tilbyde, at Danmark kan lede Natos træningsmission i Irak.*

Den 21. marts 2003 blev det besluttet i Folketinget, at Danmark skulle deltage i Irak-krigen. Siden har næsten 8.000 danske mænd og kvinder været udsendt.
Den 21. marts 2003 blev det besluttet i Folketinget, at Danmark skulle deltage i Irak-krigen. Siden har næsten 8.000 danske mænd og kvinder været udsendt.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Jeppe Sahlholdt

*Artiklen er rettet. Se mere info i bunden af artiklen.

Danmark vil tilbyde Nato, at danske styrker skal overtage ledelsen af et træningsprogram i Irak.

Det vil betyde, at 220 danske soldater skal sendes til Irak fra starten af næste år, oplyser udenrigsministeren og forsvarsministeren i en pressemeddelelse.

Træningsprogrammet skal gøre de irakiske soldater i stand til at håndtere sikkerhedstruslen i området fra blandt andet Islamisk Stat.

"Kampen mod Isil fortsætter, og det gør Danmarks engagement også. Tilbuddet om dansk lederskab for Natos træningsmission i Irak viser igen Danmarks vilje til at tage ansvar og gå forrest, hvor det gælder, når det gælder," siger udenrigsminister Jeppe Kofod (S) i meddelelsen.

Regeringen skal i næste uge mødes med Nato-alliancen, og her vil de præsentere tilbuddet for de andre allierede. Det bliver også statsminister Mette Frederiksens første møde med den amerikanske præsident, Donald Trump, som forventes at lægge massivt pres på de lande, som endnu ikke har en plan for at nå op på at bruge 2 procent af landets BNP på forsvaret – det gælder blandt andre Danmark.

16 år i Irak
De 200 soldater, som skal overtage ledelsen af træningsmissionen, er delt op i et ledelses- og stabsbidrag på op til 13 personer, et sikrings- og eskortebidrag på cirka 130 personer og et transporthelikopterbidrag på cirka 70 personer. De udsendte tropper skal i det hele taget understøtte Natos mission i Irak.

"Med bidraget vil vi kunne levere en endnu stærkere indsats i vores fælles kamp mod terrorbevægelsen Isil ved at træne irakerne. Vi lægger vægt på, at Danmark som kerneallieret Nato-medlem løfter sin del af byrden i Nato, der er garantien for danskernes sikkerhed," fortæller Jeppe Kofod i meddelelsen.

Danmark har i forvejen omkring 200 danske soldater på Al Asad luftbasen i Irak, hvor de bidrager med den nuværende træningsindsats i området.

I de 16 år, som er gået, siden Danmark sammen med USA gik ind i Irak i 2003, har 7.870 danske mænd og kvinder været udsendt. Det skriver DR.

Trine Bramsen: Et værdsat bidrag
Siden 2018 har Canada stået for træningsmissionen, og forsvarsminister Trine Bramsen (S) siger ifølge DR, at det kommer til at koste 190 millioner kroner for Danmark, hvis Danmark skal overtage opgaven fra sine allierede canadiere.

"Det er en vigtig og markant opgave for Danmark at tilbyde ledelsen af en Nato-mission af denne karakter. Det er et bidrag, som er meget værdsat af vores allierede. Det danske forsvar og vores soldater har erfaringen og ekspertisen til at løfte opgaven. En opgave til gavn for sikkerheden – ikke bare i Irak og regionen, men også i vores del af verden," skriver Trine Bramsen i pressemeddelelsen.

Regeringen vil inden den eventuelle udsendelse i 2020 fremsætte et beslutningsforslag i Folketinget.

EL: Nej til dansk militær i Irak
I Enhedslisten er man modstander af Danmarks fortsatte tilstedeværelse i Irak.

"Der er kæmpe problemer med de irakiske sikkerhedsstyrker. Senest har de lavet voldsomme angreb på fredelige demonstranter," siger Enhedslistens udenrigsordfører, Eva Flyvholm, i en pressemeddelelse.

Danmark skal ifølge hende sige fra over for den irakiske regering, som hun mener udøver systematisk vold, undertrykkelse og tortur mod den lokale befolkning.

"I en situation, hvor vi ser en irakisk regering, der igen og igen begår overgreb på sin egen befolkning, skal Danmark ikke bakke op med mere militær. Det risikerer bare at skabe mere politisk vold og uro i Irak," skriver hun.

Rettelse tirsdag 26. november 2019: Det fremgik af en tidligere version af artiklen, at regeringen vil sende 200 ekstra soldater til Irak ud over de danske soldater, der er i Irak i forvejen. Men selv med det nye bidrag vil der fortsat være nogenlunde det samme antal danske udsendte i Irak som i dag. De 210 danske soldater, der allerede er i Irak, vil nemlig blive erstattet af det nye bidrag på 220 personer, hvis det bliver godkendt af Nato, oplyser Forsvarsministeriet. Altinget beklager fejlen.

Læs også

Dokumentation

Fakta om Natos mission i Irak:

  • Missionen blev etableret i oktober 2018 og ledes i øjeblikket af Canada.
  • Har cirka 500 udsendte soldater fra Nato-allierede samt partnerlande, herunder Australien, Finland og Sverige.
  • Udfører rådgivning og kapacitetsopbygning af de irakiske sikkerhedsstyrker.
  • Kapacitetsopbygningen er særligt møntet på at gøre irakerne i stand til at forhindre Isil's tilbagekomst.

Kilde: Udenrigsministeriet


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Eva Flyvholm

Fhv. MF (EL) og medlem, Dataetisk Råd
cand.scient.adm. i offentlig administration og internationale udviklingsstudier (Roskilde Uni. 2009)

Jeppe Kofod

Selvstændig rådgiver i Kofod Global, fhv. udenrigsminister, MF og MEP (S)
BA.scient.soc. (Roskilde Uni. 2004), MA i public administration (Harvard 2007)

Trine Bramsen

MF (S), fhv. forsvarsminister, transportminister og minister for ligestilling
cand.scient.soc. (Roskilde Uni. 2007)

0:000:00