Debat

Enhedslisten: Stop salg af våben til diktaturstater

DEBAT: Det er på høje tid, at Danmark forbyder salg af våben til stater, som vi ved forbryder sig mod menneskerettighederne, skriver Eva Flyvholm (EL).

Danmark er nødt til at sætte menneskeliv over eksportmillioner, mener Eva Flyvholm (EL) 
Danmark er nødt til at sætte menneskeliv over eksportmillioner, mener Eva Flyvholm (EL) Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Astrid Johanne Bjørnskov
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af  Eva Flyvholm (EL)
Udenrigs- og forsvarsordfører

Det burde være ret indlysende, at man ikke skal sælge våben til diktatorer, torturbødler og krigsforbrydere. Derfor var vi også mange, der bød udenrigsministerens længe ventede forbud mod salg af våben til Saudi-Arabien og Emiraterne varmt velkommen. Men der er stadig brug for at stramme reglerne for Danmarks våbeneksport.

For hvorfor var forbuddet ikke trådt i kraft længe før det brutale mord på journalisten Jamal Khashoggi i efteråret 2018? Det har længe været kendt, at det saudiske kongediktatur systematisk torturererede og undertrykte sin befolkning.

Grufuldhederne begået mod Yemens civilbefolkning har været veldokumenterede i årevis. Så der skulle selvfølgelig have været skredet ind for længst. 

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Dansk teknologi brugt i Yemen
Når Oxfam Ibis beretter, hvordan for eksempel den danske våbenproducent Terma har leveret udstyr til de F16-fly, som Emiraterne har brugt i bombetogter i Yemen, bliver problemet jo tydeligt. Og Saudi-Arabien er desværre langtfra det eneste land, Danmark har solgt våben til, som er kendte for alvorlige og systematiske krænkelser af menneskerettigheder.

Tal fra Justitsministeriet viser for eksempel, at der er givet tilladelse til våbensalg til Egypten for 175 millioner kroner, alt imens en lang række menneskerettighedsorganisationer, herunder Human Rights Watch og Amnesty International, de seneste år har berettet, hvordan menneskerettighedssituationen i Egypten er under massivt pres. Og det er kun et eksempel ud af flere. 

Danmark har allerede underskrevet FN's våbenhandelstraktat, som direkte forbyder salg af våben og ammunition, når der er overvejende risiko eller dokumentation for, at det vil blive brugt til brud på menneskerettighederne og international humanitær ret.

Eva Flyvholm (EL)
Udenrigs- og forsvarsordfører

Vi bliver nødt til at se dansk praksis efter og indføre et totalt forbud mod våbeneksport til lande, der krænker menneskerettighederne alvorligt. Det er helt oplagt.

Håber på opbakning 
Derfor har vi i Enhedslisten lavet et forslag om stop for salg af våben og våbendele til lande, der krænker menneskerettighederne, og vi rejser det nu i Folketingssalen sammen med SF og Alternativet.

Jeg håber, at vi kan få opbakning fra flere partier, for det burde ligge lige til højrebenet. Danmark har allerede underskrevet FN's våbenhandelstraktat, som direkte forbyder salg af våben og ammunition, når der er overvejende risiko eller dokumentation for, at det vil blive brugt til brud på menneskerettighederne og international humanitær ret.

Sidste år fik vi strammet reglerne for eksport af for eksempel overvågningsudstyr. Og alle burde jo have en interesse i at stoppe autoritære regimers adgang til våben. Det er tid til at sætte menneskeliv over eksportmillioner og indføre et forbud mod våbeneksport til alle lande, der krænker menneskerettighederne. Så kan vi se os selv og verden i øjnene. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Eva Flyvholm

Fhv. MF (EL) og medlem, Dataetisk Råd
cand.scient.adm. i offentlig administration og internationale udviklingsstudier (Roskilde Uni. 2009)

0:000:00