Kommissionen starter med nyt udspil en institutionel kamp om fremtidens cyberforsvar i EU

EU-Kommissionen ønsker med nyt initiativ at få mere ansvar for landenes cyberforsvar. Det udfordrer Rådet, da forsvar og sikkerhedspolitik normalt er et anliggende for nationalstater, siger CBS-forsker.

Pressemøde om EU's cyberforsvarspolitik og militære mobilitet. Her deltager blandt andre ledende næstformand og konkurrencekommissær Margrethe Vestager og kommissær for det indre marked, Thierry Breton.
Pressemøde om EU's cyberforsvarspolitik og militære mobilitet. Her deltager blandt andre ledende næstformand og konkurrencekommissær Margrethe Vestager og kommissær for det indre marked, Thierry Breton.Foto: EU, 2022
Sine Riis Lund

Kommissionen kom i sidste uge med et udspil, der skal få EU et skridt nærmere et europæisk cyberforsvar.

I udspillet lægger Kommissionen op til, at det i tilfælde af større cyberangreb mod kritisk infrastruktur på europæisk jord bør være EU, der håndterer og koordinerer det.

“Kommissionen lægger her sine tanker frem, og i virkeligheden er det en optakt til en institutionel kamp og en opfordring til Rådet om at lægge sine kort på bordet for at vise, hvor langt de i realiteten er villige til at gå ad denne vej,” siger Jan Lemnitzer, der forsker og underviser i cybersikkerhed ved Institut for Digitalisering på CBS.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00