Analyse af 
Thomas Lauritzen

EU-præsidentens spegede spil forringer Mette Frederiksens chancer for et topjob

Charles Michels opstilling til EU-Parlamentet og ambition om at blive Europas nye liberale frontfigur betyder, at hans afløser som rådsformand må tiltræde hurtigt til sommer. Det gør det sværere for en siddende statsminister at komme i spil.

EU's rådsformand, Charles Michel, tog hjerteligt imod statsminister Mette Frederiksen (S) i efteråret 2022, da hun besøgte ham i Bruxelles for at tale om attentaterne mod gasrørledningerne Nord Stream 1 og 2. 
EU's rådsformand, Charles Michel, tog hjerteligt imod statsminister Mette Frederiksen (S) i efteråret 2022, da hun besøgte ham i Bruxelles for at tale om attentaterne mod gasrørledningerne Nord Stream 1 og 2. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Thomas Lauritzen

BRUXELLES: Selv om de ikke umiddelbart ligner hinanden, så har EU’s belgiske rådsformand Charles Michel efterhånden flere ting til fælles med Margrethe Vestager, end man skulle tro. Ikke bare det, at de begge er liberale.

Efter sigende drømte Michel også om det job som chef for Den Europæiske Investeringsbank (EIB), som Vestager søgte sidste år, selv om han ikke officielt var i spil. Danskeren fik ikke jobbet. Belgieren troede, han kunne blive kompromiskandidat, men blev det ikke.

Nu satser han så i stedet på at blive frontfigur for Europas liberale partifamilie, ganske som Vestager uformelt var det i forbindelse med sidste europaparlamentsvalg i 2019. Det kan heller ikke udelukkes, at Michel nærer håb om at overtage danskerens rolle som de liberales ledende næstformand i Kommissionen, når den store chefkabale for EU og omegn skal lægges til sommer.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024