Farefuld Afrika-mission venter danske soldater

UDSENDELSE: Danske soldater bliver attraktive mål for militante islamister, når Danmark inden længe sandsynligvis skal bidrage til stor fransk mission på tværs af fem afrikanske lande, vurderer Forsvarets Efterretningstjeneste.

Torsdag andenbehandler Folketinget et beslutningsforslag fra regeringen om at sende to EH101-troppetransporthelikoptere og omkring 70 danske soldater til Sahel-regionen i Afrika i 12 måneder for at deltage i den franskledede antiterrormission Operation Barkhane, hvor mere end 4.500 franske soldater jagter terrorister i de fem afrikanske lande Mali, Mauretanien, Burkina Faso, Niger og Tchad i den såkaldte Sahel-region.

Forslaget ventes vedtaget med stemmer fra Socialdemokratiet, SF, De Radikale og den borgerlige lejr. Dermed vil vejen være banet for dansk deltagelse i en indtil videre fem år lang fransk mission i en region, hvor sikkerhedssituationen er blevet forværret drastisk, og hvor danske soldater meget vel kan blive mål for angreb.

Bilbombeangreb i juli
Forsvarets Efterretningstjeneste vurderer således, at truslen for terror i regionen er høj, og at danske styrker vil være attraktive mål for angreb fra militante islamister. De danske styrker får til huse på en fransk base i byen Gao i det østlige Mali. Basen blev i juli i år udsat for et bilbombeangreb, som sårede i alt seks franske og estiske soldater.

Login