”Forrykt” og ”utilstedeligt” med russiske ansatte i Europarådet i en krigssituation

Både en tidligere ambassadør og Venstres Michael Aastrup kritiserer stærkt, at der sidder russiske embedsmænd i Europarådet, selv om landet for længst er ekskluderet fra organisationen. Men det er en totalitær tankegang, advarer forsker.

To dage inden Rusland officielt blev ekskluderet fra Europarådet, demonstrerede medlemmer af organisationens parlamentariske forsamling til støtte for Ukraine. På det tidspunkt hang det russiske flag stadig foran organisationens hovedkvarter i Strasbourg.
To dage inden Rusland officielt blev ekskluderet fra Europarådet, demonstrerede medlemmer af organisationens parlamentariske forsamling til støtte for Ukraine. På det tidspunkt hang det russiske flag stadig foran organisationens hovedkvarter i Strasbourg.Foto: Arnd Wiegmann/Reuters/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

Det er forkert, at russiske embedsmænd- og kvinder stadig arbejder i Europarådet, selv om det efterhånden er mange måneder siden, at Rusland blev ekskluderet fra kontinentets største internationale organisation. Sådan lyder kritikken fra både en tidligere diplomat og Venstres udenrigsordfører.

Europarådets nu 46 lande tog den historiske beslutning om at ekskludere Rusland fra organisationen i Strasbourg, der arbejder for at fremme demokrati og menneskerettigheder, bare tre uger efter, at præsident Vladimir Putin 24. februar annoncerede sin såkaldte specielle militære operation, der i realiteten var et angreb på hele Ukraine.

I et indlæg i Altinget kritiserer Danmarks tidligere ambassadør ved Europarådet, Claus von Barnekow, organisationens beslutning om ikke også at sætte de russiske tjenestemænd i Europarådets sekretariat og ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol på porten. Han kalder det ”forrykt” og ”et sikkerhedsmæssigt problem”.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00