Forsvaret i intern missilkrig

STRID: Et udbud om indkøb af luftværn har udløst en strid mellem Hæren og Forsvarets indkøbere over, hvilke missiler luftværnet skal kunne bruge.

Hæren og Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI) er havnet i en krig om indkøb af et nyt luftværnssystem, som er en af de vigtigste brikker i den nye brigade, som Forsvaret er ved at stable på benene.

Den 29. juli udsendte FMI en såkaldt ”request for information”, hvor man bad producenter af luftværnssystemer om at komme med informationer om hvad de havde af systemer, som kunne være interessante for det danske forsvar. Uden at tage Hæren med på råd havde FMI i forespørgslen slået fast, at luftværnssystemet skulle kunne bruge AMRAAM- og Stinger-missiler. Dem har Flyvevåbnet nemlig en meget stor beholdning af, som de om få år brænder inde med. AMRAAM-missilerne bruges i dag på F-16-flyene, men kan ikke anvendes på de F-35-fly, som Flyvevåbnet modtager de første af om mindre end fire år. Stinger-missilerne bruges ikke længere.

Derfor gav det i FMI's optik meget god mening at gå på jagt efter et system, som kunne bruge de våben, man allerede havde på lager.

Login