Forsvaret i intern missilkrig

STRID: Et udbud om indkøb af luftværn har udløst en strid mellem Hæren og Forsvarets indkøbere over, hvilke missiler luftværnet skal kunne bruge.

Det norsk-amerikanske NASAMS-system er et af de eneste luftværnssystemer, som kan anvende AMRAAM- og Stinger-missiler.
Det norsk-amerikanske NASAMS-system er et af de eneste luftværnssystemer, som kan anvende AMRAAM- og Stinger-missiler.Foto: Hollands Forsvar
Andreas Krog

Hæren og Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI) er havnet i en krig om indkøb af et nyt luftværnssystem, som er en af de vigtigste brikker i den nye brigade, som Forsvaret er ved at stable på benene.

Den 29. juli udsendte FMI en såkaldt ”request for information”, hvor man bad producenter af luftværnssystemer om at komme med informationer om hvad de havde af systemer, som kunne være interessante for det danske forsvar. Uden at tage Hæren med på råd havde FMI i forespørgslen slået fast, at luftværnssystemet skulle kunne bruge AMRAAM- og Stinger-missiler. Dem har Flyvevåbnet nemlig en meget stor beholdning af, som de om få år brænder inde med. AMRAAM-missilerne bruges i dag på F-16-flyene, men kan ikke anvendes på de F-35-fly, som Flyvevåbnet modtager de første af om mindre end fire år. Stinger-missilerne bruges ikke længere.

Derfor gav det i FMI's optik meget god mening at gå på jagt efter et system, som kunne bruge de våben, man allerede havde på lager.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00