Forsvarets Efterretningstjeneste: Vi undervurderede Talibans magtovertagelse

Forsvarets Efterretningstjeneste undervurderede hastigheden af Talibans fremmarch i Afghanistan og forventede ikke, at Kabul ville kunne falde i år. 

Foto: Us Marines/Reuters/Ritzau Scanpix
Karl Emil Frost

Så sent som 9. august orienterede Forsvarets Efterretningstjeneste Folketingets partier om, at man vurderede det som ”mindre sandsynligt”, at Kabul ville falde inden udgangen af året.

Indtil umiddelbart før Talibans magtovertagelse i Afghanistan var en realitet, undervurderede Efterretningstjenesten altså situationen og hastigheden af Talibans fremmarch.

Det skriver Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) i en pressemeddelelse.

”Det var ikke en overraskelse, at Kabul faldt, men hastigheden, som det skete med, havde vi ikke anset som sandsynlig. Vi baserede vores vurderinger på det efterretningsgrundlag, vi havde til rådighed fra blandt andet egen indhentning, Forsvaret og internationale partnere, men det har vist sig, at vores vurdering simpelthen var for optimistisk,” udtaler fungerende chef for FE Svend Larsen i pressemeddelelsen.

FE-chefen hæfter sig ved, at også efterretningstjenester i andre lande har undervurderet situationens karakter – blandt andet fordi adgangen til informationer er blevet svækket som følge af koalitionens tilbagetrækning.

”Disse forhold ændrer dog ikke på, at vi naturligvis skal lære af forløbet,” fastslår Svend Larsen.

Udmeldingen kommer, efter at flere medier har gravet i efterretningsgrundlaget vedrørende situationen i Afghanistan.

Senest har Berlingske - på baggrund af oplysninger i en klassificeret ugerapport - kunnet fortælle, at chefen for de danske styrker i Afghanistan allerede i juni advarede om, at den afghanske hær var i opløsning, og at Taliban hastigt nærmede sig Kabul.
 
Både Udenrigsministeriet og Forsvarsministeriet afviser dog at have haft kendskab til rapportens indhold.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00