Forsvarschef: Behov for servere før flere kampfly, skibe og kampvogne

Politikerne bør investere i kunstig intelligens og databehandling, inden man køber mere isenkram til Forsvaret. Sådan lyder opfordringen fra forsvarschef Flemming Lentfer i et interview til Altinget forud for forhandlingerne om et nyt forsvarsforlig.

Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Andreas Krog

I dag indsamler sensorerne og radarerne på eksempelvis Søværnets fregatter og Flyvevåbnets Seahawk-helikoptere en masse rådata, som mere eller mindre går til spilde. De kan nemlig ofte kun ses og anvendes af besætningerne på skibene og ombord på helikopterne.

Kun en meget lille del bliver sendt videre. Det, der gør, bliver ikke analyseret og bearbejdet ordentligt, så officererne i hovedkvartererne kan bruge det til at træffe beslutninger. Det bliver heller ikke delt i tilstrækkelig grad med andre enheder til lands, til vands og i luften.

Udfordringen bliver kun større, når Flyvevåbnet om godt to år modtager de første eksemplarer af det nye F-35 Lightning II-kampfly. Flyet er mere en flyvende computer end et traditionelt kampfly og er spækket med avancerede sensorer.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00