Analyse af 
Andreas Krog

Forsvarschefen nærmer sig enden af planken

Sagen om de fejlramte våbensystemer på den danske fregat i Rødehavet er endnu et kapitel i historien om en forsvarsminister, der får mere at vide gennem medierne end af sin egen forsvarschef. Den politiske tillid til forsvarschefen svinder ind.

Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Andreas Krog

”Jeg blev i går sidst på dagen gjort bekendt med det her hændelsesforløb. Det er nyt for mig.”

Sådan sagde forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) tirsdag formiddag til DR, da han blev bedt om at forholde sig til historien om, at fregatten Iver Huitfeldts våbensystemer fejlede, da den i marts kom under droneangreb i Rødehavet.

Det var forsvarsmediet Olfi, der tirsdag morgen kunne afdække endnu en sag i Forsvaret, som ministeren ikke kendte til, før medierne ringede.

Det er bare den seneste af en række sager, hvor medierne har kunne fortælle om defekte våbensystemer i Forsvaret, som ministeren ikke kendte til.

Hver gang har det politiske svar været at forlange en redegørelse fra forsvarschef Flemming Lentfer. Det skete igen i går, hvor Lund Poulsen stillede krav om, at redegørelsen lå på ministerbordet senere samme dag.

Hældt ned ad brættet

Sagerne lægger sig oveni en voksende mistillid mellem det politiske system og forsvarschefen. En mistillid, der er taget til i takt med at Troels Lund Poulsen er kommet ned i sagsbunkerne.

Læs også

Tillidskrisen kom mest tydeligt til udtryk, da forsvarsministeren og statsminister Mette Frederiksen (S) i midten af marts præsenterede regeringens udspil til et nyt forsvarsforlig.

Udspillet fra regeringen gik nemlig stik imod anbefalingerne fra forsvarschefen, som var kommet frem, da et fortroligt dokument blev lækket til medierne i efteråret. I dokumentet havde Forsvaret lavet en meget detaljeret plan for, hvad de mente, at politikerne skulle investere i.

De anbefalinger blev hældt ned ad brættet.

Det gjorde de blandt andet, fordi regeringsledelsen har blikket fæstnet på én ting: opfyldelsen af de såkaldte styrkemål, som Nato har givet til Danmark.

Politisk tonedøv

På Christiansborg ryster mange på hovedet over, hvor politisk tonedøv forsvarschef Flemming Lentfer lader til at være. At han ikke har forstået, at styrkemålene er politikernes altoverskyggende prioritet. At det vigtigste derfor er at investere i kapaciteter, som kan gøre, at Danmark lever op til styrkemålene. Og at forsvarschefen alligevel havde udarbejdet en plan, hvor andre ting er vigtigere at investere i.

Samtidig holder Flemming Lentfer, der er tidligere chef for Forsvarets indkøb, stædigt fast i, at det tager syv år, fra man beslutter at anskaffe en kapacitet, til den er fuldt indfaset. Så lang tid har vi bare ikke med den nuværende sikkerhedspolitiske situation, lyder analysen på Christiansborg. Men det ser forsvarschefen ikke ud til at have opdaget.

Læs også

Afhængig af rådgivning

Lige før påske satte Troels Lund Poulsen navne på, hvem der skal indtage posten som koncernstyringsdirektør i Forsvarsministeriet, samt hvem der skal være ny direktør for Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse. De udvalgte starter inden sommerferien.

Det kan være risikabelt at skifte forsvarschefen ud, samtidig med at de udvalgte til andre centrale poster først lige er ved at lande. Men det dur heller ikke, at politikerne ikke har tillid til den øverstbefalende for de væbnede styrker, da de er afhængig af hans rådgivning. Både når en fregat skal sendes til Rødehavet, og når der skal investeres milliarder af kroner i nyt militært isenkram.

Sagen om fregatten med de defekte våbensystemer rykker således forsvarschef Flemming Lentfer et skridt længere ud på den planke, som han har stået på et stykke tid.

Opdatering 3. april klokken 15.03: Sent onsdag eftermiddag har Troels Lund Poulsen indbudt partierne bag forsvarsforliget til et møde. På dagsordenen er "aktuelle sager", som det formuleres i en mail til partiernes ordfører.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Flemming Lentfer

Fhv. forsvarschef, general, forsvarsministerens militærfaglige rådgiver
Flyvevåbnets Officersskole (1985)

Troels Lund Poulsen

Vicestatsminister, forsvarsminister, partiformand, MF (V)
Student (Tørring Amtsgymnasium 1995)

0:000:00