Analyse af 
Andreas Krog

Kæmpe læk forstærker Troels Lunds stigende irritation over Forsvaret

Forsvarsminister Troels Lund Poulsen trækker et af tidligere forsvarsminister Trine Bramsens mest upopulære budskaber op af skuffen for at markere arbejdsdelingen mellem Forsvarets top og politikerne. Det sker efter læk af Forsvarets konkrete ønsker til materielindkøb for over 100 milliarder kroner. 

Troels Lund Poulsen (t.v.) briefes af forsvarschef Flemming Lentfer (t.h. med ryggen til) ombord på et af Forsvarets Challenger-fly i september i år.
Troels Lund Poulsen (t.v.) briefes af forsvarschef Flemming Lentfer (t.h. med ryggen til) ombord på et af Forsvarets Challenger-fly i september i år.Foto: Ida Marie Odgaard / Ritzau Scanpix
Andreas Krog

Allerede i Troels Lund Poulsens (V) periode som fungerende forsvarsminister fra februar til slutningen af juli i år stod det klart, at her var en minister, som havde en grundlæggende skepsis overfor Forsvarets ledelse.

Han havde ikke samme grad af mistro til systemet, som Trine Bramsen (S) i sin tid havde. Men han kom ikke med samme kærlighed til Forsvaret, som Jakob Ellemann-Jensen (V) havde med i den militærgrønne taske, da han trådte ind ad døren til Holmens Kanal 9.

Skepsissen voksede i takt med at antallet af dage i ministerstolen steg. Efter et kort tre-ugers intermezzo med Ellemann i ministerkontoret, vendte Troels Lund Poulsen i midten af august tilbage som forsvarsminister. Nu uden “fungerende” foran titlen. Men stadig med skepsis og stigende irritation i tasken. Selve ressortområdet fik han dog mere og mere smag for.

Et nøk op ad

I slutningen af denne uge fik ministerens tydelig irritation så et ekstra nøk op ad, da han fik nys om, at nogle i toppen af Forsvaret havde lækket en detaljeret oversigt over Forsvarets konkrete ønsker til nyindkøb i den kommende forligsperiode til medierne.

Læs også

Det fik fredag ministeren til at afbryde sit arbejde med at skrive sin tale til Venstres landsmøde - hvor han lørdag blev valgt til partiets formand - og forfatte en skarp mail til partierne bag forsvarsforliget fra juni i år.

Gentagelse af Bramsens budskaber

Mailen, som Altinget er i besiddelse, lyder næsten som en gentagelse af et af de budskaber, som Trine Bramsen i sin tid blev mest upopulær på at fremføre. Nemlig at der er en klar arbejdsfordeling mellem generalerne og politikerne. Generalerne anbefaler. Politikerne beslutter.

“Det er (…) centralt at slå fast, at det skal og vil være de politiske beslutninger, som er styrende for retningen og tilgangen til at anskaffe materiel. Det skal selvfølgelig ske på ryggen af solide militærfaglige anbefalinger, og dermed have afsæt i viden og overvejelser fra Forsvaret. Men det er os politikere, som har ansvaret for at træffe de beslutninger,” fastslår Troels Lund Poulsen i sin mail til forligskredsen.

Flere formuleringer i mailen er så letgenkendelige fra ting, som Troels Lund Poulsen ofte siger, at man får indtryk af, at ministeren selv har forfattet mailen.

Lille ministerrokade

Efter at Venstre har valgt Troels Lund Poulsen som formand og genvalgt Stephanie Lose som næstformand, er det forventningen, at Lose kommer ind på SVM-regeringens ministerhold via en lille ministerrokade i starten af den kommende uge.

Meget tyder på, at Troels Lund Poulsen forbliver i Forsvarsministeriet og lader Lose overtage det økonomiministerium, som han også har været politisk chef for siden Ellemanns exit fra dansk politik i midten af oktober.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Troels Lund Poulsen

Vicestatsminister, forsvarsminister, partiformand, MF (V)
Student (Tørring Amtsgymnasium 1995)

Trine Bramsen

MF (S), fhv. forsvarsminister, transportminister og minister for ligestilling
cand.scient.soc. (Roskilde Uni. 2007)

0:000:00