Forsvarsministeriet diplomatiets duks

RELATIONER: Forsvarsministeriet er i en klasse for sig, når det handler om at servicere udenlandske diplomater i Danmark, konkluderer to eksperter.

De danske ministerier og øvrige centraladministration samt Folketinget er ikke særlig gode til at etablere og fastholde kontakt til andre landes diplomater i Danmark. Sådan lyder konklusionen i bogen "På mission i Danmark – Diplomatisk tiltrækningskraft til debat", som professor Martin Marcussen fra Institut for Statskundskab på Københavns Universitet netop har udgivet sammen med den mangeårige diplomat og ambassadør Svend Roed Nielsen.

Et ministerium fremhæves dog som klassens duks, der leverer en forbilledlig service til det diplomatiske korps. Det er Forsvarsministeriet, hvis service på centrale punkter er mere vidtgående end det, der leveres fra Udenrigsministeriets side, påpeger forskerne.

Ministeriet har dedikeret to akademiske medarbejdere og en særlig protokolperson til at stå til rådighed som kontaktpunkt for de udenlandske forsvarsattachéer, som er akkrediteret til Danmark. Denne protokolenhed arrangerer dagsture for nye forsvarsattachéer, hvor de får mulighed for at møde centrale personer i ministeriet og Værnsfælles Forsvarskommando. Enheden arrangerer også to årlige studieture til relevante enheder og funktioner i Forsvaret samt en tur hvert fjerde år til enten Grønland eller Færøerne.

Login