Holger K: Putins provokationer skal ikke lede til nyt atomkapløb

DEBAT: Trusselsniveauet i Europa er højnet, men vi skal ikke lade Ruslands provokationer starte en oprustningsspiral, der højner chancen for, at vi igen kommer til at opleve koldkrigslignende tilstande, skriver Holger K. Nielsen.

Af Holger K. Nielsen (SF)
Forsvarsordfører

Jeg kan huske Den Kolde Krig. Ikke mindst Cuba-krisen i 1962, hvor USA og Sovjetunionen var millimeter fra at starte en atomkrig, som formentlig havde betydet, at vi ikke ville sidde her i dag. Selvom jeg kun var 12 år gammel, gjorde det et stort indtryk.

Det gjorde også indtryk, da jeg for et par år siden så Peter Anthony’s film ”Manden der reddede verden”. Den handler om Stanislav Petrov, som 26. september 1983 havde vagten i et sovjetisk kommunikationscenter uden for Moskva.

Pludselig lyder alarmen, og alt tyder på, at et amerikansk missil er på vej mod Sovjet. Ordren er klar: Hvis det er tilfældet, skal den skydes ned med et sovjetisk atommissil. Petrov trodser ordren – konsekvenserne vil være ufattelige.

Det viser sig at være en teknisk fejl i computerne. Petrov fulgte sit instinkt, men det viser, hvor tæt vi var på afgrunden.

Nu lyder alarmklokkerne igen.

Oprustning er trussel mod freden
I opspillet til den traditionsrige sikkerhedskonference i München siger formanden for konferencen, Wolfgang Ischinger:

”I det forløbne år var verden alt for tæt på en alvorlig konflikt. Vigtige beslutningstageres eskalerende retorik er en bekymrende udvikling. Om det er på den koreanske halvø, i Den Persiske Golf eller i Østeuropa – bare en enkelt, forkert beslutning truffet i en udfordret situation kan hurtigt udløse en farlig kædereaktion.”

Jo, der er al mulig grund til bekymring. Men det betyder ikke, at vi skal tabe hovedet og overreagere.

Det er for eksempel svært at se den dybere mening i den vældige militære oprustning, NATO er i gang med. Vist opfører Rusland sig uacceptabelt, og vist har Putin udviklet en ubehagelig nationalisme.

Men NATO’s forsvarsbudgetter er langt større end Ruslands. NATO er en langt stærkere militær magt.

Penge til forsvaret tages i sidste ende fra velfærdsområdet, og oprustningen skaber en modreaktion andre steder i verden. Jeg kan godt forså nødvendigheden af et militær, men det bliver et problem, når oprustningen ikke længere er proportionel med trusselsniveauet.

Oprustningen bliver og kommer i sig selv til at udgøre en trussel imod freden.

Danmark bør mane til forsigtighed
Det er fatalt, når Trump begynder at modernisere de amerikanske atomvåben med taktiske våben, der skal kunne bruges i en begrænset atomkrig i Europa.

Men en begrænset atomkrig er en illusion. Og det er et problem, når Macron bebuder et betydeligt løft til det franske militær, herunder et substantielt løft til franske atomvåben.

Trusselsniveauet i Europa er højnet. Hvorvidt der er tale om en ny kold krig er svært endnu at afgøre. Det er dog sikkert, at den oprustning, som vi oplever i disse dage, højner chancen for at vi igen kommer til at opleve koldkrigslignende tilstande.

Danmark må derfor gøre sit for at mane til forsigtighed og ansvar blandt vores europæiske naboer. Deri spiller nedrustning en altafgørende rolle.

Forrige artikel Marie Krarup: Islamister og cyber-angreb er de største trusler mod Danmark Marie Krarup: Islamister og cyber-angreb er de største trusler mod Danmark Næste artikel IT-Branchen: Borgeren udgør den måske største digitale sikkerhedsrisiko IT-Branchen: Borgeren udgør den måske største digitale sikkerhedsrisiko
 • Anmeld

  Jens Voldby Crumlin

  USAs selvforståelse den største trussel

  USA kan ikke accepterer en ny verdensorden hvor de må dele pladsen med andre stormagter. I takt med at de mister stadig mere politisk og økonomisk indflydelse buster de deres enorme militære magt. Det er et ekstremt farligt spil når faldende imperier ikke vil accepterer at den objektive politiske og økonomiske udvikling fortrænger dem fra deres hidtidige plads i verdensordenen. USAs militære korstog har skabt død, ødelæggelse og sammenbrudte stater. Holger K. Nielsen skriver: Det er fatalt, når Trump begynder at modernisere de amerikanske atomvåben med taktiske våben, der skal kunne bruges i en begrænset atomkrig i Europa.
  Det er en udvikling der har stået på længe i USA og det er utroligt at det betyder mere for danske politikere at blive set på de bonede gulve i Washington end at sikre et fredeligt, samarbejdende Europa som trodser USAs eskalering af våbenkapløbet.
  Vi har i den grad brug for en slagkraftig fredsbevægelse, SF var tidligere en væsentlig kraft i denne bevægelse. Det er nu der skal handles hvis en tredie verdenskrig skal afværges. Den internationale fredsbevægelse må genoplives som vi sidst så eksempler på op til Irak krigen.

 • Anmeld

  Axel Hammerschmidt · Ingeniør

  Sidste gang gik det da godt

  Sidste gang der var et oprustningskapløb mellem Soviet Unionen og Vesten gik det da godt for Europa - og Vesten. Soviet Unionen brød sammen, af økonomiske årsager.
  Lad os prøve det igen, denne gang nu med (Ras-) Putin!

 • Anmeld

  Helge Smith

  Der ER ikke noget Sovjetunionen, Axet Hammerschmidt.

  Det er vist en udbredt tanke, men den er bygget på blindhed overfor realiteter. Rusland er et demokrati - problematisk, bevares. USAs demokrati er også problematisk og det er det danske for den sags skyld også. Hvilken begrundelse skulel vi så have til at angribe et demokrati?
  At kalde tilbagetagningen af Krim for en provokation er en ægte koldkrigsreplik. Ingen ved deres fulde fem kunne finde på det og at sende danske soldater til de baltiske lande for det tilfælde, at Rusland skulle angribe ville jo være til at grine af, hvis det ikke var så sørgeligt, at nogen ligefrem troede på det.
  Våbenfabrikkerne i USA er afgørende for beskæftigelsen. De er spredt over hele USA og den senator der kommer hjem med nye, store ordrer til sin valgkreds, kan være nogen lunde sikker på genvalg. Der er bundet meget store, indenrigspolitiske interesser i, at vi skal opfatte Rusland som en fjende.
  JEG vil ikke have en bombe i hovedet, fordi en flok politikere med trofaste, omend ukritiske følgesvende har mistet jordforbindelsen.

  Hvad man end mener om Putin, så er valget af ham lige så demokratisk, som de fleste andre demokratiske valg og også i Rusland vil folk kæmpe til døden for at forblive russiske.

 • Anmeld

  Claus Sønderkøge · Socialistisk økonom

  Igen er vi bange for vor egen skygge

  Hver gang man ikke kan finde på noget fornuftigt at fordrive tiden med finder man på at tale trusselsbilledet fra Rusland op. Det har man gjort i århundreder og ingen aner noget om hvad der gemmer sig i Rusland. Eller Kina for den sags skyld.

  Asien er det landområde vi intet ved om og ikke vil vide noget om. USA ved vi mere om men vælger at kigge væk fra uhyrlighederne.

  Lidt realisme om hvad og hvem der kan og vil skade os var vist på sin plads. Gammeldags krudt og kugler har ikke megen mening.

 • Anmeld

  Peder Kruse

  Hvem slog først

  Det skulle Holger have tænkt på, da hans union startede felttoget mod Ukraine i 2014 ved at vælge side i den folkelige opstand med udsendelsen af 3 udenrigsministre, udstyret med mandat til at forhandle en tilbagetrædelse af den folkevalgte præsident. Hvem ignorerede folkeretten først og startede konflikten ?

 • Anmeld

  Peder Kruse

  Cut the crab

  NATO vandt, USSR forsvandt og muren faldt.

  NATO fortsatte mod øst, nu med EU som spydspids, og da Ukraine stod for tur, blev Putin sur. Rusland blev proxy for USSR, og alt var nu igen som i de gode gamle dage. Konflikten kræver jo mindst to parter.

 • Anmeld

  Bente Petersen · Direktør Detox Consult IVS

  Kig på havd NATO gør først....

  Havis DK overhovedet har nogensomhelst indflydelse bør bi kigge på NATO før vi kigger pa Rusland...

  Hvem har skabt næsten fred i Syrien ? Ikke NATO men Rusland, Iran og Hezbollah...
  Hvem har ført angrebskrige over hele verden Iraq, Afghanistan, Libyen, Yugoslavia, Syrien etc Det er NATO ikke Rusland...

  Flyt bjælken i dit eget øje før du beder andre on a tage splinten us af deres øje...

 • Anmeld

  Jørgen Jørgensen

  Nuland brugte 3-4 miliarder dollars.....

  til CIA til at destabilisere og undergrave Ukraines forhold til dets broderfolk i Rusland.

  Skulle Putin have siddet stille og set på at den russiske flåde kom under CIA ´s kontrol?

  Var det ca 90 % af Krims befolkning, der de facto følte sig befriet af Rusland?

  Skal vi takke den værste præsident i verdenshistorien, nobelfredsprismodtageren Obama, for at have bevilget 1000 milliarder kroner alene til at opruste atomvåben med?-

  Og på løgnagtig vis fuldstændigt løbe fra sin tale i Prag i 2009, hvor Obama lovede at afskaffe alle atomvåben!!

 • Anmeld

  Jørgen Jørgensen · m

  Stemte SF for eller imod den nye forsvarsaftale til ekstra


  12 milliarder kroner, der skal bruges mod Rusland?

  Hvis ja, er det nedrustning?

 • Anmeld

  Morten Holgersen · Entreprenør

  Det er russernes skyld, siger de gamle.

  Russerne har hacket hele mediebranchen. De stjæler bonusserne.
  Ja og det er jo også russere, der kører småpiger over i Stockholm, det er russerne der skød en masse uskyldige i Paris, også herhjemme var der en russer, der skød omkring sig ved Krudttønden, måske var det Putin selv, der skød vagtmanden ved synagogen i Krystalgade?
  Russere der voldtager og skærer småpiger i stykker i Italien, vi ved det godt ja.
  Det var russerne der sørgede for at hende der Hillary ikke blev valgt. Det er russerne der har narret briterne til at sige adios til EU. Russerne forhindrede også USA i at vinde? i Syrien. Det er russerne der står bag alle de stakkels, stakkels islamister i Calais, jaja vi ved det godt.

  Derfor er det også bare så heldigt at vi har bestilt lov til at sende 40.000.000.000kr til USA for nogle måskefly. Godt at Danmark helt alene er ved at vinde over både Rusland, NordKorea og Cuba på en gang, sammen med vores frihedselskende allierede i SaudiArabien, som jo også helt berettiget er i FN?'s menneskerettighedsråd. Også for dårligt at russerne har hacket både Juncker og Merkel. Russerne har også betaget Macron med en af deres ældste og mest udspekulerede honeypots
  Det er også russerne i Bruxelles, der er en trussel mod kvinderne, det er de millioner af russere i Tyskland, der opgejler de mange mange tusinder af nazister og fascister og rascister, der forklæder sig som almindelige mennesker.
  Heldigvis har vi SuperFogh og MegaHjort sammen med LudoLøkke og BrainyKristian; det alene-sammen med MoraloGade og Der AlteUffe- redder os fra russerne og deres "russia ukbar"- Det har jeg selv set i tegneserieDR!

 • Anmeld

  Erik Jensen · borger

  borger for fred

  Først jeg er tilhænger af NATO. Jeg har læst alle Jeres indlæg med mange og fine meninger. Jeg kan både støtte og ikke støtte disse meninger. Men har stor respekt for saglige meninger som disse er. Men helt enkelt går det ud på at have fred landende imellem. Så NATO og natos adfærd kan ikke stå alene. Der må tales fred. Og her er mit problem. Vor regering yder ikke nok fredsinitiativ ved samtaler osv. Lars Løkkes administration yder simpelt hen ikke nok. Ud af døren, tag over til Putsin og fortæl, at de danske borgere ikke ser Putsin og hans befolkning som en fjende. Vi alm. danskere har ikke notorisk den russiske borger som fjende. Jeg vil ikke finde mig i, at den danske regering forsøger at manipulere mig til at forstå, at Putsins borgere er mine fjender. Lad os nu se fredsskabende samtaler .

 • Anmeld

  Helge Smith

  Nu gør jeg noget, jeg ellers havde lovet mig selv, at jeg ikke ville gøre i denne tråd.

  Jeg gør reklame for borgertinget.dk
  Vi prøver at samle støtte til, at vi må lave en grundlovsafstemning om et Andetting til Folketinget.
  Altså, vi spørger kun om LOV TIL at lave en afstemning.
  HVIS vi får lov og HVIS danskerne siger ja, kan vi få et borgerdrevet Andetting der i propaganda er lige så stærkt som Folketinget. Det vil nok give en noget mere afbalanceret debat og det er slet ikke sikkert, at Andettinget vilel have givet lov til at købe alle de kampfly.
  Hvis du synes, vi må spørge danskerne om, om vi må lave den folkeafstemning, skal du bare aflevere din emailadresse på side 1.

  Jeg nævner det kun, fordi der er en underliggende tone i debatten, der spørger efter løsninger.

  Hvis du ikke bryder dig om, at vi spørger, om der er et flertal for Andettinget, lader du bare være med at støtte. Det er det samme som et nej.

 • Anmeld

  Max Tranebæk · flymekaniker

  Nej til krig med Russerne ja til samhandel


  Hvad nu hvis et nyt Hovsa-missile

  Som Harpoon-missil som utilsigtet blev affyret af Fregatten Peder Skram ved middagstid den 6. september 1982 fra den sydlige del af Kattegat.

  Hvis nu der sker en ny hovsa fejl, når et dansk marine skib sejler ind foran Kaliningrad, så bliver resultatet helt sikkert ikke smukt.

  Derfor nej til oprustning

  Og hvorfor skal i krig med russerne de er ingen trussel for Danmark.

  Nej til misinformation
  Det er altid gamle mænd der stater en krig og de unge der dør i den.
  Nej til uffe ellemann jensen
  Hvorfor alt det militære skrammel
  Der er ingen militære trusler mod Danmark
  Jeg husker sidst vi sendte Dansk militæret mod Saddam på en stor løgn, om masse ødelæggelse våben.
  Man har aldrig fundet noget, masse ødelæggelse våben. men fik sat Mellemøsten i brand.