Holstein: Frederiksens defensive ministerrokade skal forhindre, der ryger flere ministre. Men især én menig socialdemokrat må være skuffet

Trine Bramsen, der er en del af fredagens ministerrokade, var blevet en omvandrende skydeskive for hele blå blok. Og det havde været svært for hende at lande et forsvarsforlig med de blå, siger politisk kommentator.

Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix
Maja Hagedorn

Det er "en defensiv rokade" i regeringen, som statsminister Mette Frederiksen (S) fredag har præsenteret på Amalienborg Slotsplads.

Sådan lyder vurderingen fra Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, efter at Benny Engelbrechts (S) beslutning om at trække sig fra posten som transportminister oven på en sag om tilbageholdte klimaberegninger har udløst en større stoleleg på Slotsholmen. 

"Den skal løse nogle konkrete problemer og forhindre, der ryger flere ministre. Men det er ikke en rokade, der styrker regeringens politiske profil," siger han. 

Læs også

Rokaden betyder, at Trine Bramsen (S) rykker fra Forsvarsministeriet og bliver ny transportminister. Hun overtager samtidig posten som minister for ligestilling fra Peter Hummelgaard (S).

Samtidig bliver Morten Bødskov (S) ny forsvarsminister, mens Socialdemokratiets politiske ordfører, Jeppe Bruus (S), har overtaget pladsen som skatteminister. 

Det er ikke en rokade, der styrker regeringens politiske profil.

Erik Holstein
Altingets politiske kommentator

En omvandrende skydeskive for hele blå blok

Beslutningen om at flytte Bramsen fra forsvarsområdet er "helt oplagt", siger Erik Holstein.

"Trine Bramsen var blevet enormt upopulær i Forsvaret. Der var den ene sag efter den anden, hvor hun blev udsat for kritik. Det gav et indtryk af, der ikke rigtigt er styr på sagerne – for eksempel at der ikke var lavet aftaler om, hvordan man skulle strafforfølge de pirater, man fangede i Guinea-bugten."

Inden længe skal der tages hul på forhandlingerne om et nyt forsvarsforlig. Og her stod hun svagt, lyder vurderingen. 

Bramsen var blevet en omvandrende skydeskive for hele blå blok.

Erik Holstein
Altingets politiske kommentator

"Bramsen var blevet en omvandrende skydeskive for hele blå blok. Og det havde været svært for hende at lande et forsvarsforlig med de blå, det kunne have blevet et rigtig dyrt forlig," siger den politiske kommentator.

En slavisk forfremmelse

Også Morten Bødskov havde sine problemer i Skatteministeriet. Her har blandt andre DR's Detektor skrevet, hvordan han har udeladt kritiske tal om plug-in-hybridbiler i et svar til Folketinget.

"Det er en sag, der minder lidt om den sag, der fældede Benny Engelbrecht, så det var nærliggende at flytte Bødskov, inden sagen udviklede sig," siger Erik Holstein. 

Jeppe Bruus har taget kuglerne for Mette Frederiksen i alle de ubehagelige sager, og nu får han altså sin belønning.

Erik Holstein
Altingets politiske kommentator

At det er Jeppe Bruus, der kommer ind i regeringen, er heller ikke spor overraskende, mener han.

"Den politiske ordfører bliver nærmest slavisk forfremmet, akkurat som Jesper Petersen blev det sidst. Jeppe Bruus har taget kuglerne for Mette Frederiksen i alle de ubehagelige sager, og nu får han altså sin belønning."

Tyder på valg sent i regeringsperioden

Til gengæld må den relativt nyslåede socialdemokrat, Ida Auken, være skuffet, vurderer den politiske kommentator. 

"Det var forventet at hun skulle afløse den usynlige miljøminister Lea Wermelin, men Auken bliver foreløbig i de meniges rækker. Det virker meget underligt, når regeringen i den grad har behov for at styrke den grønne profil," siger han. 

Auken bliver foreløbig i de meniges rækker. Det virker meget underligt, når regeringen i den grad har behov for at styrke den grønne profil.

Erik Holstein
Altingets politiske kommentator

Erik Holstein har svært ved at forestille sig, at regeringen går ind til et valg uden at have stærkere grøn profil. Derfor er det ifølge ham muligt, at der kommer en rokade mere før næste folketingsvalg.

"Og hvis det er planen, tyder det på, at Mette Frederiksen først har tænkt sig udskrive valg meget sent i regeringsperioden," siger han.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jeppe Bruus

Skatteminister, MF (S)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2007)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Trine Bramsen

MF (S), fhv. forsvarsminister, transportminister og minister for ligestilling
cand.scient.soc. (Roskilde Uni. 2007)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024