Debat

Kriseforsker: Indførelsen af en national krisedag vil ruste danskerne til en usikker fremtid

Hvis vi ikke begynder at tænke kriseforståelse ind som et dannelses- og oplysningsprojekt, vil samfundet ikke være forberedt på de kriser, vi står overfor, skriver Kristoffer Albris.

Covid-19 har vist os, at pandemier ikke er et artefakt af fortiden, men en håndgribelig og alvorlig nutidig udfordring, skriver Kristoffer Albris.
Covid-19 har vist os, at pandemier ikke er et artefakt af fortiden, men en håndgribelig og alvorlig nutidig udfordring, skriver Kristoffer Albris.Foto: Mathias Svold/Ritzau Scanpix
Kristoffer Albris
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Risiko er hukommelse, vi skubber foran os. Denne sætning er velkendt for folk der, som jeg selv, forsker i katastrofer og kriser. Det er dybest set en omskrivning af det gamle ordsprog "klog bliver man af skade".

Og der er jo også almen visdom i det: Hvis man én gang er faldet af cyklen, har man større sandsynlighed for at iføre sig en hjelm, før man igen sætter sig i sadlen.

Temadebat

Er det civile beredskab rustet til en krise?

Altinget Forsvar sætter i en ny temadebat fokus på det civile bredskab, hvor en række aktører, fagpersoner og eksperter vil komme med deres perspektiv på emnet og nedenstående sprøgsmål.

Er vi rustet til en krise? Hvordan styrkes beredskabet i det kommende forsvarsforlig? Og bør myndighederne gøre mere for at forberede civilbefolkningen på en eventuel krise eller krig?

Du kan se det samlede debatpanel her.

Om temadebatter:
Har du lyst til at bidrage til debatten, er du velkommen til at sende dit indlæg til [email protected] eller [email protected].

Fra et samfundsmæssigt perspektiv rejser denne læresætning dog nogle dybere spørgsmål. For hvis vi kun er opmærksomme på de risici, som er en del af vores kollektive hukommelse, så svinder vores fælles forståelse af de risici, vi står overfor, helt naturligt med tiden.

Tænk blot i forhold til naturkatastrofer. Udover den jævnlige trussel fra storme, stormfloder og skybrud, så er katastrofer udløst af naturens vrede ikke mange, eller voldsomme, i vores lille hjørne af verden.

Alligevel vil en stormflod, som den der dræbte et par hundrede mennesker i november 1872, højst sandsynligt ramme os igen. Derfor bør vi forberede os på det scenarie. Men hvor stor en procentdel af befolkningen – som ikke arbejder for kystdirektoratet eller i beredskabssektoren – kender til den begivenhed?

Læs også

Danskernes manglende kriseforståelse

Den kollektive bevidsthed i befolkningen, om hvilke kriser og katastrofer Danmark står overfor, er altså historisk betinget af, om vi nu og da bliver konfronteret med dem. Og om vi som samfund husker, hvordan de påvirker os.

Det eneste alternativ til dette er, at vi aktivt arbejder for at kultivere en sådan fælles bevidsthed. Ikke blot blandt professionelle beredskabsfolk, men i befolkningen som helhed.

Siden afslutningen af Den Kolde Krig og frem til foråret 2020, har Danmark og resten af Europa oplevet en relativt rolig periode. Der har naturligvis været flere forfærdelige hændelser og kriser, herunder finanskrisen i 2008, storme, stormfloder, skybrud og terrorangreb i såvel Danmark som omkring i Europa.

Målet må være at skabe en kultur, hvor forståelsen af kriser er en del af den normale dannelse

Kristoffer Albris
Adjunkt, Institut for Antropologi, Københavns Universitet

Men på en samfundsskala var oplevelsen af disse kriser ikke i nærheden af, hvad først covid-19 pandemien, og siden Ukrainekrigen, har konfronteret os med.

Vi står altså derfor på et tidspunkt i historien, hvor der med rette spørges, hvorvidt vi ikke bør kigge nærmere på danskernes kriseforståelse. Dette indebærer også de kriser, som vi ikke er blevet ramt af endnu. Vigtigt i denne ligning er det, i min optik, at der hermed menes den danske befolkning som helhed.

Naturligvis skal den primære opmærksomhed være rettet mod at give de professionelle beredskabsmyndigheder, samt politiet og forsvaret, de nødvendige ressourcer for at opretholde et moderne beredskabsniveau.

Men herudover bør vi arbejde med det, jeg kalder "krisedannelse". Det vil sige, at befolkningen er vidende om, ikke blot hvad vi skal gøre, når kriserne rammer, men også hvad der forårsager dem, samt hvordan de påvirker forskellige dele af samfundet.

Pointen er samtidig ikke at skabe en frygtkultur. Målet må være at skabe en kultur, hvor forståelsen af kriser er en del af den normale dannelse, vi forventer, at borgere i landet har.

Læs også

National krisedag

Hvis vi kigger mod internationale erfaringer og praksisser, er der en lang række tiltag, der kan give inspiration. I lande der oplever mange årlige katastrofer, er det for eksempel ikke unormalt at have en såkaldt "national disaster management day", altså en national katastrofe- eller krisedag.

Vi må begynde at tænke på kriseforberedelse som et dannelses- og oplysningsprojekt

Kristoffer Albris
Adjunkt, Institut for Antropologi, Københavns Universitet

Dette indebærer typisk en del opmærksomhedsarbejde fra myndighederne i skoler og på arbejdspladser omkring de risici, som landet står over for.

Et oplagt sted at starte i den danske kontekst, kunne være at udbrede viden om kriser og katastrofer i uddannelsessystemet, med temadage på folkeskoler, gymnasier, og højere uddannelsesinstitutioner, omkring en sådan national krisedag (eller temauge, hvis det giver mere mening).

Det kunne også relevant at have en sådan temadag på landets arbejdspladser, både offentlige og private.

Lyder det en smule underligt? Måske. Nogle ville måske mene, at en sådan dag ikke passer til den danske kontekst. Vi er i sidste ende ikke Bangladesh eller USA, der er udsat for adskillige årlige naturkatastrofer.

Hukommelse vi skubber foran os

Ikke desto mindre vil for eksempel stormfloder blive mere intense i fremtiden. Ligeså vil skybrud. Cyberangreb, der kan lamme IT infrastruktur, er en risiko, som myndighederne på området mener vil udgøre en stigende trussel i de kommende år.

Læs også

Samtidig viser truslen fra de russiske skibe i danske farvande, at undersøiske kabler og vores energiproduktion er truet af sabotage fra fjendtlige operationer. Endelig har covid-19 vist os, at pandemier ikke er et artefakt af fortiden, men en håndgribelig og alvorlig nutidig udfordring.

Om vi som samfund er interesseret i at indføre en national krisedag, er ikke det afgørende. Det afgørende er, om vi er villige til at bruge mere tid og energi på at opbygge et mere resilient samfund.

Og den opbygning starter blandet andet med, at vi begynder at tænke på forberedelse på kriser som et dannelses- og oplysningsprojekt. For hvis vi ikke gør det, vil samfundet ikke være forberedt på de kriser, vi står overfor, men kun dem vi for nylig har oplevet. Risiko er, som nævnt, hukommelse vi skubber foran os.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kristoffer Albris

Forsker i katastrofer, kriser og klimatilpasning, Lektor, Københavns Universitet
ph.d. i antropologi

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024