Løkke: Danmark skal bruge plads i FN’s Sikkerhedsråd til at række ud til lande i det globale syd

Hvis man skal fremme det regelbaserede internationale samfund, kræver det, at man prøver at forstå de lande i det globale syd, som ikke føler sig taget alvorligt. Derfor bliver det en vigtig prioritet for Danmark, hvis det lykkes at komme i FN’s Sikkerhedsråd, siger udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M). 

Torsdag gæstede udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) Altingets gård til en debat om SVM-regeringens kommende udenrigspolitiske strategi. 
Torsdag gæstede udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) Altingets gård til en debat om SVM-regeringens kommende udenrigspolitiske strategi. Foto: Arthur J. Cammelbeeck
Christina Houlind

Hvis Danmark får en plads i FN’s Sikkerhedsråd i 2025, skal den blandt andet bruge til at række ud til landene i det globale syd.  

Indien har ikke noget permanent sæde i FN’s Sikkerhedsråd. Lige om lidt er det verdens største befolkning. Man er nødt til at tage det alvorligt.

Lars Løkke Rasmussen
Udenrigsminister (M)

Sådan lød det fra udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M), da han torsdag deltog i en debat i Altingets gård om SVM-regeringens kommende udenrigspolitiske strategi. 

“En del af det globale syd, føler at vi ikke tager dem alvorligt nok. At række ud til dem er en vigtig ting, og det vil være en vigtig ting for Danmark i FN’s Sikkerhedsråd,” sagde han.

Fremme det regelbaserede internationale samfund 

Ifølge Løkke er det nemlig en del af arbejdet for at fremme det internationale regelbaserede samfund, som er den store overskrift for Danmarks ambition med pladsen.  

Særligt drejer det sig om de lande, der kun tøvende eller helt har afstået fra at stemme for den FN-resolution, som påbød Rusland øjeblikkeligt at trække sine tropper ud af Ukraine. 

“Når man har en dialog dem, så er deres forklaringsmodeller: ‘hvor er I i forhold til den klimaudfordring, og de løfter der er givet på skiftende COP-møder? Hvor var I, da vi havde territoriale konflikter? Hvor var I, da vi tilkæmpede os frihed op mod gamle kolonimagter?’,” sagde Lars Løkke Rasmussen og fortsatte:  

“Hvis vi vil fremme det regelbaserede internationale samfund, er vi også nødt til at række ud og prøve at forstå dem. Det er helt centralt.” 

Når man ser på de internationale systemer, er der ifølge Løkke tale om “en tosidet mønt”. Den ene side handler om efterlevelse og implementering af de regler, som verdens lande i fællesskab er blevet enige om. Den anden handler om indflydelse.  

“De her organisationer at skabt oven på 2. Verdenskrig. De er skabt på vores værdisæt. De har en sammensætning, der afspejler magtstrukturerne fra dengang. Indien har ikke noget permanent sæde i FN’s Sikkerhedsråd. Lige om lidt er det verdens største befolkning. Man er nødt til at tage det alvorligt,” sagde han.

Se hele arrangementet her.

Læs også
 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00