Oppositionen rejser tvivl om Løkkes forklaring om genåbning af våbeneksport til Saudi-Arabien

SF og Enhedslisten køber ikke udenrigsministerens forklaring om, at geopolitiske forandringer betyder, at Danmark skal fjerne forbuddet mod våbeneksport til Saudi-Arabien og De Forenede Arabiske Emirater. Sådan lød det under et samråd i Udenrigsudvalget. Se et udklip fra samrådet her.

Sabine Dybdahl Christoffersen

Ruslands invasion af Ukraine stiller Danmark i en ny geopolitisk situation, som kræver at Danmark er ligestillet med andre europæiske lande indenfor forsvarsindustrien.

Sådan lød forklaringen fra udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen, da han under et samråd blev spurgt om, hvad der har ændret sig, siden regeringen har droppet et forbud mod dansk våbeneksport til Saudi-Arabien og De Forenede Arabiske Emirater.

”I en europæisk sammenhæng snakker man om at opruste og geare den europæiske forsvarsindustri,” sagde Løkke og fortsatte:

”Derfor er det en god ide, at vi prøver at skabe nogle rammevilkår for den danske forsvarsindustri, som er parallel med andre sammenlignelige lande.”

Under samrådet stillede forsvarsordfører Trine Pertou Mach (EL) og udenrigsordfører Karsten Hønge (SF) dog spørgsmålstegn ved den forklaring, da Løkke samtidig ikke mener, at ophævelsen af forbuddet bliver til et ”saudi-arabisk-eksporteventyr” for Danmark.

”Ministeren siger på den ene side, at der er brug for en ’level playing field’ for den danske forsvarsindustri. Samtidig siger ministeren, at det formentlig ikke fører til noget større eksporteventyr,” sagde Trine Pertou Mach.

Løkke stod dog fast på sin forklaring og understregede samtidig, at en eventuel eksport af våben til de to golfstater vil bero på en konkret vurdering, hvor man blandt andet vil tage højde for menneskerettighedskrænkelser. 

Alligevel frygter Trine Pertou Mach, at Danmark kan være med til at bidrage til krigsforbrydelser og menneskerettighedskrænkelser gennem salg af våben til USA. Her vil Danmark ikke kunne kontrollere, hvem USA sælger våbnene videre til, lød det. 

Se et udklip fra samrådet øverst i artiklen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Trine Pertou Mach

MF (EL)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1998)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Karsten Hønge

MF (SF), medlem, SF’s landsledelse og daglige ledelse, 3. næstformand, Folketingets Præsidium
tømrer (Aarhus. 1983), journalist (DMJX 2013)

0:000:00