Politikere raser over tildeling af patruljeskibskontrakt

Den direkte tildeling af milliardkontrakt på at bygge nye patruljeskibe til Forsvaret, vækker vrede hos to MF'er i Socialdemokratiet og Radikale Venstre. Begge partier stod bag aftalen om at droppe udbud. Venstre ryster på hovedet.

Det socialdemokratiske folketingsmedlem Bjarne Laustsen ærgrer sig over processen.
Det socialdemokratiske folketingsmedlem Bjarne Laustsen ærgrer sig over processen.Foto: Center for militære studier
Andreas Krog

I slutningen af juni 2021 var både Socialdemokratiet og Radikale Venstre med i en aftale om, at opgaven med at bygge nye patruljeskibe til Forsvaret ikke skulle sendes i udbud. I stedet skulle den tildeles et konsortium, som så leverede 5-6 færdige skibe til Forsvaret. Konsortiet skulle stå for mange af de opgaver, som Forsvaret ellers normalt håndterer.

Men nu stiller to folketingsmedlemmer fra de to partier alvorligt spørgsmålstegn ved det forløb, som aftalen satte i gang. Et forløb, hvor et konsortium bestående af en tegnestue, en pensionskasse og en våbenproducent, 10 minutter efter nyheden om den politiske aftale kom ud, meldte sig på banen til at påtage sig opgaven.

Det kan ikke passe, at man ikke kan lave ordentlige udbud i Forsvaret.

Christian Friis Bach
MF, RV
Ingen værfter var med i konsortiet med navnet Danske Patruljeskibe k/s, og et kor af brancheforeninger svarede i en meget kortfattet markedsundersøgelse, at konsortiet var de eneste, der kunne løfte opgaven. På trods af at konsortiet end ikke råder over værftsfaciliteter til at bygge skibene.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00