Samuelsen risikerer næse: Beklager dårlig kommunikation

SAMRÅD: Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) var fredag i samråd. Her skulle han forklare, hvorfor han har ladet forskere citere fra dybt fortrolige møder om Danmarks krigsdeltagelse. 

Søren Espersen (DF) meddelte inden et samråd fredag, at han var klar til give udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) en næse. 

Baggrunden er, at ministeren har ladet forskerne bag undersøgelsen om dansk krigsdeltagelse i Kosovo, Irak og Afghanistan citere nævnsmedlemmers udtalelser fra fortrolige møder i Det Udenrigspolitiske Nævn.

Både Det Udenrigspolitiske Nævns formandskab og Folketingets Præsidium har ellers afvist at give forskergruppen lov til at bringe citater fra nævnets møder.

Fredag var Samuelsen kaldt i samråd i Udenrigsudvalget for at forklare sig.

Her pegede ministeren på, at han har fulgt den praksis, der har været brugt ved de seneste tre krigsundersøgelser. Men at kommunikationen fra udenrigsministeren har været dårlig. Samtidig slog han fast, at han nu vil have, at der kommer helt klare retningslinjer for at undgå lignende sager i fremtiden.

"Der er ikke nogen tvivl om, at Udenrigsministeriet og jeg selv har taget ved lære af den her sag. Jeg beklager, at kommunikationen ikke har været tilfredsstillende. Udenrigsministeriet har ikke haft nogen intention om at agere mod Folketingets ønsker. Derfor ville jeg ønske, at jeg havde sikret mig samtykke fra nævnet først," sagde ministeren under samrådet. 

Kan ikke stoppe citering
Samuelsens beslutning om at lade forskerne citere fra fortrolige møder har ført til en konflikt mellem Folketingets Præsidium og udenrigsministeren.

Præsidiet har nemlig forsøgt at stoppe citeringen, men Samuelsen har afvist at trække tilladelsen tilbage. Forskernes undersøgelse blev allerede sendt i tryk i december, forklarede ministeren. 

"Det er forskernes arbejde. Om så hele Folketinget pålagde mig at stoppe det, så kan jeg ikke gøre det. Det er ude af mine hænder," forklarede Samuelsen. 

DF tilfreds
Det var Søren Espersen (DF), formand for Det Udenrigspolitiske Nævn, der sammen med Nick Hækkerup (S) havde kaldt ministeren i samråd.

"Jeg kvitterer for, at udenrigsministeren siger, at han beklager den kommunikation, der har været, og at der ingen intention har været om at give tilladelse til noget, man ikke ønskede frem. Og også at ministeren siger, man ønsker, at man havde gjort det anderledes. Det er jeg meget tilfreds med," lød det fra Espersen. 

Om Anders Samuelsen modtager en næse, er ikke endeligt afklaret. 

Beslutningen om, hvorvidt Samuelsen skal have en næse, bliver først truffet på tirsdag. Venstre har efter dagens samråd udbedt sig betænkningstid. Det skriver TV2

"Jeg er sikker på, at der kommer en kritik af ham. Det her med næse-regimente, det ved jeg ikke rigtig, men han har jo selv indrømmet, at der er begået fejl," siger Søren Espersen til TV2. 

Forrige artikel Hjort: Vi kan ikke forbyde køb af Huawei-udstyr Hjort: Vi kan ikke forbyde køb af Huawei-udstyr Næste artikel Bog giver tidligere PET-chef fængselsstraf Bog giver tidligere PET-chef fængselsstraf