Tidligere forsvarsminister er sigtet for at lække fortrolige oplysninger

Venstrepolitiker og forhenværende forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen er sigtet for at have brudt sin tavshedspligt og have lækket fortrolige oplysninger. 

Claus Hjort Frederiksen er sigtet for at have lækket fortrolige oplysninger i forbindelse med FE-sagen.
Claus Hjort Frederiksen er sigtet for at have lækket fortrolige oplysninger i forbindelse med FE-sagen.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Thor Stefansson Hiis

Tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) er sigtet for at have overtrådt straffelovens paragraf 109.

"Jeg kan bekræfte, jeg er sigtet efter straffelovens paragraf 109 for at have overtrådt grænserne for min ytringsfrihed. Jeg har ytret mig som Folketingsmedlem om en politisk sag, og jeg har ikke yderligere at tilføje for nuværende. Men jeg kunne aldrig drømme om at foretage mig noget, som kunne gøre skade på Danmark eller Danmarks interesser," udtaler han i en pressemeddelelse fra Venstre.

Hjorts udtalelser

I et interview med Weekendavisen i september 2020 udtalte Claus Hjort Frederiksen blandt andet, at han hverken kan be- eller afkræfte oplysninger om et ”ømtåleligt” kabeltapningssamarbejde mellem FE og NSA.

”Men det er i princippet det, vi taler om”, sagde den tidligere forsvarsminister.

Senere i samme interview bliver han spurgt, om hvornår man som forsvarsminister bliver underrettet om samarbejdet.

”Det får man ret tidligt at vide, fordi det er ret vigtigt, at man som forsvarsminister ved – og som politisk chef for efterretningstjenesten ved – at der er her et ømtåleligt samarbejde, hvor man nogle gange risikerer, at danske statsborgere kommer i klemme i det system,” svarede han.

Senere bekræftede han over for Jyllands-Posten ”en aftale med NSA”, som handler om ”kabelaflytning”, mens han også i Berlingske forklarede, at han selv blev orienteret om samarbejdet.

Til programmet Lippert på TV 2 forklarede Claus Hjort Frederiksen i december 2021, at han havde været med til at orientere om aftalen, og at aftalen indebar informationstapning af fiberkabler i Danmark.

”Sådan har jeg også forstået det. Sådan er det. Ved jeg,” sagde Claus Hjort Frederiksen om aftalen mellem de to efterretningstjenester.

”Nu vil jeg være forsigtig med, hvad jeg siger, og ellers må jeg risikere fængselsstraf, men jeg har været med til at orientere om, at den aftale fandtes,” sagde Hjort Frederiksen videre.

I mandags kom det frem, at Lars Findsen, tidligere chef for Forsvarets Efterretningstjeneste, er anholdt for at lække fortrolige oplysninger. Det er den samme paragraf, som Hjort Frederiksen er sigtet for. Sigtelsen kan give op mod 12 års fængsel.

"Det viser, at PET og Anklagemyndigheden tager sagen meget alvorligt - uanset om man er chef for FE eller tidligere forsvarsminister," siger Altingets forsvarsredaktør, Andreas Krog.

Læs også

Claus Hjort Frederiksen har i en række udtalelser til blandt andet Weekendavisen, TV 2 og Berlingske bekræftet eksistensen af en hemmeligholdt aftale mellem de danske og amerikanske spiontjenester. Derudover har han også kommenteret på, hvordan aflytningerne foregår, og hvem de blandt andet er rettet imod.

Det fremgår imidlertid ikke af pressemeddelelsen, hvilke fortrolige oplysninger han er sigtet for at røbe.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Claus Hjort Frederiksen

Fhv. MF (V), fhv. minister og partisekretær
cand.jur. (Københavns Uni. 1972)

Lars Findsen

Chef, Forsvarets Efterretningstjeneste (hjemsendt), fhv. departementschef, Forsvarsministeriet 2007-15
cand.jur. (Københavns Uni. 1990)

0:000:00