Tyrkisk offensiv i Syrien: Enhedslisten vil sende fredsbevarende styrker

MILITÆR AKTION: Onsdag kulminerede flere dages spænding, da Tyrkiets militær krydsede grænsen ved Nordsyrien. Samtidig mødtes Det Udenrigspolitisk Nævn for at drøfte Tyrkiets varslede invasion af Syrien. EU kræver aktionen indstillet.

#OperationPeaceSpring. Det er navnet på den militæraktion, som den tyrkiske præsident Erdoğan onsdag indledte i det nordlige Syrien.
#OperationPeaceSpring. Det er navnet på den militæraktion, som den tyrkiske præsident Erdoğan onsdag indledte i det nordlige Syrien.Foto: Djordje Kojadinovic/Reuters/Ritzau Scanpix
Jeppe Sahlholdt

Da Det Udenrigspolitiske Nævn onsdag holdt hastemøde om den varslede tyrkiske offensiv i Syrien, tikkede meddelelsen om Tyrkiets aktion ind på telefonerne.

Siden weekenden har Tyrkiet varslet en militæraktion i Nordsyrien, og under mødet blev aktionen til virkelighed.

Den amerikanske præsident, Donald Trump, erklærede i starten af ugen, at USA vil trække deres tropper ud af det krigsramte område, og Tyrkiet fik dermed ifølge eksperter carte blanche til at indsætte tropper i Nordsyrien.

Dokumentation

TIDSLINJE:

Altinget bringer her et overblik over situationen, som er eskaleret siden søndag, og som onsdag kulminerede med Tyrkiets march ind i det nordlige Syrien.

Søndag
Den amerikanske og tyrkiske præsident taler i weekenden i telefon sammen. En telefonsamtale, som kan få skæbnesvangre konsekvenser for kampen mod Islamisk Stat og de kurdiske tropper, som stadig befinder sig i området.

Donald Trump og Erdoğan aftaler, at USA's tropper skal forlade Syrien.

Samtidig melder udenrigsminister Jeppe Kofod (S) søndag ud, at regeringen vil styrke indsatsen i Syrien med 50 millioner kroner. Pengene skal blandt andet gå til minerydning og genetablering af lokal infrastruktur.

Beslutningen kommer i forlængelse af regeringens udmelding om en styrket dansk indsats i kampen mod Islamisk Stat i det nordøstlige Syrien. Der er blandt andet planer om at udsende et kirurghold fra Forsvaret.

”For regeringen er det afgørende, at vi stabiliserer de områder i Syrien, vi har befriet for ISIL, så terrorbevægelsen ikke kan genvinde sit fodfæste. Så den syriske befolkning kan få et værdigt liv,” skrev Jeppe Kofod i pressemeddelelsen søndag.

Mandag
Tidligt mandag morgen melder Det Hvide Hus ud, at de amerikanske tropper tilbagetrækkes. Senere mandag skriver Trump i et tweet, at han vil "udslette" Tyrkiets økonomi, hvis landet foretager sig noget, som han anser for at være over grænsen.

Enhedslisten, Alternativet, SF og Venstre indkalder udenrigsminister Jeppe Kofod til hastemøde i Udenrigspolitisk Nævn.

Hvis Donald Trump og USA giver Tyrkiet fripas til at invadere de kurdisk-styrede områder i det nordlige Syrien, vil de samtidig kunne overtage kontrollen af de tusindvis af fanger fra Islamisk Stat, som kurderne og USA indtil videre har holdt i lejre i området.

”Det her er katastrofalt. Vi må under ingen omstændigheder acceptere, at Erdoğan og Tyrkiet får kontrol med de tusindvis af IS-fanger. Det er det samme som at lukke dem direkte ud på gaden,” skriver Eva Flyvholm i en pressemeddelelse mandag.

Hun peger blandt andet på, at Lars Hedegaards attentatmand vendte tilbage og lavede nye angreb i Danmark, efter at Tyrkiet havde løsladt ham. Men også kurderne, som Tyrkiet i årevis har anset som terrorister, vil være i fare.

”Det er til stor fare for de kurdere, som har været vores allierede i kampen mod IS, og som beskytter millioner af flygtninge i området. Det kan blive meget blodigt,” skriver hun i pressemeddelelsen.

Donald Trumps beslutning om at trække de amerikanske tropper ud af det nordøstlige Syrien har affødt kritik for selv de mest indædte Trump-støtter.

Senator Marco Rubio fra Florida, der ellers ofte afholder sig fra at kritisere Donald Trump, sagde eksempelvis følgende mandag den 7. oktober:

”Tilbagetrækning vil være en alvorlig fejl, der kan få konsekvenser, som går langt ud over Syrien.”

Kritikere har længe frygtet, at en amerikansk tilbagetrækning vil bane vej for en tyrkisk militærintervention imod områdets kurdiske kampgrupper, som længe har kæmpet side om side med amerikanerne.

Onsdag
Eva Flyvholm beder Jeppe Kofod om at gribe til handling for at stoppe den tyrkiske invasion.

”Den danske regering skal reagere hurtigt og handlekraftigt for at stoppe en tyrkisk invasion af Nordsyrien. Det er en menneskelig katastrofe, hvis kurderne og de mange flygtninge i området bliver angrebet. Og det er en sikkerhedskatastrofe, der kan give terrororganisationen IS frit spil igen,” skriver Eva Flyvholm i pressemeddelelsen onsdag, inden aktionen indledes.


Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00