Udvalg på kampflyinspektion

UDVALGSTUR: Forsvarsudvalget skal i næste uge for første gang til USA for at nærstudere Danmarks kommende kampfly. Turen kommer, to år efter at flyet blev valgt. 

Lockheed Martins F-35 produktionslinje i Fort Worth.
Lockheed Martins F-35 produktionslinje i Fort Worth.Foto: Lockheed Martin
Andreas Krog

Godt to år efter, at partierne bag det daværende forsvarsforlig besluttede, at Danmarks nye kampfly skal være det amerikanske F-35 Lightning II fra Lockheed Martin, skal Folketingets forsvarsudvalg nu en uge til USA for at se nærmere på flyet, og hvordan det bliver bygget.

På mandag rejser 11 medlemmer af udvalget således til USA. På programmet står blandt andet et besøg hos Lockheed Martin i Fort Worth, Texas, hvor F-35-flyene bliver produceret i en mere end 1.700 meter lang produktionshal. Fornylig rullede F-35-fly nummer 300 ud fra samlebåndet, og om godt tre år er det planen, at det første danske fly skal rulle ud fra samlebåndet i Fort Worth. Herfra flyves flyet til Luke Air Force Base i Arizona, hvor det støder til amerikanske, australske, norske og hollandske F-35-fly, og hvor danske piloter og mekanikere i de kommende år skal lære deres nye fly at kende. Det første fly forventes at komme til Danmark i slutningen af 2022.

Politikerne skal på næste uges tur ikke forbi Luke Air Force Base. Her ville de ellers have kunnet høre om Norge og Hollands erfaringer med flyet. De to lande har nemlig allerede fået fly leveret fra Fort Worth. Og Norge har sågar fået de første seks fly med hjem til Norge.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00