Krigsveteran: Jeg døde – og blev genoplivet til en udmattende kamp mod systemet

DEBAT: For den sårede soldat betyder hjemkomsten en ny og opslidende kamp, hvor der skal kæmpes for erstatning, for forståelse og for ikke at miste sig selv, skriver veteran Jacob Panton-Kristiansen (V).

Af Jacob Panton-Kristiansen (V)
Veteran og byrådsmedlem 

Jeg er såret soldat. Jeg har tjent mit land, og jeg har gjort det flere gange, og jeg har gjort det trofast. 

Jeg er stolt af min og andre veteraners indsats. Hvis det øvrige Danmark kunne se det, vi har set, føle det, vi har følt, og oplevet det, vi har oplevet, ville vores politikere nok vise en anden form for respekt og ydmyghed over for vores indsats.

Den sidste patrulje
Jeg kom til skade i januar 2012. Jeg var på min sidste patrulje, inden vi skulle hjem. Jeg blev sprængt i luften af en granat, efterfølgende skudt i armen, skudt i skulderen, tværs gennem låret og to gange i underbenet. Jeg blev strejfet 11 gange. Sammen med min besætning slog jeg fjenden ihjel. Jeg døde også, men blev genoplivet.

Jeg vågnede op i Danmark og var pludselig veteran. En lang genoptræning stod foran mig, og langsomt gik det op for mig, at jeg aldrig ville komme tilbage til det, jeg var før, og aldrig ville få mulighed for at tjene mit land på samme måde.

Min besætning var rejst videre på næste mission. Jeg stod alene tilbage på perronen og gloede. Toget var kørt videre, og du er ikke længere en del af det unikke fællesskab. Det gjorde voldsomt ondt.

Et bedrevidende system
Jeg blev hurtigt konfronteret med en virkelighed, hvor andre tager kontrol over ens liv.

Jeg blev præsenteret for et veterancenter, som havde en model, en plan og en idé. Jeg havde også en idé, men det var en dårlig idé.

Deres idé var, at jeg hurtigst muligt skulle blive civil, tage en anden uddannelse og glemme mine kompetencer som soldat – der er meget begrænset, måske endda slet ingen plads til en soldat, der ikke kan udsendes.

Jeg blev også hurtigt præsenteret for mennesker, som var kloge på, hvad der var bedst for mig. Mennesker, som aldrig havde været udsendt, endda aldrig været soldat. De var gode til at virke overbevisende, de var gode til netværk og gode til at lave penge – til sig selv.

Som veteran kan man have den ulempe, at man bare følger efter. Især hvis fristelsen er stor. Man mangler overskuddet til at se hele billedet, og hvad planen bagved er. Der er desværre fremtrædende folk i veteranmiljøet, som bruger veteranerne som et trinbræt til karriere eller til at hæve en fed løncheck hver måned.

Prisen er simpel. Du skal bare følge med.

Behandles som kriminelle
Samtidig med at du er et offer for plattenslagere, mistænkeliggøres du af Arbejdsskadestyrelsen, nu Arbejdsmarkedets Erhvervssikring. Du skal finde dig i at blive håndteret som en kriminel.

Du skal forklare dig, du skal bevise, du skal klage, og du bliver nødt til at få fat på en god advokat. Har du ikke en god advokat, bliver du så sikkert som amen i kirken snydt for det, du er berettiget til.

Min sag har taget næsten syv år nu. Efter 14 dage, hvor jeg stadig lå på hospitalet og ikke var kommet ud af min seng, afsluttede ASK min sag: Nul procent i men-grad. Jeg skulle klage for første gang. Efter to år blev jeg lovet en afgørelse, som senere blev udskudt et år på grund af dårlig ledelse og omstrukturering.

Efter fire år blev min sag afsluttet. De havde vurderet mit underben og glemt alt om arm, skulder, lår og hjerneskade. Jeg klagede igen, og vurderingen blev en ommer. Efter seks år er alle speciallægeerklæringer forældede og skal laves forfra.

Til sidst bliver det en besættelse, som fylder dit liv med frustration og bitterhed. Erstatningen betyder noget for dit liv. Det afgør din fremtid, og om du kan blive i dit hus og dine faste rammer.

Erstatningen giver dig en anderkendelse fra staten og giver dig et skulderklap, du har behov for. Det giver dig en bedre accept af dig selv og din situation.

Et nyt fællesskab
Tilbage i foråret 2014 valgte jeg selv at tage styring over mit liv. Jeg var godt træt af, at andre skulle tjene penge på mit navn, fortælle mig, hvad der var bedst for mig, og forsøge at slette mine kompetencer som soldat.

Jeg startede en forening for sårede soldater, hvor hovedformålet var at skyde, drikke kaffe, spise kage og fortælle historier. Vi skulle skyde, fordi det ligger i vores DNA. Det minder os om at være soldater, og det holder os fast i vores identitet som soldat. Noget, vi er stolte af. Der kom hurtigt mange til.

Vi inviterede de pårørende med. De pårørende er en stor, glemt gruppe. De er også sårede. De har også ydet en indsats. Det er ikke sjovt at få en opringning om, at du har mistet din soldat, eller at han er såret for livet.

Vi fik også de fagfolk med, som har opereret os. De er også en glemt gruppe. De har måttet lukke øjnene på nogle af vores kollegaer. De har foretaget nogle grimme opringninger. De er bekymrede for os.

Vi blev hurtigt mange, og flere kom til. Jeg kunne mærke, hvordan alle gerne ville det, og alle ville gerne være en del af fællesskabet. Ingen tjente penge på os, vi byggede det selv op, og vi gjorde, hvad vi ville.

Netværket voksede. Vi lavede gode sponsoraftaler, hvor veteranerne sammen er ude og yde en indsats for at modtage sponsorater. Alle deltog i arbejdet og planlægningen. Alle havde små opgaver, og foreningen blev til fælleseje. Veteranernes forening: Veteranskytterne, Danmarks Sårede Soldater.

Det næste skridt
I dag har vi netværk i hele verden, som gerne vil hjælpe os. Vi har små virksomheder, hvor veteranerne arbejder og tjener penge til hinanden og sig selv.

Vi har taget sagen i egen hånd og gør, hvad der er godt for os – i vores eget navn. Vi er gode ambassadører for Danmark og rejser ud i verden og promoverer danske virksomheder og Danmark. Vi gør en forskel igen.

Jeg har bygget en holdbar forening op. Det er på tide, jeg tager det næste skridt og ser, om jeg kan rette op på Danmark indefra. Jeg har meldt mig ind i politik. Jeg sidder i kommunalbestyrelsen ved Stevns Kommune og er opstillet til Folketinget i Sjælland Storkreds.

Politik er blevet min nye slagmark.
 
Glædelig flagdag til alle.

---------------------------

Jacob Panton-Kristiansen er uddannet landmand. Han begyndte i Forsvaret i 2001 og har rang af oversergent og kampvognskommandør. Han har været udsendt fem gange, senest i Afghanistan, hvor han blev alvorligt såret. Jacob Panton-Kristiansen er stadig i Forsvaret som underviser og rådgiver. 

Forrige artikel Veteran og folketingskandidat: Læg ikke forsvaret i hænderne på EU Veteran og folketingskandidat: Læg ikke forsvaret i hænderne på EU Næste artikel Forsvarets ansatte: Vi betaler, når politikerne skal sende et signal Forsvarets ansatte: Vi betaler, når politikerne skal sende et signal
 • Anmeld

  Per Nielsen · Tidl. førtids- nu folkepensionist

  'Et samfund bygget på tillid'

  Hej Jacob - eller som det hed, da jeg i 1975 var på Cypern "Herr oversergent!"

  Det møde eller de efterhånden mange møder man har og får med de offentlige kontrol- og straffesystemer som handicappet er i sig selv invaliderende.

  Alle de mennesker der ved og kan alt, men intet har prøvet ud over skolebænkens teori, her tænker jeg også på kommunale sagsbehandlere - ingen nævnt og ingen glemt - er ofte mere koncentrerede om de politisk krævede statistikker der 'måler effektivitet'.
  Effektivitet, er det at hjælpe et menneske hurtigt og effektivt til en ny tilværelse så man kan klare sig selv, eller er det at sende 'klienten/borgeren' igennem ressourceafklaringsforløb, uden hensyn til tidligere uddannelser og erfaringer, så der fortsat er arbejde i de offentlige systemer?
  Egne erfaringer med en 'progredierende' - fremadskridende - sygdom, deraf følgende arbejde i/for en Organisation og Danske Handicaporganisationer gennem mere end 20 år, viser desværre at det tit er en blanding politisk-administrativt pres på effektivitet [læs bureaukrati], der tynger mest.
  Der findes mange dygtige og engagerede arbejdere i de enkelte systemer, mellem- og ledere ikke altid deriblandt, de skal jo videre opad på karrierestigen!
  Så når politikere i festtaler bruger betegnelsen, at 'vi har et samfund bygget på tillid til mennesker' får jeg en fornemmelse - oftest af kvalme.
  Er man havnet nederst i fødekæden er det ikke tillid man møder, det er kontrol og mistillid for tænk om en enkelt skulle komme til at snyde de offentlige kasser for 25 ører - føj for en ulykke!

  Dagen i dag, flagdag for veteraner, opfatter jeg i nogen grad som et politisk forsøg på at købe aflad for de skiftende regeringer der siden 1948 uden tanke for de mulige menneskelige konsekvenser, har sendt danskere ud i forskellige missioner!

  Mine bedste ønsker for fremtidige veteraner, dig, din forening og, som du skriver, ikke mindst de pårørende.

 • Anmeld

  Mogens Bertelsen · Pensionist

  Skam

  En øjenåbner for myndighederne ? Eller forsætter det umenneskelige bureaukrati ?
  En svinsk behandling af vores soldater !!!!!

 • Anmeld

  Ulla Andersen · cand.scient.pol.

  God kamp - husk også eneforsørgere på overførselsindkomst

  Kære Jacob Panton-Kristiansen. Jeg ønsker dig en rigtig god kamp på den politiske scene. Jeg håber du også vil interessere dig for de ydmygemde forhold, vi tilbyder børnefamilier på overførselsindkomst. Det er ren kynisme, når 3 personer forventes at kunne overleve på 1 dagpengesats uanset børnepenge

 • Anmeld

  Andy

  Desværre

  Kender det desværre alt for godt.
  Vi er nok FOR mange der kender situationen, og når du så har fået din lille kompensation "erstatning"... så bare klar dig selv.
  Nu har du jo fået ussel mammon.

  Men held med det fremover. 😊

 • Anmeld

  Frode Sørensen

  Arbejdsmiljø

  Det er fint at få denne beskrivelse af, hvor svinsk en behandling arbejdsskadede får i Danmark. Samtidig har magthaverne minimeret forebyggelsen i arbejdsmiljøet i dette århundrede med nedlæggelsen af Bedriftssundhedstjenesten, løbende besparelser på Arbejdstilsynet, ved ikke at forbyde kræftfremkaldende stoffer selvom de er forbudt i nabolande, osv.
  Men vi har en kristen regering.

 • Anmeld

  Bertel Johansen · Maskinmester

  Behandlersamfundets ødelæggende virkelighed

  - fin beretning der afdækker behandlersamfundets nederdrægtighed - når behandlerne har studeret sig til hvad der er godt for andre i situationer de ikke har "en kinamands chance" for at sætte sig ind i.

  Men "behandlerne" trives fint med systemet - de har jo eksamensbeviser på at de har ret.

 • Anmeld

  Lisbeth Sørensen

  Sørgelige krige som ikke kan forsvares!

  Den sidste krig DK deltog i som kan forsvares, var ex-jugoslavien. Resten var umoralske og uetiske krige for USA. Som DK ageret skødehund for.

  I DK behøver man ikke deltage i ulovlige krige uden FN mandat. Man kan nægte og arbejde i en børnehave istedet. Måske et par uger i brummen, under en krig.

  Så jeg siger ikke tak for din indsats. Af den simple grund at du har været med til at ødelægge disse lande, og med massive civile tab derudover.

  Jeg siger dog tak til dem der deltog i ex-jugoslavien. Som de ikke borgerlige Danskere der kæmpet på allieret side i anden verdenskrig.
  (ikke mindre end 12.000 Danske borgerlige kæmpet for nazisterne!)

 • Anmeld

  Bertel Johansen · Maskinmester

  Re:; Lisbeth Sørensen

  - det var dog en usædvanlig nedrig holdning De der giver udtryk for. Ingen af disse soldater deltog i andet end hvad Det Danske Folketing besluttede, og følgelig har de krav på national respekt for indsatsen.

  Af De så tilfældigvis mente noget andet end Folketinget, gør jo ikke Deres amoralske opstød mere acceptabelt.

  Og derudover tyder Deres holdning på, at De har og havde en besynderligt ligegyldig holdning overfor alle dem der vansmægtede og døde under nogle usædvanligt barbariske diktatorer og krigsherre, som krigsindsatsen skulle rette op på.

  Nu véd hverken De eller jeg eller andre hvorledes det ville være gået i disse lande uden den krigsindsats som også Danmark deltog i. Måske endnu værre, måske bedre, eller måske bare en uendelig strøm af den samme undertrykkelse. Men i enhver situation må og skal der vælges, og i de valg der blev truffet var målet et mere humant styre.

  Og uanset problemer: Alt tyder på at der i disse lande faktisk ER sket en forbedring i retning af mere civil sikkerhed, og ingen, heller ikke De, véd hvordan de ender.

  Måske skulle De prøve at se en smule bort fra deres USA-fobi, og sammen med os andre bakke op om de soldater der tjener Danmark i overensstemmelse med hvad Det danske Folketing beslutter - også selv om Enhedslisten og andre med et useriøst blik på verden, altid er IMOD.

 • Anmeld

  Lisbeth Sørensen

  surt opstød!

  Sikke noget pjat Bertel.

  Der var aldrig Dansk befolknings opbakning til krigene i mellemøsten. I fremtiden skal befolkningen spørges til råd før krig. Dette er for alvorligt til at overlade til borgerlige krigsmongers og deres sønner sat på obevaring der!

  De har en stor økonomisk interesse i krig. Mærsk fx tjente alene 100 millioner dollars om månedet under irak krigen.

  At påstå som dig at Irak-syrien-afghanistan er bedre nu, end før krigene, er en ommer!
  Millioner er nu døde. Og disse krige har forårsaget den massive indvandring af uintergrerbare religiøse tilflyttere i ateistiske Danmark. Som har smadret Dansk kultur og velfærd!

  Naturligvis er soldater der har deltaget i disse ulovlige krige, selvforskyldt. De var amoralske krige som kun drejet sig om mammon og vinde vestlige borgerlige valg! Dog var så mange uvidende og strandvejens børn var officere, 30 km. væk fra fjendens linier. Som altid! Fogh og LLR sønner mv.

 • Anmeld

  Bertel Johansen · Maskinmester

  Re. Re. Lisbeth Sørensen

  - jo, der var opbakning til indsatsen i Iraq dengang den fandt sted, alt andet er fake og falsk efterrationalisering.

  Og i dag er der opbakning til en væbnet indsats i Syrien, men belært af erfaring og under indtryk af Ruslands ageren i dette område, har der ikke været regeringsopbakning fra nogle lande i NATO. Så der får kaos og undertrykkelse lov til at herske.

  Sådan kan det jo gå, faktisk er det sommetider regeringer der ser klarest i situationen, og ofte er det den folkelige opinion (Lisbeth Sørensen) der ser klart bagefter.

  Som journalister rapporterer fra Afghanistan, er der faktisk også nu piger der går i skole - hvilket ikke var tilfældet før "de villige nationers" indsats.
  Dette er måske Dem ligegyldigt, men Deres USA-fobi skygger uden tvivl for meget.

  Deres påstand om, at danske soldater deltog "for mammon" tyder på at De ikke aner noget som helst om lønnen i forsvaret. De samme soldater kunne sikkert have tjent mandefold mere som lejesoldater i Congo eller Yemen, men stod ved deres aftale med Den Danske Stat, en stat De åbenbart ikke sympatiserer med.

  Og Deres påstand om at krigsindsatserne i Mellemøsten har medført flygtningestrømme er jo det rene vås. Uden NATO´s indsats, og specielt USA´s indsats, havde flygtningestrømmen jo været mangedobbelt, idet flygtningestrømme primært genereres af manglende civil sikkerhed. Og det er lige præcis DET krigsindsatserne har skabt grobund for.

 • Anmeld

  Lisbeth Sørensen

  Bertel H

  Var ingen opbakning i befolkningen til krigene i mellemøstern, som har vist mållinger.

  Men ingen spurgte naturligvis de borgerlige krigsforbrydere som du tilhørere,? Måske burde man spørge folket næste gang før man går i krig? For opbakning kan bevises altså.? Naturligvis. Forslaget er hermed sendt videre.

  Piger i Afghanistan gik skam i skole før Vesten angreb der. Faktisk har det forværret situationen for dem, således at der nu er blevet en ny ekstremistisk religiøs bevægelse, imod pigerne og kvinder. Landet var langt mere moderat i Afghanistan før vesten angreb?


  Du er vist også religiøs ekstrem Bertel? Kristen ikke?


  Igen er du en krig forbryder Bertel Haarder?

  "Deres påstand om, at danske soldater deltog "for mammon" tyder på at De ikke aner noget som helst om lønnen i forsvaret. De samme soldater kunne sikkert have tjent mandefold mere som lejesoldater i Congo eller Yemen, men stod ved deres aftale med Den Danske Stat, en stat De åbenbart ikke sympatiserer med. "

  Ok, lejesoldat , formentlig i loyal to familia-hells Angels.

  Du er ikke Dansksindet. Men krigssindet. Du er en ukulturel borgerlige krigsmonger. Formentlig Amerikaner eller Russer trold der har infiltreret den Danske debat! • Anmeld

  Bertel Johansen · Maskinmester

  Re: Lisbeth Sørensen

  - hvis ikke det var for navneforbistringen ville jeg overveje et civilt søgsmål for injurier.

  Måske kunne De prøve at holde Dem til sagen, i stedet for at postulere ud fra nettets konspirationsteorier ?

 • Anmeld

  Lisbeth Sørensen

  bertels krigsløgne

  Bliver han formentlig ikke dømt for i et Dansk retssystem. Fogh og venner blev jo heller ikke?

  Måske man burde se på lovene her?

Kampflyvalg: Boeing smider håndklædet i ringen

Kampflyvalg: Boeing smider håndklædet i ringen

AFSLUTNING: I mere end tre år har flyproducenten Boeing forsøgt at få adgang til beslutningsgrundlaget bag Danmarks valg af konkurrentens kampfly. Nu opgiver Boeing sagen, som de danske myndigheder har brugt mindst 2.000 timer på.