Debat

15 borgmestre til regeringen: Fyld fjernvarmepuljen op, så vi kan indfri løfterne til danskerne

Fjernevarmepuljen er tom, selv om vi har gjort alt det, regeringen og Folketinget har bedt os om. Derfor sender vi her en appel til Mette Frederiksen (S), Lars Aagaard (M), regeringen og Folketinget om at fastholde ambitionerne og finde midler til fjernvarmepuljen, skriver 15 borgmestre.

I dag kan vi konstatere, at forsyningsselskaberne i vores område et efter et modtager afslag om at få adgang til midler i denne pulje. Puljen er tom. På trods af, at vi har gjort alt det, regeringen og Folketinget har bedt os om, skriver 15 borgmestre.
I dag kan vi konstatere, at forsyningsselskaberne i vores område et efter et modtager afslag om at få adgang til midler i denne pulje. Puljen er tom. På trods af, at vi har gjort alt det, regeringen og Folketinget har bedt os om, skriver 15 borgmestre.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I april sidste år fremsagde Mette Frederiksen (S), på et stort anlagt pressemøde i Statsministeriet, at det nu skal være slut med at fyre med naturgas.

Landets 400.000 boliger, der i dag opvarmes med et naturgasfyr, skal i stedet have grøn opvarmning.  

Det er vi meget enige i.

Derefter er det gået over stok og sten. Regeringen har lavet en aftale med kommunerne om, at vi skal lave varmeplaner, der kan gøre regeringens og Folketingets ambitioner til virkelighed.

Puljen er tom

Det har vi gjort. Boligkvarter for boligkvarter, vej for vej, hus for hus har vi screenet i vores forsyningsområde for at vurdere, om det økonomisk giver mening at tilbyde boligejerne i vores kommuner adgang til det grønne fællesskab i fjernvarmen.

Puljen er tom. På trods af, at vi har gjort alt det, regeringen og Folketinget har bedt os om. På trods af, at vi har taget ansvar.

Det har ikke været nogen let opgave. I kapløb med både inflation, et presset og faldende arbejdsudbud og andre grønne tilbud til boligejerne, har vi fremskyndet det nødvendige grundige arbejde med at lave disse varmeplaner.

For en stor del af det arbejdes vedkommende har de kommende fjernvarmeprojekter stået og faldet med, at de kunne få adgang til den pulje, som Folketinget har stillet til rådighed, for at vi kunne gøre planerne til virkelighed.

For størstedelen af vores projekters vedkommende har puljen ikke været nødvendig, men for andre har den været og er den helt afgørende. 

I dag kan vi konstatere, at forsyningsselskaberne i vores område et efter et modtager afslag om at få adgang til midler i denne pulje. Puljen er tom.

På trods af, at vi har gjort alt det, regeringen og Folketinget har bedt os om.

På trods af, at vi har taget ansvar. At vi ville bidrage til den grønne omstilling, udfase naturgas og sikre en grøn og komfortvenlig varmeforsyning for vores borgere.

Læs også

Frigørelse fra gassen

Derfor sender vi her til Statsminister Mette Frederiksen (S), klimaminister Lars Aagaard (M), den samlede regering og til Folketinget en kraftig appel om at fastholde ambitionerne og finde midler til fjernvarmepuljen.

Sådan kan vi komme videre med at udfase de sorte naturgasfyr og komme videre med at indfri de løfter, I har givet til danskerne.

Lad os nu i fællesskab indfri de grønne ambitioner og frigøre os fra naturgassen. Fyld fjernvarmepuljen op.

Der mangler lige nu 310 millioner kroner i puljen i år og cirka 600 millioner kroner i puljen til næste år. Vi er opmærksomme på, at regeringen påtænker at afsætte midler i den såkaldte afkoblingspulje.

Det er i imidlertid en pulje, der går til boligejere, der allerede har besluttet sig for at udfase naturgasfyret og ikke de boligejere, der står overfor at skulle træffe deres valg.

Fjernvarmepuljen er en billig løsning for samfundet, der kan sikre, at kommunernes projekter bliver til virkelighed. Lad os nu i fællesskab indfri de grønne ambitioner og frigøre os fra naturgassen.

Fyld fjernvarmepuljen op.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Rahbæk Juel

Borgmester (S), Odense Kommune, formand for KL's Arbejdsmarkeds- og Borgerserviceudvalg
BA i historie og samfundsfag (Syddansk Uni.), senior executive in state and local government (Harvard Uni.)

Torben Hansen

Borgmester (S), Randers Kommune, fhv. MF
lærer (Skive Seminarium 1989), MPA (2017)

Steen Christiansen

Borgmester (S), Albertslund Kommune
lærer (Blaagaard Statsseminarium)

0:000:00