Debat

Dansk Energi: Fjernvarmen fører skræmmekampagne om grøn strøm

REPLIK: Dansk Fjernvarme påstår, at kun 12 procent af strømmen kommer fra vedvarende energi. Man kommer i tvivl, om Fjernvarmen overhovedet vil af med de fossile brændsler, skriver Kamilla Thingvad.

El er den klimahelt, der skal sparke fossile brændsler ud af transporten og opvarmningen af vores huse, skriver Kamilla Thingvad.
El er den klimahelt, der skal sparke fossile brændsler ud af transporten og opvarmningen af vores huse, skriver Kamilla Thingvad.Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Kamilla Thingvad
Markedsdirektør i Dansk Energi

Over 80 procent af den strøm, der flyder ud af danskernes stikkontakter, består af grøn energi, og halvdelen kommer alene fra vind og sol. Med den planlagte udbygning af vedvarende energi vil dansk vind og sol ifølge Energistyrelsens analyseforudsætninger helt dække vores strømforbrug i 2029.

El er den klimahelt, der skal sparke fossile brændsler ud af transporten og opvarmningen af vores huse. Hvis ikke vi formår at gøre det, når vi ikke klimamålet om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent i 2030.

Derfor må det i bedste fald være sort humor og i værste fald uvidenhed eller bevidst misinformation, når Dansk Fjernvarme i blandt andet Altinget og Energy Supply påstår, at vedvarende energi kun udgør 12 procent af strømmen. Det er ærgerligt, at organisationen skaber unødig forvirring om brugen af strøm. Faktisk kommer man i tvivl, om Dansk Fjernvarme vil af med fossile brændsler og nå klimamålet gennem sektorkobling og elektrificering.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Taler organisationen den grønne strøm ned, fordi den ikke ser en fremtid, hvor elektrificering spiller en rolle? Hvordan vil Dansk Fjernvarme udfase fossile brændsler, hvis organisationen ikke vil bruge den grønne elektricitet i store varmepumper, enten selvstændigt eller sammen med geotermi og overskudsvarme?

Helt mystisk bliver det, når man slår op i organisationens egen klimaplan, hvor elektrificering af kollektiv varmeforsyning spiller en hovedrolle. Men det mener Dansk Fjernvarme måske ikke mere og sværger i stedet til, at fjernvarme skal komme fra en stadig stigende mængde biomasse?

Hvordan vil Dansk Fjernvarme udfase fossile brændsler, hvis organisationen ikke vil bruge den grønne elektricitet i store varmepumper?

Kamilla Thingvad
Markedsdirektør, Dansk Energi

Oprindelsesgarantier understøtter markedet
Dansk Fjernvarmes skræmmekampagne, som også Energistyrelsen kalder vildledende, tager afsæt i markedet for oprindelsesgarantierne for vedvarende energi. Men oprindelsesgarantierne påvirker ikke, om de eksisterende grønne elektroner selv kan finde vej hen i bestemte stikkontakter og dermed heller ikke, hvad der kommer ud af danske stikkontakter.

Oprindelsesgarantierne understøtter derimod markedet for grøn omstilling og er med til at sikre, at der bliver opført mere vedvarende energi, og de hjælper til at få den grønne energi af støtten. De forbrugere, der er villige til at bidrage ekstra til den grønne omstilling gennem deres elregning, kan gøre det. Det bør vi glæde os over.

Jeg er helt med på, at fjernvarmeselskaber ikke har mulighed for at købe grønne certifikater. Men det arbejder vi meget gerne for at ændre. Hvis fjernvarmekunderne vil bidrage lidt ekstra til at bekæmpe klimaforandringer, skal de selvfølgelig kunne det. Gerne på en måde, hvor fjernvarmekunderne individuelt får den valgmulighed.

Varmepumperne i spil
Der er brug for, at vi udfaser fossile brændsler i fjernvarmesektoren hurtigst muligt. Vi skal have de nødvendige rammer på plads for, at det kan ske.

Nogle af det fossile brændsler skal erstattes af geotermi og overskudsvarme i de områder, hvor den ressource findes. Og så skal vi have varmepumperne i spil – som en del af geotermi og overskudsvarme - i de områder, hvor der ikke findes varmekilder i industrien eller undergrunden.

Strømmen bliver stadig grønnere og skal være med til at skubbe fossile brændsler af banen – i fjernvarmen og individuelt. Det er her kræfterne skal sættes ind. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00