Debat

DN: Danmark sakker bagud, men mangler mål og midler til at fremme cirkulær økonomi

Den globale økonomi var i 2022 blot 7,2 procent cirkulær, hvilket er et fald i forhold til tidligere år. Danmark er absolut ikke et foregangsland, da vi ikke engang har en strategi på området, skriver Mette Hoffgaard Ranfelt fra Danmarks Naturfredningsforening.

Trods tiltag som affaldsortering ved lov, så er der på nuværende tidspunkt hverken mål eller midler, som kan fremme udviklingen af den cirkulære økonomi i Danmark, skriver Danmarks Naturfredningsforening. 
Trods tiltag som affaldsortering ved lov, så er der på nuværende tidspunkt hverken mål eller midler, som kan fremme udviklingen af den cirkulære økonomi i Danmark, skriver Danmarks Naturfredningsforening. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Mette Hoffgaard Ranfelt
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Verden bruger omkring 100 milliarder ton jomfruelige materialer om året. For at sætte det i perspektiv, så har vi de sidste seks år vi brugt samme mængde, som vi har brugt i hele det 20. århundrede.

Samtidig bliver blot 7,2 procent cirkuleret og dermed ført tilbage til økonomien. Det viser den nyeste globale Circularity Gap Report, som blev udgivet i forbindelse med World Economic Forum i Davos.

I den første rapport, som kom for to år siden, blev verdensøkonomien målt til at være 9,1 procent cirkulær. Her lød meldingen, at hvis det tal blev fordoblet, så kan vi nå klimamålene i Paris-aftalen, men siden hen er det gået den helt forkerte vej.

Rapporten viser ikke noget om, hvordan det specifikt ser ud i Danmark, men det kommer der svar på til sommer, når Danmark får sin første Circularity Gap Report.

Det er vores forventning, at det bliver dyster læsning.

Danmark halter bagefter

For Danmark er et af de lande i EU, der producerer mest affald per indbygger, og hvis alle skulle leve som os, så skulle vi bruge over fire jordkloder.

I Danmark halter vi bagud i forhold til andre EU-lande, når det gælder cirkulær økonomi. Holland satte allerede for 7 år siden et mål om en fuld cirkulær økonomi og dermed et affaldsfrit samfund i 2050 

Mette Hoffgaard Ranfelt
Miljøpolitisk chefrådgiver, Danmarks Naturfredningsforening

Vi er absolut ikke et foregangsland, når det kommer til vores forbrug, genbrug og højniveau-genanvendelse, selvom det ofte er sådan i selvforståelsen.

I Danmark halter vi bagud i forhold til andre EU-lande, når det gælder cirkulær økonomi. Holland satte allerede for 7 år siden et mål om en fuld cirkulær økonomi og dermed et affaldsfrit samfund i 2050. Herefter lavede de en samlet strategi og udarbejdede ”Green Deals” med alle sektorerne, i forhold til hvordan de forskellige sektorer hver især kunne bidrage til at nå det mål.

Den hollandske Circularity Gap Report har vist en økonomi, som er 24 procent cirkulær. Den kommende danske rapport kommer ikke op i noget nær den kategori. Tværtimod er det vores forventning, at det danske tal kommer til at ligge under det globale tal, som jo nu er målt til 7,2 procent.  

Mangler mål og midler

I Danmark ser det knap så rosenrødt ud. Det er positivt, at der i regeringsgrundlaget er en anerkendelse af, at vi skal have øget fokus på vores forbrug, idet der lægges op til, at vi skal se på ”konsekvenserne af et mål for de forbrugsbaserede CO2-udledninger”.

Det er et skridt i den rigtige retning, men regeringen overser fuldstændig, hvad der skal til for at nedbringe de forbrugsbaserede CO2-udledninger.

Det kræver i høj grad en omstilling til en cirkulær økonomi og en strategi for den, men en national strategi for cirkulær økonomi glimrer ved sit fravær i regeringsgrundlaget.

Der er med andre ord på nuværende tidspunkt hverken mål eller midler, som kan fremme udviklingen af den cirkulære økonomi i Danmark. Det opfordrer vi klart politikerne til at rette op på.

Sæt gang i strategien nu

Den danske situation bør give anledning til at få udarbejdet en national strategi for cirkulær økonomi.

Kære regering – sæt nu gang i strategien for cirkulær økonomi

Mette Hoffgaard Ranfelt
Miljøpolitisk chefrådgiver, Danmarks Naturfredningsforening

Vi kan ikke blive ved med at drive rovdrift på naturens ressourcer til vores forbrug og produktion i en lineær økonomi, hvor ressourcerne blot havner som affald. Vi skal bevare ressourcerne i et kredsløb, så vi ikke hele tiden skal udvinde nye ressourcer fra naturen.

Udvinding og forarbejdning af naturressourcer til vores produktion og forbrug er skyld i knap 50 procent af de globale udledninger af drivhusgasser og over 90 procent af det globale tab af biodiversitet.

Kære regering – sæt nu gang i strategien for cirkulær økonomi!

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00