Ellemann vil sætte skub i den cirkulære økonomi: Vi skal gentænke vores produktion og forbrug

DEBAT: Danmark gør det allerede godt i den cirkulære omstilling, men der er behov for at få alle med – virksomheder såvel som forbrugere. Derfor skal vi fundamentalt ændre vores måde at producere og forbruge på, skriver miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V).

Af Jakob Ellemann-Jensen (V)
Miljø- og fødevareminister

Hvor gammel er din mobil? Mange af os får en ny nærmest årligt. Det kan der være mange grunde til – man kan jo have tabt den gamle i wc’et på en træls mandag – og jeg skal ikke gøre mig til dommer. Jeg har engang tabt min ned i plæneklipperen …

Men faktum er, at vores høje forbrug af smartphones og mange andre ting skaber et stigende pres på jordens naturressourcer. Det betyder, at vi må gentænke vores måde at producere og forbruge på. Der er brug for, at vi omstiller Danmark til en mere cirkulær økonomi.

Virksomheder og forbrugere
Heldigvis er mange allerede på vej. I Allerød ligger for eksempel Tier1Asset, der netop har gjort en forretning ud af al den it, vi skiller os af med. De opkøber smartphones, computere og tablets og opgraderer og sælger dem igen med ny garanti. Det fordobler produkternes levetid, reducerer miljøbelastningen markant og er samtidig en fornuftig forretning.

Genbyg på Amager gør det samme med brugte byggematerialer. De har en god forretning i at finde de ting fra nedrivning, der kan sælges igen. Gamle døre, køkkener og gulve får nyt liv i byggerier. Både gør-det-selv-mænd og professionelle kan altså spare både på materialerne, økonomien og klimaet.

Der findes andre gode eksempler, men vi skal have mange flere med – både virksomheder og os selv som forbrugere. Derfor har regeringen netop lanceret sin strategi for cirkulær økonomi.

Der er brug for alle
Vi har afsat 116 millioner kroner til at sætte skub i udviklingen. Det handler om at styrke danske virksomheder og deres internationale konkurrenceposition på en måde, som bidrager til at skabe et bæredygtigt forbrug. Men det handler også om dig og mig, og hvad vi gør i hverdagen.

Her kan jeg ikke lade være med at blive optimistisk, når jeg ser, at vi igen har sat rekord i at sortere affald derhjemme. På to år har vi forbedret genanvendelsen af husholdningsaffaldet med 200.000 tons – det er immervæk en del.

Vi kan også bidrage på andre måder – for eksempel ved at leje i stedet for at eje og ved at vælge kvalitetsprodukter, der nemt kan genanvendes. Der er brug for alle, hvis vi vil have et grønt og bæredygtig Danmark at give videre til de næste generationer.

Forrige artikel Professor: Datadeling er et værdifuldt redskab for cirkulær økonomi Professor: Datadeling er et værdifuldt redskab for cirkulær økonomi Næste artikel JA: Gentænk grænseværdierne for pesticider i drikkevandet JA: Gentænk grænseværdierne for pesticider i drikkevandet