Debat

Enhedslisten: Vores afhængighed af russisk gas er et sikkerhedspolitisk svigt

Det er gennem grønne løsninger, vi skal gøre os uafhænige af russisk gas. Private husstandes omstilling væk fra gas har højeste prioritet, skriver Søren Egge og Eva Flyvholm.

Det afgørende for os er, at vi prioriterer en langsigtet, grøn og kollektivt funderet varmeplanlægning, skriver Søren Egge og Eva Flyvholm.
Det afgørende for os er, at vi prioriterer en langsigtet, grøn og kollektivt funderet varmeplanlægning, skriver Søren Egge og Eva Flyvholm.Foto: Henning Bagger/BAG/Ritzau Scanpix
Eva Flyvholm
Søren Egge Rasmussen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Danmark skal være uafhængig af russisk gas så hurtigt som overhovedet muligt. Det er et kæmpe sikkerhedspolitisk svigt, som vi i Enhedslisten har advaret mod i årevis, at vi i Danmark og EU er blevet afhængige af fossil energi fra Rusland. 

I modsætning til mange andre europæiske lande, står vi i Danmark i en situation, hvor vi reelt har mulighederne for at gå foran.

Temadebat

Hvordan skal vi erstatte russisk gas?

Den russiske invasion af Ukraine har for alvor slået fast, at forsyningspolitik er sikkerhedspolitik. Og nu skal Danmarks import af russisk gas begrænses. Det er der generelt enighed om blandt Folketingets partier.

Til gengæld deler ét spørgsmål vandene: Hvordan skal vi erstatte den energi, vi får fra russisk gas?

Om temadebatter:
Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes egen holdning.

Vil du deltage i debatten? Skriv til [email protected]

Vores afhængighed af russisk gas er midlertidig, og vi har samtidig en unik og veludbygget kollektiv grøn varmeforsyning i fjernvarmen, samt godt gang i den grønne vedvarende energiomstilling. Men der skal endnu mere fart på.

Vi vil i Enhedslisten især prioritere en massiv udbygning af den kollektive forsyning, beslutte et stop for udbygningen af fossil infrastruktur, sætte fart på udbygningen af vedvarende energi og have fokus på energieffektiviseringer.

Omstillingen kan finansieres

Hvis regeringen pludseligt kan finde adskillige milliarder til militæret, burde den som minimum også kunne finde de nødvendige milliarder til at accelerere den grønne omstilling, sikre uafhængighed af fossile brændsler og stoppe finansieringen af Putins krigsmaskine.

For energi- og forsyningspolitik er – og har altid været – sikkerhedspolitik

Søren Egge og Eva Flyvholm
Enhedslisten

Den russiske invasion af Ukraine har sat en tyk streg under, at det haster med at blive uafhængig af fossil energi fra Rusland. Vi skal lægge maksimalt pres på Putin og sætte en stopper for de milliarder, han hver dag tjener på Europas fossile afhængighed. 

Derfor er det helt afgørende, at vi er uafhængige. For energi- og forsyningspolitik er – og har altid været – sikkerhedspolitik. Det har de seneste dage heldigvis understreget, at der er bred enighed om – både i Danmark og i EU.

Samtidig står vi midt i en eskalerende klimakrise, der betyder, at vi hurtigst muligt skal omstille hele vores samfund væk fra fossile brændsler. Ja, klimapolitik er i allerhøjeste grad også sikkerhedspolitik.

Det kan kun gå for langsomt med omstillingen, og vi vil i Enhedslisten fortsat presse på, indtil der er fundet holdbare og grønne løsninger. 

Kollektiv forsyning har højeste prioritet

Den kollektive varmeforsyning – fjernvarmen – er en unik dansk styrkeposition.

Derfor mener vi, at den skal have højeste prioritet i de private husstandes omstilling væk fra gas. Medierne har allerede været fyldt med historier om, hvordan fjernvarmeselskaberne de seneste dage er blevet kimet ned af borgere, der ønsker at skifte fra olie- og gasfyr til fjernvarme.

Den udvikling skal understøttes og prioriteres politisk. Det skal være nemmere at få fjernvarme, og vi skal prioritere at finde flere hænder, så flere kan få det hurtigere.

Der er et kæmpe uudnyttet potentiale i fjernvarmen, der skal kortlægges. Aalborg Universitet har allerede lavet et stort arbejde med ”Varmeplan Danmark 2021”.

For at komme hurtigt i gang kan man indledningsvist tage udgangspunkt i den, men vi ser gerne, at der hurtigst muligt iværksættes en bred grøn varmeplan for Danmark, så det grønneste alternativ til individuel olie- og gasopvarmning findes. Derfor ser vi gerne, at der afsættes markant flere penge til fjernvarmepuljen.

Vi ser desuden gerne, at tilslutningspligten til fjernvarme bliver genindført, ligesom vi mener, at der skal sættes ind for at mindske sagsbehandlingstiderne. Det kunne for eksempel være ved at suspendere projektbekendtgørelsen.

I de husstande, hvor det ikke er muligt med fjernvarme, skal der naturligvis findes individuelle grønne løsninger, som varmepumper, hvilket vi også mener skal prioriteres økonomisk med en justering af bygningspuljen.

Det afgørende for os er, at vi prioriterer en langsigtet, grøn og kollektivt funderet varmeplanlægning. Det er noget, vi burde have gjort for mange år siden.

Permanent stop for udbygning af fossil infrastruktur

Selv før Ruslands helt uacceptable invasion af Ukraine var det en helt åbenlys politisk fejlprioritering at etablere en gasledning til 800 millioner kroner til en enkelt virksomhed på Lolland midt i en klimakrise. Det er blot blevet understreget nu. Industrien skal elektrificeres – og det skal den nu.

Enhedslisten har hele tiden været meget kritiske overfor gasledningen og forløbet omkring beslutningen. Derfor bør vi omgående stoppe for udbygningen af gasnettet på Lolland. Det hænger simpelthen ikke sammen. Det bør samtidig være en anledning til et permanent stop for udbygning af fossil infrastruktur i Danmark. Den fossile energis tid er ovre. Det er tid til at tage konsekvensen.

Generelt er det afgørende for os i Enhedslisten, at vi fremadrettet prioriterer den energipolitik, der giver os mest mulig vedvarende energi, både sol og vind

Søren Egge og Eva Flyvholm
Enhedslisten

Derfor skal vi også sætte fart under udbygningen af vedvarende energi. Vi har i Enhedslisten netop fremsat et beslutningsforslag, der skal sikre styrkelse og planlægning af udbygningen af solenergi. Det betyder blandt andet, at vi fjerner de uklarheder i lovgivningen, der lige nu forhindrer udbygning af kommunale solcelleanlæg.

Vi ser gerne, at man gør det samme for vindenergien. Samtidigt skal vi sikre massive investeringer i elnettet, så det har kapacitet til fremtidens stigende produktion af VE.

Generelt er det afgørende for os i Enhedslisten, at vi fremadrettet prioriterer den energipolitik, der giver os mest mulig vedvarende energi, både sol og vind. Det betyder også, at der hurtigst muligt skal skabes klarhed over reglerne for nettilslutning, der også er med til at bremse udbygningen af VE på den korte bane.

Fokus på effektivisering og besparelser 

Derudover er det også klart, at vi skal have fokus på energieffektivisering og energibesparelser. På den helt korte bane kan initiativer som ganske enkelt at skrue få grader ned på termostaten være med til at mindske gasforbruget markant.

Samtidigt skal vi prioritere renoveringer og energieffektiviseringer af både private og offentlige bygninger. Der er et stort potentiale, som vil sikre hurtigere uafhængighed af fossil energi.

Der er er ikke én nem løsning, som fra den ene dag til den anden kan sikre, at vi i Danmark og Europa kan blive uafhængige af fossil olie og gas fra Rusland. Men forhåbentlig kan den dybt forfærdelige situation være med til at sætte fart på en uundgåelig og helt nødvendig grøn omstilling.

Det er nu, vi skal gå forrest i Danmark og vise vejen. Det er ikke en nem opgave, men det hjælper, at den politiske vilje er bredt forankret – både blandt danske partier og på tværs af EU. Det er vi i Enhedslisten glade for. Nu skal vi bare i gang.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Eva Flyvholm

Fhv. MF (EL) og medlem, Dataetisk Råd
cand.scient.adm. i offentlig administration og internationale udviklingsstudier (Roskilde Uni. 2009)

Søren Egge Rasmussen

MF (EL)
Tømrer (Frode Nielsens Tømrer og Snedkerforretning 1990), økologisk landmand (Den Økologiske Landbrugsskole 2002)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024