Forbrugerrepræsentant: Regeringen lader forbrugeren betale prisen for forurenet drikkevand

REPLIK: Carsten Bach (LA) skriver, at vores grundvand er trygt at drikke. Men realiteten er, at regeringen lader forbrugeren betale prisen for det forurenede drikkevand - og ikke forureneren, skriver forbrugerrepræsentant Anders Jørn Jensen.

Af Anders Jørn Jensen
Vandkunde, Forbrugerrepræsentant i Hofors vandselskaber

Kære Carsten Bach(LA),

Du skriver i Altinget et svar til min kommentar i Berlingske den 26. juni 2018, "Vores drikkevand er under dobbelt angreb".

Jeg synes, det er lidt ærgerligt, at du misforstår min position for at kunne beskylde vores vandselskab for at skræmme kunderne.

Jeg skriver - som du godt ved – som valgt repræsentant for forbrugerne og ikke som repræsentant for vandselskaberne. 

Du er uenig med mig i, at der er en risiko for pesticid og anden forurening af vores grundvand.

Fordi du er uenig med mig, betyder det ikke, at min kommentar i Berlingske er en skræmmekampagne. Det betyder bare, at du er uenig med mig - og uenig med langt hovedparten af den uafhængige fagkundskab herhjemme.

Nuværende ordning strider mod ’forurener betaler’-princippet
Jeg synes det er positivt, at du nu melder ud, at Liberal Alliance ikke vil tillade en situation, hvor vi permanent tillader forurening og avanceret rensning af vores drikkevand på vandkundernes regning.

Som liberal må du også være bekymret over, at vi skaber økonomiske incitamenter, der tillader, at et stort forretningsområde i Danmark permanent kan eksternalisere en del af miljøomkostningerne ved sin produktion til alle vandkunder.

Det forekommer mig, at den nuværende ordning strider mod ’forurener betaler’-princippet – et godt liberalt princip - og at det er en slags indirekte skatteopkrævning hos vandkunderne, som man bruger til at støtte det konventionelle landbrug.

Og når nu vi er ved skat, så er danmarkshistoriens største skattesag på 36 milliarder kroner lige nu for højesteret. Stik imod lovens intention bliver vandselskaberne beskattet hårdt og der er kun vandkunderne til at samle regningen op.

Som vandkunde synes jeg det er utilfredsstillende, at regeringen lader sagen gå en usikker skæbne i møde i retssystemet, når det står klart, at den politiske intention med loven er, at vandkunderne skal betale en meget begrænset skat.

Hvis dommen går mod vandselskaberne, bliver det til historisk store skattestigninger til danske familier og virksomheder.

 

Forrige artikel LA: Du kan trygt drikke det danske grundvand LA: Du kan trygt drikke det danske grundvand Næste artikel Dansk Solcelleforening: Energiaftalen bør også sikre udvikling af solceller Dansk Solcelleforening: Energiaftalen bør også sikre udvikling af solceller
Nye coronatiltag: Dan Jørgensen udskyder lovforslag

Nye coronatiltag: Dan Jørgensen udskyder lovforslag

LOVBEHANDLING: Regeringen vil dæmpe aktiviteten i Folketinget frem mod vinterferien. Derfor udskydes en lang række lovforslag. Klimaminister Dan Jørgensen (S) udskyder behandlingen af flere lovforslag.