Debat

LA: Du kan trygt drikke det danske grundvand

DEBAT: Billedet af et tvivlsomt dansk grundvand er 180 grader skævt i forhold til virkeligheden. Det er med til at vildlede borgerne og skabe falsk utryghed, skriver Carsten Bach (LA).

For 30 år siden var vi ikke gode til at passe på vores grundvand, men det er vi i dag, mener Carsten Bach (LA). 
For 30 år siden var vi ikke gode til at passe på vores grundvand, men det er vi i dag, mener Carsten Bach (LA). Foto: Steen Brogaard/Folketinget
Nikolai Evereth Hansen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Carsten Bach (LA)
Miljøordfører

Det er kommet på mode at så tvivl om kvaliteten af det danske grundvand. I sidste uge var turen så kommet til Anders Jørn Jensen, der som repræsentant for Hovedstadsområdets Forsyningsselskab (Hofor) appellerede til alle Folketingets partier.

Han ville vide, om man vil fortsætte med at støtte landbrugets principielle ret til at forurene vores grundvand.

Jeg vil gerne give et generelt svar til Hofor og andre, som forsøger at skabe en falsk fortælling om det danske landbrug. I er med til at vildlede borgerne og skabe falsk utryghed om vores grundvand.

Fakta
Deltag i debatten! 
Skriv til [email protected] 

Det danske drikkevand har det godt 
Som repræsentant for et parti, der ellers lægger stor vægt på at skabe bedre rammer for det danske landbrug, vil jeg gerne tage kraftigt afstand fra, at landbruget skulle have ret til at forurene vores grundvand.

Det har landbruget ikke ret til – og det gør landbruget heller ikke.

Fremtiden bliver ikke, at vi skal til at rense vores grundvand for at kunne drikke det. Det vil vi i Liberal Alliance ikke tillade, og det kender jeg ingen andre partier, der vil.

Carsten Bach (LA)
Miljøordfører

For i Danmark har vi et af Europas mest restriktive godkendelsessystemer af pesticider, hvor der kun godkendes midler, som nedbrydes i de øvre jordlag, og som derfor ikke ved lovligt brug kan forurene vores grundvand.

Kun halvdelen af de EU-godkendte aktivstoffer må anvendes i Danmark. Og dertil kommer, at kommunerne er pålagt at lave indsatsplaner for arealer, hvor særlige jordbundsmæssige forhold gør, at der kan være en risiko ved regelret brug af godkendte pesticider. En opgave som kommunerne går til med stor ivrighed.

Billedet af et tvivlsomt dansk grundvand er 180 grader skævt i forhold til virkeligheden. Sandheden er, at det danske grundvand har det godt og får det bedre og bedre.

Landbruget anvender ikke ulovlige pesticider 
Næsten alle de fund af pesticider, vi hører om i pressen er stoffer, der i dag er forbudt. Når vi finder dem i dag, skyldes det ikke, at landbruget anvender ulovlige pesticider, men derimod, at det vand vi henter op i dag, ofte vil være 30, 40 og 50 år gammelt – og det vil derfor være påvirket af forureninger, der også er 30, 40 og 50 år gamle.

For 30 år siden var vi ikke gode til at passe på vores grundvand – vi havde ikke styr på, om pesticider kunne nå ned i grundvandet, og på vores lossepladser gravede vi bare kemikalier ned i jorden. Sådan er det heldigvis ikke længere.

Dertil kommer, at landmænd i Danmark er meget bevidste om kun at bruge den nødvendige mængde, og ifølge EU-statistikkerne anvender de kun en brøkdel af de mængder, som deres europæiske konkurrenter anvender.

Fremtiden bliver ikke, at vi skal til at rense vores grundvand for at kunne drikke det. Det vil vi i Liberal Alliance ikke tillade, og det kender jeg ingen andre partier, der vil.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Carsten Bach

MF (LA)
cand.scient. i anvendt kvartærgeologi (Aarhus Uni. 2003)

0:000:00