Debat

Generaldirektør i Sveriges Energistyrelse: I den grønne omstilling kan vi ikke længere tage vores førerposition for givet

Andre regioner og lande rykker hurtigere på den grønne omstilling end de nordiske. For at komme tilbage i førerpositionen skal Norden øge samarbejdet med hinanden og fremsætte et mere holistisk perspektiv, hvor innovative aktører skal arbejde tættere sammen med montører, embedsmænd og investorer, skriver Robert Andrén. 

Det nordiske elnet er allerede godt sammenkoblet, men hvis vi skal genindtage vores førerposition i den grønne omstilling, kræver det, at vi samarbejder endnu mere på tværs af de nordiske lande, skriver Robert Andrén. 
Det nordiske elnet er allerede godt sammenkoblet, men hvis vi skal genindtage vores førerposition i den grønne omstilling, kræver det, at vi samarbejder endnu mere på tværs af de nordiske lande, skriver Robert Andrén. Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Robert Andrén
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Vores nordiske elsystem er allerede et af de mest økologisk bæredygtige, mest funktionelle og robuste elsystemer i verden. Det skyldes i høj grad vores tradition for nordisk samarbejde i elsektoren – vores elsystemer har været sammenkoblet i næsten 100 år og er bygget til konstant eksport og import mellem landene.

Den elektrificering, der nu finder sted, vil gøre det muligt for os at bryde vores afhængighed af fossile brændstoffer og tiltrække morgendagens bæredygtige industrier til vores hjørne af verden.

Nordisk temadebat

Fremtidens energisystemer i Skandinavien: Venner eller fjender?

Midt i energikriser og den grønne omstilling står Danmark, Norge og Sverige alle overfor store udfordringer på energi- og forsyningsområdet.

Kan et styrket samarbejde i regionen være vejen frem, eller tjenes landene bedst ved at kigge indad? Det inviterer Altinget til temadebat om på tværs af hele Skandinavien. 

Læs mere om debatten og se panelet af aktører her.

Om temadebatter:

I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til debatredaktør Caroline Boas.

I den globale elektrificeringstrend, vi oplever nu, vil vores velfungerende nordiske elsystem give os en stærk konkurrencefordel.

Elsystemet er med andre ord det stabile fundament, der skaber både forsyningssikkerhed og konkurrenceevne for Norden og nordiske virksomheder, men som også gør det muligt for vores lande at kunne gå forrest i den nødvendige klimaomstilling og dermed udnytte fordelene ved omstillingen.

Vi er ikke længere alene

Men vi ser i dag, hvor mange andre lande og regioner, der nu investerer kraftigt for at fremskynde deres omstillingstempo gennem elektrificering og digitalisering.

Den førerposition, vi har haft og til dels stadig har, kan vi ikke tage for givet.

Robert Andrén
Generaldirektør, Sveriges Energistyrelse

Den førerposition, vi har haft og til dels stadig har, kan vi ikke tage for givet. Vi skal fortsætte med i fællesskab at udvikle vores system for at være på forkant.

Vi er nødt til at maksimere fleksibiliteten gennem energilagring, intelligente kontrolsystemer og energieffektivitet.

Nye teknologiske innovationer er nødvendige, men to nøgler ligger i at udvikle nye forretningsmodeller og skabe nye adfærdsmønstre i samfundet.

Vi ved allerede, at forskning og innovation er nødvendig for at opbygge et smartere elsystem og samtidig opretholde sikkerheden, men alle os, der arbejder i energi- og elsystemet, skal også blive bedre til at kommunikere.

Vi skal fortælle og vise, at de forandringer, der sker nu, og dem, der er lige rundt om hjørnet, giver os alle et bedre samfund at leve i – for sådan er det uden tvivl!

Norden skal gå holistisk til værks 

Energistyrelsens scenarier viser, at den svenske efterspørgsel efter elektricitet kan fordobles allerede i 2035, hvis alle annoncerede planer gennemføres. Vi ser nye og ændrede elforbrugsmønstre.

Vi kan ikke sætte magtkampe op mod hinanden, husholdninger mod industrier eller geografiske dele mod andre.

Robert Andrén
Generaldirektør, Sveriges Energistyrelse
Hvis vi skal imødekomme det øgede behov for elektricitet, er vi også nødt til at øge udbygningen af alle fossilfrie eltyper.

Vi er simpelthen nødt til at gå holistisk til værks – ikke bare i hvert enkelt land, men i et nordisk perspektiv.

Vi kan ikke sætte magtkampe op mod hinanden, husholdninger mod industrier eller geografiske dele mod andre – vi må holde sammen og bygge videre på det stærke, sammenkoblede nordiske elsystem, vi allerede har opbygget.

Der er naturligvis udfordringer i den omstilling, der nu finder sted med forskellig afhængighed mellem forskellige aktører. Netop derfor skal vi forhandle og skabe betingelser for hinanden.

Hvis der skal opstå en mere bæredygtig industri, skal elektricitetsnettene sikres, moderniseres og udbygges. Investeringerne i både brug, distribution og produktion skal gå i takt.

Ingeniører, embedsmand og montører i forening 

Jeg mener, at alle i energibranchen er centrale for et mere bæredygtigt samfund, både innovative aktører med nye smarte løsninger og dem, der arbejder for at transformere eksisterende virksomheder.

Grænseoverskridende problemer kræver grænseoverskridende løsninger, som igen kræver grænseoverskridende samarbejde.

Robert Andrén
Generaldirektør, Sveriges Energistyrelse

Men for at klare overgangen er vi nødt til at blive flere - ingeniører, elektrikere og montører samt forskere, investorer og embedsmænd. Vi skal også udvide rekrutteringsgrundlaget gennem blandt andet bedre uddannelsesinitiativer også i energibranchen.

Min myndighed har fået den vigtige opgave at skabe et styrkefællesskab omkring udbuddet af færdigheder til elektrificering i forhold til energiomstillingen. Også dette spørgsmål er bedst tjent med, at det gøres sammen i vores nordiske lande.

For mig er det en selvfølge, at energiomstillingen mod fossilfri energi og udviklingen af elsystemet er et af vores vigtigste samfundsspørgsmål, som jeg håber, er blevet tydelige.

Krigen i Ukraine har intensiveret energidebatten i hele Europa, men ofte med en lidt for national karakter, også i vores nordiske lande. Det er ikke sådan at fremtidens udfordringer håndteres bedst.

Grænseoverskridende problemer kræver grænseoverskridende løsninger, som igen kræver grænseoverskridende samarbejde.

Det ved vi i Norden, og nu skal vi igen samle kræfter for en konkurrencedygtig, økologisk bæredygtig og sikker energiforsyning. Med andre ord, holdet før selvet!

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Robert Andrén

Generaldirektør, Energimyndigheten i Sverige

0:000:00