Debat

Ida Auken: Rent drikkevand bør være Ellemanns førsteprioritet

DEBAT: Radikale Venstre har udpeget fire miljøpolitiske områder, hvor Jakob Ellemann-Jensen bør sætte en anden kurs end sin forgænger. Ministeren bør især fokusere på at beskytte drikkevandet, skriver Ida Auken (R).

Vi skal have strenge regler for, hvordan sprøjtemidler kan blive godkendt, og vi skal stoppe brugen af sprøjtemidler på marker, der ligger oven på drikkevandet, skriver Ida Auken (R). 
Vi skal have strenge regler for, hvordan sprøjtemidler kan blive godkendt, og vi skal stoppe brugen af sprøjtemidler på marker, der ligger oven på drikkevandet, skriver Ida Auken (R). Foto: Henning Bagger/Scanpix
Katrine Skov Sørensen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Ida Auken (R)
Miljøordfører

Tillykke til Danmarks nye miljø- og fødevareminister, Jakob Ellemann! Han startede godt ud med udtalelsen:

”Du kommer nok til at se en ny minister, der sætter miljø først og fødevarer efter. Jeg vil sikre, at Danmark fortsat er et grønt land.”

Radikale Venstre vil tage ham på ordet. Helt konkret har vi fire områder, hvor vi vil opfordre ministeren til at sætte en anden kurs end forgængeren.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

1) Beskyt vores drikkevand
For Radikale Venstre er vores danske drikkevand en værdi, der skal beskyttes på lige fod med alle andre danske værdier. Vi er et af de eneste lande, hvor man kan drikke grundvandet urenset. Radikale Venstres linje er simpel:

Usikkerheden skal komme drikkevandet til gode. Vi skal have strenge regler for, hvordan sprøjtemidler kan blive godkendt. Vi skal stoppe brugen af sprøjtemidler på marker, der ligger oven på drikkevandet.

Netop på drikkevandsområdet har Jakob Ellemann en chance for at vise, at miljø er en tungere prioritet end nogle landmænds lyst til at hælde kemikalier oven på vores grundvand.

Ida Auken (R)
Miljøordfører

Og vi skal overvåge vores drikkevandsboringer meget grundigt. Danske Vandværker bakker op om, at vi i Folketinget vedtager regler, der beskytter vores drikkevand langt bedre.

Og behovet er der afgjort. Eksempelvis har man fundet 1,2,4-triazol i cirka en tredjedel af de boringer, der overvåger vores grundvand. Forskere mistænker stoffet for at påvirke fostre.

Men landmændene sprøjter stadig stoffet lige oven på vores drikkevand. Over 100 tons om året. Jakob Ellemann sagde til Ritzau ved sin udnævnelse: ”Nu overtager jeg posten her i ministeriet for miljø og fødevarer – i den rækkefølge. Jeg antager, at det er derfor, man har skrevet det sådan på brevpapiret”. 

Netop på drikkevandsområdet har Jakob Ellemann en chance for at vise, at miljø er en tungere prioritet end nogle landmænds lyst til at hælde kemikalier oven på vores grundvand.

Og netop fordi vi ser så bekymrende fund i vores drikkevand nu, bør rent drikkevand have første prioritet for Ellemann.

2) Gør Danmark frit for affald
Radikale Venstre ønsker et Danmark, som er frit for affald i 2050. Hvis Jakob Ellemann kom med dén udmelding, ville det være så offensivt, som da Anders Fogh Rasmussen sagde, at vi skal være fri af fossile brændsler i 2050.

Et Danmark frit for affald ville gøre os til absolut frontløber på cirkulær økonomi, hvor vi allerede står stærkt. Vi ville kunne inspirere resten af verden.

Konkret kan vi starte med at oprette en ressourcebørs, der kan videreformidle og afsætte affaldsstrømme til interesserede aftagere. Vi bør også sørge for, at der ikke bliver lavet flere forbrændingsanlæg i Danmark.

3) Træk landbrugspakken tilbage
Regeringens landbrugspakke er reelt faldet fra hinanden. Beregningerne bag holdt ikke. Men miljøet er ligeglad med beregninger. Vores marker, vores havvand og vores grundvand kan ikke tåle mere kvælstof.

Regeringen ønsker ikke engang at tilbagevise kritikken af de fejlagtige beregninger. Men vores miljø har ikke tid til, at vi skændes om beregninger. Så kære Jakob, det er lige netop nu, mens du er helt ’grøn’ på ministerposten, at du bør ændre landbrugspakken.

4) Ren luft i byerne
En samlet opposition vil give danske byer lov til at sætte grænser for forurenende biler. Konkret vil vi sørge for, at miljøzonerne skal leve op til de nyeste EU-normer.

På den måde kan byerne få lov til selv at indføre miljøzoner, der er effektive, så vi slipper for forurenede biler og den kræftfremkaldende luftforurening, som følger med.

Et utal af danskere dør af luftforurening om året. Renere luft må være en rigtig vindersag for partiet Venstre, der maler sit logo grønt og vil vinde hovedstadens vælgere tilbage. 

Når man laver en ønskeliste til en ny miljøminister, kan den hurtigt blive meget lang. Jeg ville ønske en hårdere kurs over for pesticider, der dræber bier. En fredning af Øresund. Mere fri natur. Mere fokus på reparationer af forbrugsgoder. Og et forbud mod dieselbiler i 2030. 

Men politik handler om prioriteringer. Radikale Venstres fire bedste råd til Danmarks nye miljø- og fødevareminister er følgende: 1) Beskyt vores drikkevand. Det har førsteprioritet. 2) Gør Danmark frit for affald. 3) Skrot landbrugspakken. 4) Giv os ren luft i byerne. 

Jeg glæder mig oprigtigt til at se en miljø- og fødevareminister, der sætter miljøet først.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ida Auken

MF (S), fhv. miljøminister (SF)
cand.theol. (Københavns Uni. 2006)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024