Debat

Klimabevægelse: Det er grønt regnskabsfusk at ignorere biomasse som massiv CO2-udleder

Det er helt ude af trit med klimakrisens virkelighed at kalde afbrænding af skov for bæredygtigt, skriver Caroline Bessermann.

At skifte gas ud med træbiomasse er at gøre sig selv en bjørnetjeneste, skriver Caroline Bessermann.
At skifte gas ud med træbiomasse er at gøre sig selv en bjørnetjeneste, skriver Caroline Bessermann.Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Der foregår netop nu en vigtig diskussion i EU, om man skal fjerne træbiomassens misvisende mærkat som vedvarende energi.

I dag tæller afbrænding af træ nemlig som CO2-neutralt. Det er på trods af, at afbrændingen udleder enorme mængder af CO2. Årligt står afbrændingen af træbiomasse i EU for 400 millioner ton CO2 tilsammen. Det svarer til mere end de årlige udledninger fra hele Polen eller Italien.

Det er også veldokumenteret, at forbruget af træbiomasse brugt til energi bidrager til afskovning i hele Europa. Det er nået til et punkt, hvor skove i lande som Letland, Estland og Finland er gået fra at være CO2-optagere til CO2-udledere.

Alligevel modarbejder Green Power Denmark og Dansk Fjernvarme forslaget om biomassen herhjemme. Men ingen af de to organisationer forholder sig til biomassens massive udledninger, og dets negative påvirkning af den i forvejen raserende klima- miljø- og biodiversitetskrise.

Hvilket er skræmmende læsning i den grønne lejr. For det er helt ude af trit med klimakrisens virkelighed at holde fast i, at vi skal fortsætte med at kalde afbrænding af skov for bæredygtigt.

Dårlig undskyldning

Dansk Fjernvarme skriver, at vi bør fokusere på at udfase ét brændsel ad gangen, og det i denne omgang bør være gas. Men at skifte gas ud med træbiomasse er at gøre sig selv en bjørnetjeneste. For træbiomasse udleder dobbelt så meget, som gas, og det vil få os til at gå baglæns i den grønne omstilling.

Danmark er allerede ét af de lande i verden, der afbrænder mest træ til energi per indbygger

Caroline Bessermann
Medlem, Den Grønne Ungdomsbevægelse

Den vej skal vi derfor ikke gå, og vi skal bestemt ikke give tilskud til den. Men det ønsker Green Power Denmark og Dansk Fjernvarme nu alligevel, at vi gør.

For de bruger frygten for højere priser som argument for, hvorfor man ikke skal omstille sig væk fra biomasse.

Det er netop den type forhaling af den grønne omstilling, der har stillet os i den nuværende energikrise, der skaber de høje priser.

Og ligesom med afhængighed af gas vil afhængigheden af biomasse afholde os fra at omstille vores samfund til rigtig vedvarende energikilder som vind, sol og energilagring.

At sige, at timingen ikke er rigtig, er en dårlig undskyldning for ikke at behandle problemet nu. For det første er klimakrisen nu, og vi har travlt. Og for det andet er det netop en reel omstilling til rigtige vedvarende energikilder, der skal til hvis vi vil undgå flere forsyningskriser.

Grønt regnskabsfusk

Den sidste bekymring, der går igen hos de to organisationer, er, at hvis man fjerner træbiomassens nuværende status som vedvarende energi, kan det slå Danmarks og EU’s klimamål tilbage.

Det må man give det to organisationer. Det er helt rigtigt. For med argumentet blotlægger de en enorm fejl i vores klimaregnskaber. At vores nuværende klimamål lige nu ikke medregner CO2-forureningen fra afbrænding af biomasse.

Men det er grønt regnskabsfusk, som Green Power Denmark og Dansk Fjernvarme bør bekæmpe og ikke opfordre til, at politikerne fortsætter med.

Læs også

Danmark er allerede ét af de lande i verden, der afbrænder mest træ til energi per indbygger, og ved at beholde biomassens falske vedvarende energi-mærkat, vil vi fortsætte med at bruge det, fordi vi lader som om det gavner vores klimamål.

Når Green Power Denmark og Dansk Fjernvarme siger, at vi skal blive ved med at ignorere forureningen fra afbrænding af træ og fortsætte med at give det tilskud, siger de, at vi skal fortsætte med at gøre uoprettelig skade på vores økosystemer.

Når vi fælder og afbrænder træ i stedet for at bruge reelt vedvarende kilder til at skabe den energi, der driver vores samfund, vil de lede os fluks ind i flere forfærdelige naturkatastrofer og forsyningskriser.

Et opgør med biomassens VE-mærkning og subsidier er derfor uundgåeligt. Vi sætter vores lid til at lovgiverne fremover ikke lader sig forblænde af løfter om flottere CO2-regnskaber og kortvarige billigere priser, når afbrænding af træ i den virkelige verden kun trækker os længere ind i klimakrisen. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00