Klimarådets formand: Regeringen får travlt, hvis PtX-aftalen skal være grøn

Folketinget skal hurtigst muligt vedtage store udvidelser af produktionen af vedvarende energi, hvis den nye aftale om Power-to-X-produktion i Danmark skal undgå at få negative konsekvenser for klimaet, vurderer Klimarådsformand Peter Møllgaard.

De høje ambitioner for Power-to-X kræver hurtig udbygning af produktionen af vedvarende energi, lyder det fra Klimarådets formand, Peter Møllgaard. 
De høje ambitioner for Power-to-X kræver hurtig udbygning af produktionen af vedvarende energi, lyder det fra Klimarådets formand, Peter Møllgaard. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

Inden et bredt flertal i Folketinget tirsdag gav hinanden håndslag på en tårnhøj målsætning for produktion af dansk Power-to-X, havde Klimarådet advaret om, at ambitionerne risikerer at blive et klimamæssigt selvmål.

Og selvom aftalen tirsdag inkluderede et løfte om, at Danmark skal være nettoeksportør af vedvarende energi i 2030, gælder den advarsel stadig, siger Klimarådets formand, økonomiprofessor Peter Møllgaard.

Et højt mål for danskproducerede elektrobrændstoffer risikerer nemlig at føre til import af sort energi fra udlandet, hvis de lige så høje mål for produktion af grøn strøm ikke bliver ført ud i livet, forklarer han. 

Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00