Debat

Mona Juul: Venstre er langt om længe kommet til fornuft – nu må regeringen fjerne prisloftet

Grøn energi skal være kernen i vores energisystem. Ved at fjerne prisloftet på overskudsvarme, tager vi et vigtigt skridt mod dette mål. Ud med prisloftet og ind med den sunde fornuft, skriver Mona Juul.

Jeg kan læse mig til, at Venstre langt om længe er kommet til samme mening. Og eftersom regeringen jo kun kan have én mening, ser vi frem til at prisloftet afskaffes igen, skriver Mona Juul.
Jeg kan læse mig til, at Venstre langt om længe er kommet til samme mening. Og eftersom regeringen jo kun kan have én mening, ser vi frem til at prisloftet afskaffes igen, skriver Mona Juul.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Mona Juul
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Temadebat

Overskudsvarme sendes i dag ud i luften – skal det fortsætte sådan?

I dag udnyttes kun en brøkdel af overskudsvarmen i Danmark, og senest har partier og aktører kritiseret prisloftet for at stå i vejen for en bedre udnyttelse.

Men hvordan skal overskudsvarmens potentiale indfries? Altinget Energi og Forsyning inviterer til temadebat om den varme, der hver dag suser ud i den blå luft. 

Om temadebatter:

I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Ønsker man at deltage i debatten, kan der skrives til debatredaktør Jeppe Højberg Sørensen.

Det er skræmmende lidt af den overskudsvarme, som bliver tilovers på datacentre og fabrikker i Danmark, som bruges til at varme danske hjem op som fjernvarme.

En ny regel spænder nemlig ben for, at erhvervslivet øger sit bidrag. Til trods for at vi var med til at indføre reglen, foreslår vi, at den afskaffes igen hurtigst muligt.

Da regeringen med Konservative i 2018 indførte et prisloft, var det for at beskytte forbrugerne mod højere fjernvarmepriser - og mod mulig svindel.

Prisloftet er trådt i kraft 1. januar 2024, men nu er situationen vendt på hovedet, og et prisloft giver i dag ingen mening længere.

Et prisloft kan endda risikere at gøre det dyrere at være forbruger og bremse den grønne omstilling. Det er ligesom det sidste nogen ønsker.

En uholdbar situation

Det er flere eksempler på konkrete partnerskaber mellem virksomheder med overskud af varme og varmeværker, som ønsker at modtage, som går i stå, fordi økonomien ikke hænger sammen.

Men det er ikke for meget at forlange, at den investering skal kunne betale sig. Overordnet set skal det være attraktivt for virksomheder at bidrage med den overskudsvarme, som for dem er et ubrugt biprodukt.

Fjernelsen af prisloftet på overskudsvarme kan sikre, at vi udnytter hvert eneste gram energi effektivt.

Mona Juul
MF (K)

I Grenaa vil varmeværket for eksempel gerne udnytte overskudsvarmen fra naboen, som er De Danske Gærfabrikker.

Prisloftet sætter en stopper for et samarbejde, som kan gøre varmeregningen lavere for dem, som får fjernvarme fra Grenaa Varmeværk. Det dur jo ikke.

Situationen er derfor i dag, at et prisloft begrænser erhvervslivets mulighed for at udnytte de initiativer, som kan gøre det væsentlig billigere for forbrugerne at modtage fjernvarme.

Læs også

Den sunde fornuft

Danmark skal kæmpe for sin position som en pioner inden for vedvarende energi, og vi må være parate til at genoverveje og tilpasse vores tilgang til nye muligheder.

Fjernelsen af prisloftet på overskudsvarme er netop en sådan tilpasning, der kan sikre, at vi udnytter hvert eneste gram energi effektivt.

Hvis vi ser på de kommende Power-to-X-projekter, vil overskudsvarmen fra de anlæg alene kunne opvarme 400.000 husstande.

Mona Juul
MF (K)

Og kigger vi lidt ud i fremtiden, er der endnu mere at hente. Hvis vi ser på de kommende Power-to-X-projekter, vil overskudsvarmen fra de anlæg alene kunne opvarme 400.000 husstande.

Og hvis vi tæller overskudsvarmen fra geotermi med, vil hele det danske fjernvarmebehov være dækket, når vi når til 2045.

Grøn energi skal være kernen i vores energisystem. Ved at fjerne prisloftet på overskudsvarme, tager vi et vigtigt skridt mod dette mål. Det er tid til at handle for Danmarks fremtid – for et grønnere, renere og mere sikker land.

Ud med prisloftet og ind med den sunde fornuft. Jeg kan læse mig til, at Venstre langt om længe er kommet til samme mening. Og eftersom regeringen jo kun kan have én mening, ser vi frem til at prisloftet afskaffes igen – og hellere i dag end i morgen.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mona Juul

Politisk leder, Konservative, MF (K)
civiløkonom (Syddansk Uni. 1993)

0:000:00