Puljer og partnerskaber: Dansk-kinesisk forskningssamarbejde

PULJER: Der er nye penge og partnerskaber inden for forskning i bæredygtig og vedvarende energi i Kina og Afrika samt energiløsninger i danske kommuner.
Altinget.dk giver hver uge overblik over aktuelle puljer og partnerskaber på teknik- og miljøområdet.
Altinget.dk giver hver uge overblik over aktuelle puljer og partnerskaber på teknik- og miljøområdet.
Maria Bierbaum Oehlenschläger

Dansk-kinesisk forskningssamarbejde: Det Strategiske Forskningsråds programkomité for bæredygtig energi og miljø udbyder sammen med Ministry of Science and Technology i Beijing midler til forskningssamarbejde inden for bæredygtig og vedvarende energi.

Det Strategiske Forskningsråd har afsat 10 millioner kroner til forskningssamarbejde inden for bæredygtig og ny energi. Opslaget er åbent for danske ansøgere samt kinesiske ansøgere, der opfylder kriterierne i opslaget.

Temaerne er:

  1. Vindenergi og smart grid
  2. Energieffektivitet.

Der gives støtte til strategiske forskningenprojekter i tre til fem år for den danske partner.

Ansøgningsfrist: tirsdag 30. april 2013

Yderligere oplysninger: Ministeriet for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelse.


Vedvarende energi i Afrika
: Under Europe-Aid-programmet er der mulighed for støtte til aktører inden for vedvarende energi. I mange afrikanske lande er mangel på adgang til elektricitet et stort problem, særligt i såkaldt sårbare stater.

Medfinansieringsinstrumentet Energy Facility har til formål at støtte projekter, der skal øge adgangen til vedvarende og billig energi for fattige i landdistrikter og bynære områder i afrikanske, caribiske og stillehavslande (ACP lande).

Projekterne skal bidrage til at opnå Millenium Development Goals (MDG) for fattigdomsbekæmpelse samt målene for energi og bekæmpelse af klimaforandringer, der blev fastsat på World Summit on Sustainable Energy Development (WSSD). Mere specifikt for denne indkaldelse er, at der er fokus på at øge og forbedre adgangen til moderne, billige, vedvarende energikilder for fattige i landdistrikter ved at fokusere på vedvarende energiløsninger samt på energieffektiviseringstiltag.

Blandt kriterierne er opskalering, fokus på målgruppen (fattige i tyndtbefolkede områder og landsbyer) og ejerskab. Derudover prioriteres afrikanske ACP lande og investeringer, der involverer lokale aktører og slutmodtagere.

Der kan blandt andet ydes støtte til:

  • at opsætte mini-grids og/eller off-grid energisystemer til vedvarende energi, som forsyner husholdninger, skoler, lægehuse m.fl., eller som sikrer energieffektivitet i fødevareproduktion
  • udvikling af energimarkedet samt udvikling af virksomheder for vedvarende energi eller energibesparing
  • at forsyne og installere sol eller vinddrevne pumper til vandforsyningssystemer til landbruget.

Der er et samlet budget for indkaldelsen på 55.000.000 euro. Der kan ansøges om støttebeløb på min. 4.000.000 euro og maks. 8.000.000 euro. 25 og 75 procent af de støtteberettigede omkostninger kan søges dækket.

For at være berettiget til støtte skal man være en juridisk person. Derudover skal man enten være en ikkestatslig aktør, en statslig aktør eller en organisation fra et ACP land. Det kræves, at ansøgere, der ikke er fra det land, hvor projektet skal udføres, samarbejder med en medansøger fra landet.

Ansøgningsfrist: 3. juni 2013 

Yderligere information: Central Denmark EU Office.

Kommunal energiplanlægning: Det er nu muligt at søge om tilskud i Energistyrelsen til at fremme partnerskaber om strategisk energiplanlægning i kommunerne. Det blev aftalt i den energipolitiske aftale af 22. marts 2012, at der skal oprettes en pulje på samlet 19 mio. kr., der skal fremme partnerskaber om strategisk energiplanlægning i kommunerne. Projektperioden for alle støttede projekter vil løbe fra 1. januar 2014 til 1. juli 2015.

For at koordinere indsatsen på statslig og kommunalt niveau har KL og Energistyrelsen etableret et partnerskab med det formål at fremme samarbejdsrelationer mellem aktørerne i energiomstillingen og understøtte den strategiske energiplanlægning i kommunerne.

Der kan gives tilskud til partnerskab i form af et konsortium, hvor alle relevante aktører indgår for at kunne løse planlægningsopgaven tilfredsstillende. Der skal deltage mindst én kommune i partnerskabet. Et projekt kan modtage et statsligt tilskud på 50 procent, dog højst 2,5 millioner kroner.

Første runde omfatter projekter, der allerede er langt i dannelse af partnerskab og projektdefinering og sikring af medfinansiering, og hvor man lokalt gerne ser en stillingtagen til projektet i indeværende kommunale valgperiode.

For projekter, der ikke er så langt i dannelse af partnerskab og projektdefinering og sikring af medfinansiering, vil der være en anden ansøgningsrunde i efteråret.

Ansøgningsfrist: 3. juni 2013.

Yderligere oplysninger: Energistyrelsen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00