Puljer og partnerskaber: Energirenovering

STØTTE: Der er nye penge og partnerskaber inden for energirenovering med nordiske partnere, uddannelse med fokus på energieffektivitet, uddannelse for klyngevirksomheder samt grønnere fødevareerhverv.
Altinget.dk bringer hver uge et overblik over nye støttemuligheder på miljø- og teknikområdet.
Altinget.dk bringer hver uge et overblik over nye støttemuligheder på miljø- og teknikområdet.Foto: www.colourbox.com
Maria Bierbaum Oehlenschläger

ENERGIRENOVERING: Energiteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram støtter nordiske energirenoveringsprojekter under Nordic Built-initiativet.

Energiteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram (EUDP) har sammen med Nordisk Innovation og otte andre energiforskningsprogrammer i de nordiske lande lanceret et fælles nordisk støtteprogram til forskning, udvikling og demonstration inden for bæredygtige løsninger til renovering af eksisterende bygninger.

Stort potentiale
Mellem 30 og 40 procent af Danmarks samlede energiforbrug anvendes til opvarmning, ventilation og lys i bygninger. Der er derfor et stort potentiale i udvikling af nye løsninger til energieffektivisering af nye og eksisterende bygninger.

EUDP har engageret sig i Nordisk Ministerråds initiativ Nordic Built, hvis overordnede mål er at fremme nordiske koncepter til bæredygtigt byggeri. Støtteprogrammet kan medfinansiere innovative renoveringsprojekter med et kommercielt sigte, og som bygger på eksisterende nationale styrker.

Der kan f.eks. søges støtte til projekter, der udvikler og demonstrerer nye bæredygtige renoveringskoncepter, nye innovative og bæredygtige forretningsmodeller for renoveringsprojekter eller projekter, der generelt fremmer nordisk samarbejde inden for bæredygtig renovering.

Nordisk samarbejde
Programmet er primært målrettet konsortier med samarbejde mellem virksomheder i den nordiske byggesektor og andre relevante interessenter. 

Støtte kan ydes til offentlige og private virksomheder samt universiteter. Det er et krav, at der minimum er deltagere fra tre nordiske lande i et projekt.

Der afholdes EUDP informationsmøde om Nordic Built 14. maj 2013.

Frist for interessetilkendegivelse: 1. juni 2013.
Yderligere information: Nordic Bulit.


OPKVALIFICERING: I Build Up Skills II kan man søge midler hos Intelligent Energy Europe til at udvikle uddannelsesprogrammer på basis af de anbefalinger, der kommer til at indgå i køreplanen. Det er muligt at søge om støtte til uddannelse med fokus på energi- og ressourceeffektivitet inden for byggebranchen og projekter, der bidrager til målsætningen om at øge andelen af kvalificeret arbejdskraft i byggebranchen både på videregående- og grunduddannelser.

Innovativ energiteknologi
CIP Intelligent Energy Europe-programmet (CIP IEE) giver millionstøtte til projekter, der vil gøre brug af energiløsninger og -teknologier, der allerede findes. Det handler om at få de innovative energiteknologier ud på markedet.

EU ønsker med programmet at få gode energiløsninger fra pilotprojekter pustet op i større skala ude i samfundet.

CIP IEE skal være med til at skabe en sikker, bæredygtig og økonomisk konkurrencedygtig energi for Europa. Programmet skal derfor støtte tiltag, der:
• skaber energieffektiviseringer og fornuftig brug af energi
• fremmer nye og vedvarende energikilder og støtter brugen af flere typer af energikilder
• fremmer energieffektivisering og brugen af vedvarende energikilder i transportsektoren.

CIP IEE er opdelt i fire områder, der støtter forskellige initiativer. Her er prioriteringerne for 2012:

• Energieffektivitet (SAVE)
• Nye og genanvendelige energikilder (ALTERNER)
• Energieffektivitet i transportsektoren (STEER)
• Tværgående initiativer.

Storskalaprojekter prioriteres.

Ansøgningsfrist: 30. april 2013.
Yderligere oplysninger: Energistyrelsen.

 

KLYNGER: Det er nu muligt under EU-programmet Entrepreneurship and Innovation at få tilskud til uddannelsesaktiviteter, der skal hæve innovationsniveauet og konkurrencedygtigheden hos klyngevirksomheder.

Ansøgningsrunden har til formål at understøtte EU's målsætning om at styrke kompetenceudviklingen hos klynger i Europa ved at bruge de resultater, værktøjer og erfaringer, der er udviklet af European Cluster Excellence Initiative (ECEI).

Den aktuelle ansøgningsrunde giver støtte til:

  • Uddannelsesaktiviteter rettet mod alle projektpartnere om, hvordan man bruger benchmarkingværktøj fra Det Europæiske Sekretariat for Klyngeanalyser (ESCA) til at vurdere indsatsen i forhold til forvaltningen af ​​klyngeorganisationer
  • Uddannelsesaktiviteter, der støtter klyngeansvarlige til at forbedre deres lederevner
  • Aktiviteter, der gør klyngeorganisationer i stand til at yde en god service til deres klyngemedlemmer ved hjælp af de undervisningsmaterialer, der stilles til rådighed af Det Europæiske Institut for klyngedygtiggørelse (EFCE)
  • Andre aktiviteter, der støtter indsatsen hos klyngeorganisationer.

Konsortiet skal bestå af regionale, nationale offentlige myndigheder eller organer, der finansierer eller arbejder med klyngenetværk og styring af klyngeprogrammer. Hvert konsortium skal bestå af partnere fra mindst tre forskellige CIP-deltagende lande.

Ansøgningen må maksimalt indeholde et projekt med en varighed på 24 måneder.

Ansøgningsfrist: 18. juni 2013.
Yderligere oplysninger: CentralDenmark EU Office.

 

GRØNNERE FØDEVAREERHVERV: Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) har modtaget 75 ansøgninger om støtte til projekter for i alt 351 millioner kroner. Næste ansøgningsfrist er 18. september 2013.

GUDP er en erhvervsstøtteordning med fokus på at styrke bæredygtighed, effektivitet og værdiløft i Danmarks fødevareerhverv.

De indkomne ansøgninger i den netop afsluttede runde har været jævnt fordelt over hele fødevareerhvervet. Ansøgere får besked om tilsagn eller afslag på deres projektforslag den 27. juni 2013. 


Næste ansøgningsfrist: 18. september 2013.
Yderligere oplysninger: NaturErhvervstyrelsen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00