Rød kritik: Regeringsgrundlag spækket med grønne gummiord

FRAVÆR: Nyt blåt regeringsgrundlag forholder sig ikke til begreber som “genanvendelse” og “cirkulær økonomi”. Bevis for hul grøn optimisme, lyder kritikken. Regeringen forsvarer sig med, at man allerede har taget fat på arbejdet.

Foto: Jens Astrup/Scanpix Denmark
Klaus Ulrik Mortensen

Regeringsgrundlaget understreger for mig, at påstanden, om at regeringen nu skulle være blevet grønne optimister, er en gratis omgang af rang.

Lea Wermelin
Bæredygtighedsordfører, Socialdemokratiet

Det er ikke mere end halvanden uge siden, at Esben Lunde Larsen (V) på vegne af regeringen fik overrakt 12 konkrete anbefalinger til fremmelse af den cirkulære dagsorden.

Bag overrækkelsen stod fagnetværket Dakofa, som havde samlet cirka 35 eksperter i et mødelokale på Vesterbro i København og bedt dem nedfælde de væsentligste benspænd for, at Danmark kunne blive international duks i arbejdet med genbrug, sekundære råvarer og industrielle symbioser.

Efter modtagelsen af eksperternes dusin gode råd takkede miljø- og fødevareministeren for indsatsen med følgende ord:

Dokumentation

Et hold på 35 eksperter overrakte sidste uges Esben Lunde Larsen (V) 12 anbefalinger til, hvordan Danmark kan blive frontløber i den cirkulære økonomi:

Deleøkonomi:

1) Lav lokale strategier i kommunerne for hvordan ledige ressourcer kan genbruges eller genanvendes lokalt til gavn for borgere, foreninger og erhvervsliv.

2) Gør deleøkonomi til en integreret del af grøn byudvikling for at udvikle vores byer og skabe grøn eksport af bæredygtige byer.

3) Etablér lokale ressourcebanker, hvor borgere og virksomheder kan dele og udvikle både materialeressourcer og sociale ressourcer.

Genbrug og reparation:

4) Der er brug for en ny politisk vision for genbrug og reparation, hvor der tænkes på tværs af sektorer samt udbredes viden og best practise.

5) Gør genbrug og reparation til en etableret del af offentlige indkøb, og styrk de økonomiske incitamenter, fx lavere moms for genbrugsvirksomheder.

6) Etablér statslige støtteordninger til pilotprojekter og offentlig-private-partnerskaber (OPP), der understøtter og udvikler virksomheders produkter og forretningsmodeller.

Industrielle symbioser:

7) Udvikling af en samlet politisk strategi og handleplan for udvikling af langsigtede rammevilkår for industrielle symbioser i Danmark.

8) Udbredelse af viden på området for industrielle symbioser med særlig fokus på små og mellemstore virksomheder.

9) Offentlige initiativer til at skaffe risikovillig kapital og statslige støtteordninger til opstart og udvikling af industrielle symbioser.

Sekundære råvarer:

10) Nye samarbejder i materialekredsløb og stærkere økonomiske incitamenter til at samarbejde på tværs af sektoren, med fokus på høj kvalitet i de sekundære råvarer.

11) Mere uddannelse og almen dannelse i cirkulær økonomi. Det skal ske i skolen, på gymnasier, på universiteter og i grundforskningen - samt i det offentlige rum, hvor vi fx kan blive bedre til at sortere affald.

12) Etablér et nationalt kontor for cirkulær økonomi, der kan opsamle og dele viden og erfaringer og skabe nye partnerskaber og udviklingsmiljøer.


Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00