Socialdemokratiet afviser kritik fra KL og Concito: Forbrændingsanlæg på stribe skal lukkes inden 2030

AFFALD: Det er både ”skuffende” og ”forfejlet”, når KL og Concito kritiserer regeringens mål om hurtigt at skrue ned for affaldsforbrændingen i Danmark. Det giver kun god mening at skrue ned for importen af affald til forbrænding, siger Socialdemokratiet.

Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

Jeg forstår ikke det her med først at fremlægge en plan og så bagefter tage afstand fra den.

Anne Paulin (S)
Klimaordfører

KL og Concito skyder forbi, når de kritiserer regeringen for at ville lukke lokale forbrændingsanlæg.

Fakta
Mindre forbrænding af affald

Inden sommerferien landede regeringen sammen med alle Folketingets partier undtagen Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige en aftale, der skal gøre affaldssektoren grønnere og reducere CO2-udledningen med 0,7 millioner tons frem mod 2030.

Det skal blandt andet ske ved at få danskerne til at sortere mere af deres skrald. Men når affaldet sorteres og genanvendes, sker der et dyk i kapacitetsbehovet på landets forbrændingsanlæg.

Derfor har regeringen bedt KL lægge en plan og inden 1. januar 2021 komme med anbefalinger til en liste over anlæg, der kan lukkes. Det skal ifølge aftaleteksten være de “miljømæssigt dårligste anlæg".

17. december kom KL så med "dødslisten", hvor disse forbrændinganlæg er på: 
Argo (Roskilde), MEC Bioheat & Power (Holstebro), I/S Norfors (Hørsholm), Affaldsselskabet Vendsyssel Vest (Hjørring), AffaldPlus (Slagelse), Sønderborg Kraftvarme I/S, Aars Fjernvarme, Svendborg Kraftvarme A/S, Hammel Fjernvarme og Bornholms Affaldsbehandling.

Nu starter en politisk drøftelse med staten og kommunerne, der frem mod sommeren 2021 skal konsolidere planen og finde en model for fordeling af affald i hele landet.

Kilde: KL

Det mener Socialdemokratiet efter kommunerne og tænketanken har advaret om, at en hurtig neddrosling af kapaciteten i affaldsforbrændingen i Danmark både er en dyr og ineffektiv måde at skrue ned for CO2-udledningen på.

KL og Concito ønsker, at regeringen og forligspartierne "genbesøger" klimaaftalen om affald og cirkulær økonomi fra sidste sommer. Men det afviser regeringspartiet. 

Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00