KL og tænketank kritiserer regeringens plan om at lukke forbrændingsanlæg

KRITIK: Det bliver både dyrt og potentielt også klimaskadeligt at gennemføre regeringens ønske om at lukke affaldsforbrændingsanlæg rundt i landet, advarer KL og grøn tænketank. 

Efter selv at have analyseret muligheder og fremlagt en "dødsliste", kritiserer KL nu regeringen for at ville sløjfe affaldsforbrændingsanlæg frem mod 2030. Billedet er fra præsentationen af regeringens udspil til CO2-reduktioner i affaldssektoren tilbage i maj. 
Efter selv at have analyseret muligheder og fremlagt en "dødsliste", kritiserer KL nu regeringen for at ville sløjfe affaldsforbrændingsanlæg frem mod 2030. Billedet er fra præsentationen af regeringens udspil til CO2-reduktioner i affaldssektoren tilbage i maj. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Kim RosenkildeMorten Øyen

Regeringen er på afveje, når den vil lukke ti lokale forbrændingsanlæg.

Fakta
Mindre forbrænding af affald

Inden sommerferien landede regeringen sammen med alle Folketingets partier undtagen Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige en aftale, der skal gøre affaldssektoren grønnere og reducere CO2-udledningen med 0,7 millioner tons frem mod 2030.

Det skal blandt andet ske ved at få danskerne til at sortere mere af deres skrald. Men når affaldet sorteres og genanvendes, sker der et dyk i kapacitetsbehovet på landets forbrændingsanlæg.

Derfor har regeringen bedt KL lægge en plan og inden 1. januar 2021 komme med anbefalinger til en liste over anlæg, der kan lukkes. Det skal ifølge aftaleteksten være de “miljømæssigt dårligste anlæg".

17. december kom KL så med "dødslisten", hvor disse forbrændinganlæg er på: 
Argo (Roskilde), MEC Bioheat & Power (Holstebro), I/S Norfors (Hørsholm), Affaldsselskabet Vendsyssel Vest (Hjørring), AffaldPlus (Slagelse), Sønderborg Kraftvarme I/S, Aars Fjernvarme, Svendborg Kraftvarme A/S, Hammel Fjernvarme og Bornholms Affaldsbehandling.

Nu starter en politisk drøftelse med staten og kommunerne, der frem mod sommeren 2021 skal konsolidere planen og finde en model for fordeling af affald i hele landet.

Kilde: kl.dk

En hurtig neddrosling af kapaciteten i affaldsforbrænding i Danmark er nemlig både en dyr og ineffektiv måde at skrue ned for CO2-udledningen.

Sådan lyder det fra både den grønne tænketank Concito og Kommunernes Landsforening, KL.

Derfor bør regeringen og partierne bag sommerens aftale om at gøre affaldssektoren mere grøn og klimavenlig sadle om.

Concito kommer med nogle ganske fornuftige indvendinger, og sætter spørgsmålstegn ved hele præmissen for at gå så hårdt til stålet over for affaldsforbrændingen.

Martin Damm (V)
Næstformand i KL og borgmester i Kalundborg

”Der er en risiko for, at aftalen - i stedet for at sikre en klimagevinst - gør mere skade end gavn,” siger klimaanalytiker i Concito, Tobias Johan Sørensen

Advarslerne kommer efter KL selv har påtaget sig det beskidte arbejde med at lave listen over anlæg - i folkemunde kaldt 'dødslisten' - der skal lukkes, for at leve op til aftalen.

”Når man vil gå så hurtigt ned i kapacitet, som forligspartierne lægger op til, så får det også konsekvenser for nogle ret nye anlæg, som er både energi- og miljørigtige nok,” siger KL’s næstformand, Martin Damm (V), der også er borgmester i Kalundborg Kommune.

Frygter aftale er pyntegrøn
Concito mener ikke, at der tages højde for ny klimateknologi som CO2-fangst på forbrændingsanlæggene, eller at mindre affald blot vil blive erstattet af mere afbrænding af biomasse. 

Tænketanken frygter aftalen samlet kun vil pynte i et dansk klimaregnskab, men ikke reelt gøre noget godt for klimaet.

Krikken bakkes op at KL, der samtidig advarer om, at regeringen og partierne i Folketinget slet ikke har sat penge nok af til at dække de reelle omkostninger ved at lukke affaldsanlægene.

På KL’s liste over anlæg, det er nødvendigt at lukke for at leve op til målene i den politiske aftale, finder man blandt andet Argo i Roskilde, som blev taget i brug så sent som i 2014.

Dyr affære
I alt skal 10 ud af landets 23 anlæg ifølge KL’s opgørelse lukkes, hvor af de tre ikke ejes af kommuner, men af forbrugerne selv.

Det vil samlet set betyde, at investeringer i forbrændingsanlæg for mellem 1 og 1,5 milliarder kroner vil gå tabt, vurderer KL. Partierne har sat 200 millioner kroner af til øvelsen.

Både Concito og KL opfordrer regeringen og partierne bag klimaaftalen om affald til at genåbne aftalen.

Altinget har i sidste uge først forsøgt at få en kommentar fra klimaminister Dan Jørgensen (S), men han har henvist til klimaordfører Anne Paulin (S) på grund af travlhed. Det har endnu ikke været muligt at få en kommentar fra ordføreren. 

 


Læs hele historien på Altinget Forsyning eller Altinget Kommunal.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Martin Damm

Borgmester (V), Kalundborg Kommune, formand, KL
mpm (SDU 2005), civiløkonom (Handelshøjskolen, Slagelse 1994), seniorsergent (Frederikshavn 1989), elektronikmekaniker (Holmen Kbh. 1985)

0:000:00