Debat

ALT: Københavnerne bliver gidsler i magtspillet omkring By & Havn

DEBAT: By & Havns byudvikling afspejler ikke københavneres grønne og progressive ønsker. Selskabet er økonomisk presset og tvunget ud i at sælge uerstattelige naturområder, skriver Kim Hjerrild (ALT).

Det er ønskværdigt, at By & Havn arbejder for et bæredygtigt København med respekt for biodiversiteten, miljøet og klimaet. Det bliver kun mere presserende de kommende år, skriver Kim Hjerrild (ALT).
Det er ønskværdigt, at By & Havn arbejder for et bæredygtigt København med respekt for biodiversiteten, miljøet og klimaet. Det bliver kun mere presserende de kommende år, skriver Kim Hjerrild (ALT).Foto: Pressefoto
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Kim Hjerrild (ALT)
Finans- og økonomiordfører og medlem af Københavns Borgerrepræsentation 

Det er nok de færreste almindelige københavnere, der er klar over, hvor meget af Københavns fysiske fremtoning, der afgøres i selskabet By & Havn.

Selskabet står blandt andet for salg af byggegrunde og for udvikling af nye byområder, for eksempel bebyggelsen af Amager Fælled og Stejlepladsen og anlæggelsen af Lynetteholmen. De beslutninger, som By & Havn træffer, rækker flere årtier ud i fremtiden.

Derfor er det selvfølgelig ønskværdigt, at selskabet arbejder for et bæredygtigt København med respekt for biodiversiteten, miljøet og klimaet og for at skabe en mangfoldig by. Det arbejde bliver kun mere presserende i de kommende år og årtier. 

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Forudsigeligt og fantasiløst magtspil
Desværre er det ikke det, der sker i praksis.

For med sin konstruktion og særlige historie er By & Havn sat til at gøre det beskidte arbejde for det flertal i Borgerrepræsentationen, som fortsat ønsker at finansiere mere metro med pantsætning og udvikling af kommunens efterhånden sparsomme ledige arealer.

Vælgerne må sende et klart signal og give en ny Borgerrepræsentation mulighed for at bryde med over 100 års socialdemokratisk monopol på overborgmesterposten i København. 

Kim Hjerrild (ALT)
Finans- og økonomiordfører for Alternativet og medlem af Københavns Borgerrepræsentation

Lige nu er gælden i By & Havn over 12 milliarder kroner, egenkapitalen er negativ, og økonomien balancerer på en knivsæg. Derfor er det et presset selskab, som er tvunget ud i at sælge uerstattelige naturområder og kulturperler til højestbydende, og nye, fantasiforladte byområder med dyre boliger skyder op. Og det ser ud til at fortsætte.

Nu har S-regeringen udnævnt den tidligere konservative formand, Lars Barfoed, som næstformand i By & Havn. Udnævnelsen er lige så forudsigelig og fantasiløs, som det store magtspil omkring By & Havn er i sig selv.

Med en konservativ som backup for selskabets socialdemokratiske formand, Pia Gjellerup, skal det sikres, at bebyggelsen af Amager Fælled og Stejlepladsen og anlæggelsen af Lynetteholmen gennemføres efter planen.  

Læs også

Vælgerne skal sende et signal
Københavnerne, som generelt er både grønnere og socialt mere progressive end konservative og socialdemokratiske organisationsfolk, bliver gidsler i det spil.

For vi skal tydeligvis i årtier endnu trækkes med konsekvenserne af beslutninger truffet for mange år siden af en snæver kreds, selvom alt er forandret og byen står på tærsklen til den største og mest påtrængende transformation i moderne tid.

Der er nok kun én vej, hvis vi skal sætte de gamle drenge og pigers netværk ud af spillet i kampen om København: Vælgerne må sende et klart signal og give en ny Borgerrepræsentation mulighed for at bryde med over 100 års socialdemokratisk monopol på overborgmesterposten i København.

Så kan et flertal blandt københavnernes egne folkevalgte sætte hælene i og kræve, at vi tænker os om på ny.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kim Hjerrild

Finans- og økonomiordfører, Alternativet, fhv. medlem af Borgerrepræsentationen (ALT), Københavns Kommune
cand.mag. i samfundsfag og musik; HD i informatik og økonomistyring

Lars Barfoed

Kandidat til Europa-Parlamentet (M), formand for Det Kongelige Teater, Foreningen Norden og Danmarks Underholdningsorkester, selvstændig med Lars Barfoed & Company,, næstformand, By & Havn
cand.jur. (Københavns Uni. 1981), CBS Executive Bestyrelsesuddannelse (2016), Harvard Kennedy School Executive Education (2017)

Pia Gjellerup

Bestyrelsesformand, By & Havn, direktør, Center for Offentlig-Privat Innovation, formand, Fondet for Dansk – Norsk Samarbejde
cand.jur. (Københavns Uni. 1985), advokat (1990)

0:000:00